Obavijesti

News

Komentari 369

'Svi se slažu da je cjepivo jedini izlaz iz krize. Pričat ćemo o široj upotrebi Covid potvrda uskoro'

'Svi se slažu da je cjepivo jedini izlaz iz krize. Pričat ćemo o široj upotrebi Covid potvrda uskoro'

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1741 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.894. Preminula je 21 osoba

VIDEO

Danas imamo 1741 novozaraženih, što je znatno više nego prije tjedan dana, kada smo imali 1007. Incidencija nam je u laganom porastu, što je očekivano. Na bolničkom liječenju je 947 pacijenata, a na respiratoru njih 128. Tijekom jučerašnjeg dana smo na respirator stavili 22 naša sugrađana, od kojih 17 nije cijepljeno, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Znanstvenog savjeta, koji se, što videovezom, što u Banskim dvorima, okupio ponovno nakon gotovo tri mjeseca.

Nažalost, ogroman je broj preminulih u jednom danu - 21. 

- Četiri su cijepljena, a 17 nije. Među četvero cijepljenih dominiraju starije osobe s komorbiditetima - istaknuo je. 

'Bilježimo porast smrtnosti u dobi od 65 godina'

Najnoviji podaci u zdravstvenom sustavu pokazuju da je, što preboljenjem, što cijepljenjem, trenutno 89,81 posto liječnika koji su imuno zaštićeni, 76,36 posto medicinskih sestara i ukupno 78,20 posto djelatnika u zdravstvu.  Preko 72 posto je cijepljeno iznad 65 godina. 

- Dakle, moramo djelovati na 240.000 onih iznad 65 koji nisu još cijepljeni, moramo se orijentirati prema njima jer bilježimo porast smrtnosti u toj dobi - rekao je. 

Na Znanstvenom savjetu najviše se govorilo o docjepljivanju trećom dozom, istaknuo je Beroš. 

-  Svi znanstvenici i članovi Savjeta su suglasni s onim što je HZJZ iznio kao činjenicu, nakon zaključka EMA-e, a to je da se treća doza primjenjuje kod onih koji su imunokompromitirani i kod djelatnika u zdravstvenom sustavu i socijali. Svi znanstvenici su unisoni u promišljanju da je treća doza apsolutno prihvatljiva i da je to ono što će nam pomoći u borbi protiv ove epidemije - rekao je. 

Znanstvena evaluacija o imunoj zaštiti nakon treće doze tek slijedi, dodao je ministar. 

- Svi smo jednakog mišljenja da je potrebno smanjiti ove razlike u tumačenju o davanju preporuka za cijepljenje. U medijima, ali i šire, imamo različite teorije o cijepljenju i postojanje nuspojava. No svi znanstvenici su suglasni da je cijepljenje jedini izlaz iz krize, ali naglašavaju da moramo poštivati epidemiološke mjere - rekao je Beroš i dodao kako je akademik Miroslav Radman na sastanku govorio o mutacijama virusa i utjecaju na patogenost samog virusa.

Profesor Igor Rudan im je iznio nove znanstvene činjenice. 

- Prispodobio nam je da su proljetos i na jesen sve oči bile uprte u Veliku Britaniju i Izrael jer su oni bili predvodnici četvrtog vala. Znamo da je VB nakon postizanja određene procijepljenosti ukinula mjere. Bili su suočeni s novim izazovima i tako je i dan danas broj novozaraženih u Britaniji jako velik, što nije neočekivano jer je virus potpuno nepredvidljiv - rekao je Beroš i naglasio kako je bitno pridržavanje mjera posebice s dolaskom hladnijeg vremena.

Obzirom na prašinu koju diže Gordan Lauc svojim pisanjem na društvenim mrežama, zbog čega HUBOL traži od premijera da ga makne iz Znanstvenog savjeta jer im, kako kaže, otežava posao i proces procjepljivanja građana, Beroš je rekao kako su s njim danas razgovarali o tome te da su njegove izjave krivo protumačene. Podsjetimo, Lauc je na Facebooku pisao o višku smrtnosti u lipnju i srpnju povezujući to s cijepljenjem. 

- To smo riješili. On je govorio o mogućoj korelaciji, a ne jasnoj uzročno-posljedičnoj vezi između smrtnosti i cijepljenja. On smatra također da je cijepljenje najbolji izlaz iz krize - rekao je Beroš.

Podsjetimo, Lauc je napisao u jednom komentaru kako "imamo neočekivan višak smrtnosti u lipnju i srpnju, koji se poklapa s intenzivnim cijepljenjem."

- Necijepljeni su rezervoar gdje se virus i dalje širi i gdje može doći do mutacija. I među cijepljenima je moguć prijenos virusa, no svi su suglasni da je ta mogućnost daleko manja. Cjepivo je učinkovito na nove varijante virusa - naglasio je još Beroš. 

'Za sad ne planiramo uvoditi Covid potvrde u širu primjenu'

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je kako za sad ne planiraju uvoditi Covid potvrde u širu primjenu.

- Ja sam vrlo jasno jučer gostujući na jednoj televiziji rekao da nismo razgovarali o tome i ne postoji plan. No, ako pogledate zemlje u okruženju, zapadne Europe, vidjet ćete da ih sve šire koriste kao vrstu pritiska na necijepljenje. Jer oni koji su cijepljeni imaju prednosti, to je vrsta pritiska na necijepljene. Mi nemamo u ovom trenutku nikakav plan, ali je izvjesno da ćemo o tomu uskoro razgovarati. Rekao bih da je uvođenje COVID potvrda u zdravstvu i socijali uspjelo. Više da gotovo i nemamo nikakvih problema oko toga - rekao je Capak i dodao kako je prerano govoriti hoće li biti potrebe za novim mjerama.

- Smatramo da je ovaj balansirani pristup s balansiranim mjerama u skladu sa situacijom najbolji. Treba reći da smo mi u prethodna tri tjedna imali stagnaciju porasta. Tako je još prerano je govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtijevao dodatne mjere. Ali kroz neko vrijeme ćemo to razmotriti i vidjeti jesu li potrebne - rekao je Capak.

Beroš je dodao kako se sve više javno mnijenje u drugim zemljama okreće ka očuvanju gospodarstva.

- Mi otpočetka pokušavamo balansirati da bi osigurali maksimalnu zaštitu zdravlja, a isto tako i određenu gospodarsku aktivnost. Do sada smo u tome uspijevali, nadam se da ćemo i dalje. Politika se tu ne miješa - rekao je. 

Upitali smo ih razmišljaju li o uvođenju testiranja i cijepljenih djelatnika u zdravstvu, obzirom na sve veći proboj virusa u bolnice, u koje pacijenti ulaze s negativnim testom, pa nakon nekoliko dana na ponovljenom testiranju budu pozitivni, nakon čega se testira i zdravstveno osoblje pa se pokaže da su i oni cijepljeni pozitivni, Capak je istaknuo kako su se svi oni cijepljeni djelatnici koji su bili u kontaktu s virusom i sada trebaju testirati.

- Napravit ćemo sve, kao i do sada, da u zdravstvenom sustavu osiguramo maksimalnu sigurnost, ali upravo na temelju preporuka struke. Struka je ta koja iz dana u dan evaluira sve znanstvene spoznaje i prilagođava ih. I do ovog sada što imamo potvrde nismo došli preko noći. Nema najbolje mjere i apsolutne sigurnosti, ali u datom trenutku je ona najbolja. Ukoliko dođe do nekih promjena u spoznajama, prilagodit ćemo se u istom trenutku - istaknuo je Beroš. 

Govoreći o apliciranju booster treće doze, Capak je istaknuo kako će potvrda vrijediti godinu dana. 

- Radi se na uspostavljanju da se automatski nakon unosa treće doze u informatički sustav izdaje potvrda na godinu dana - rekao je.

'Cijepit ću se trećom dozom'

Ministar je istaknuo i kako će se on svakako cijepiti trećom dozom jer se cijepio AstraZenecom. 

- Ne bih bio dobar ministar zdravstva kada se ne bih i sam cijepio. Znate da sam se cijepio AZ-om, a stav struke je da se docjepljivanje radi mRNA cjepivom. Dakle, za mene nema dileme, cijepit ću se i treći put mRNA cjepivom. To je ta kombinacija vektorskog i mRNA cjepiva koja će vrlo vjerojatno polučiti bolji imunološki odgovor - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 369
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a