News

Komentari 58

Beroš: 'Građani će moći birati cjepivo bude li ga dovoljno'

Beroš: 'Građani će moći birati cjepivo bude li ga dovoljno'

Mislim da je profesorica Markotić imala elemenata za cijepljenje svoje majke, a je li to bio optimalni put – to ne mogu tvrditi niti se kao ministar mogu baviti pojedinim slučajevima, rekao je Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš za Novu TV rekao je kako mu je žao što je u fokus došlo cijepljenje preko reda umjesto procjepljivanje što većeg broja građana.

Tvrdi kako nije bilo moguće predvidjeti takav tijek zbivanja, a Beroš je rekao kako ne smatra da je Markotić nanijela ikakvu štetu:

- Njezina majka je po više kriterija najrizičnija skupina - rekao je i  dodao da ne vidi kako bi mogla postojati njena politička odgovornost.

- Na svakome tko cijepi je da s aspekta svojih moralnih normi provede cijepljenje. Mislim da je profesorica Markotić imala elemenata za cijepljenje svoje majke, a je li to bio optimalni put – to ne mogu tvrditi niti se kao ministar mogu baviti pojedinim slučajevima - kaže.

Dodao je da on nikoga svog nije cijepio preko reda. Ponovio je da je zatražio od svih ustanova podatke iz registra o tome tko je cijepljen. U slučaju nepravilnosti u ustanovu će se uputiti inspekcija, ako ima propusta dalje se stvar prepušta Hrvatskoj liječničkoj komori, a potencijalno i DORH-u.

Potvrdio je kako je dogovorena suradnja s ruskim veleposlanikom te nadodao da treba pronaći način uvoza cjepiva:

- Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrijebila Mađarska. Oni su pribjegli privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava. Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno. Optimalno bi bilo da EMA odobri upotrebu. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati.

Ministar kaže da će se procjepljivanje građana u Hrvatskoj ubrzati dolaskom većeg broja doza cjepiva.

Na pitanje hoće li građani moći birati kojim se cjepivom žele cijepiti, ministar odgovara: ''Ovisi o tome koliko čega će biti u datom trenutku. Ako bude dovoljno cjepiva, nema ništa protiv te opcije''.

''Hrvatsko zdravstvo, nakon što prođe COVID, također treba liječenje i ozbiljne reforme. To je neupitno'', kaže.

Osvrnuo se i na štrajk vozača sanitetskog prijevoza. Kaže da oni ne mogu tražiti isti koeficijent kao i vozači kola Hitne pomoći jer ''ne obavljaju iste radnje''. ''Vozači hitne pomoći su i u većem životnom riziku, voze kroz crveno svjetlo i jure, za razliku od vozača saniteta. Međutim, u Ministarstvu zdravstva radi radna skupina sastavljena od njihovih predstavnika koja se usuglasila da koeficijent bude povećan'', otkrio je.

Najčitaniji članci