Obavijesti

News

Komentari 40

Beroš komentirao testiranje kod liječnika opće prakse: Tražio sam da im se to dodatno plati

Beroš komentirao testiranje kod liječnika opće prakse: Tražio sam da im se to dodatno plati

Danas je hospitaliziranih 67 manje nego jučer, a na respiratoru manje nego jučer. To je možda najznačajniji element, rekao je ministar Beroš. Komentirao je i brza antigenska testiranja

VIDEO

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se medijima nakon sjednice Vlade. 

PRATITE UŽIVO: Izjava ministra Beroša 

Poručio kako broj zaraženih nije znatno porastao u odnosu na tjedan ranije, no da je on ipak u rastu. 

- Stopa incidencije je visoka, 1989, svjedočili smo da je pred kratki period pala ispod 1000. Važno je napomenuti da je danas hospitaliziranih 67 manje nego jučer, a na respiratoru isto četiri manje nego jučer. To je možda najznačajniji element.Dakle, još uvijek kao posljedicu djelovanja omikrona nemamo povećani broj hospitalizacija - rekao je Beroš, no napomenuo kako treba pratiti situaciju u idućih tjedan dana kad bi se trebalo pokazati hoće li se ovakvo visoki brojevi novozaraženih preliti i na bolnice.

- Ukoliko bi ovakvo stanje ostalo još tjedan dana, osobno bih bio jako optimističan. No, još smo na granici toga da možemo reći da omikron neće polučiti povećan broj hospitalizacija, poglavito s obzirom na naš stupanj cijepljenosti, a posebno starije populacije - dodao je. 

Beroš: Najviše hospitalizacija je tamo gdje je manje cijepljenih. KBC Split bilježi najveći porast
Beroš: Najviše hospitalizacija je tamo gdje je manje cijepljenih. KBC Split bilježi najveći porast

Naglasio je kako se i dalje nalazimo u izazovnom trenutku, kada u cijelom svijetu raste broj novozaraženih. 

- Svi s velikim nestrpljenjem i neizvjesnošću očekujemo hoće li početi rasti broj teško oboljelih. Stoga je epidemiološka struka, koja od početka ove ugroze vrlo jasno vodi politiku odgovora, odlučila promijeniti strategiju testiranja - istaknuo je dodavši kako se to ne događa samo u Hrvatskoj te da i druge zemlje osiguravaju brzo testiranje s ciljem smanjenja širenja zaraze, u trenucima velikih zahtjeva za testiranjem, zbog čega se na termine za PCR dugo čeka.

Stoga će se građani od sad, najvjerojatnije već od idućeg tjedna, moći testirati brzim antigenskim testom kod svojih liječnika obiteljske medicine, što je izazvalo veliki otpor među njima obzirom da su, upozoravaju, ionako već preopterećeni u svom poslu. 

'Adekvatno je da pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć' 

- Zato smo prije dva dana imali sastanak kako bismo dogovorili koncept nove strategije. 380 ordinacija obiteljske medicine je do sada već radio taj posao brzog testiranja. Obratili smo pažnju na to da li je došlo do miješanja pacijenata i do nekakve zaraze kada se miješaju oni bolesnici koji su potencijalno pozitivni i oni koji dolaze zbog drugih razloga, a to je zato što naši liječnici znaju svoj posao i znaju da je to moguće prevenirati. Stoga je moj zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke, koja je vrlo jasno rekla da moramo povećati kapacitete testiranja - poručio je naglasivši kako je epidemiologa tek 150, zbog čega su posljednje dvije godine i oni iznimno opterećeni. 

- Zato je potpuno jasno da u tom segmentu ne možemo od njih tražiti novi iskorak. Bolnice su opterećene drugim načinom tretiranja bolesnika, liječenjem, a ne dijagnosticiranjem, ali uz to i testiraju. I u tom segmentu, s obzirom na preko 850.000 prekovremenih sati u prošloj godini na račun Covida, vrlo je izvjesno da ne možemo tražiti od njih povećanje kapaciteta za testiranje. Zato moramo omogućiti da svi liječnici obiteljske medicine, koji imaju svoje osiguranike, upravo i brinu za njih - kaže Beroš dodajući kako je svjestan da su i oni opterećeni te da im zahvaljuje na ekstremnom doprinosu do sada, ali podsjeća da se ne nalazimo u normalnim vremenima te da svi moraju uložiti dodatne napore. 

- Zbrinjavanje epidemije naš je primarni zadatak. Mi moramo na neki način izvršiti prioritetizaciju obaveza. U tom segmentu, akutna krvarenja, infarkti, druga ugrožavajuća stanja su prioritet, a nakon toga dolazi djelovanje po planu epidemije - objasnio je. 

Beroš: Imamo 1578 slučajeva. Covid će se moći dokazati brzim testom, PCR neće biti obavezan
Beroš: Imamo 1578 slučajeva. Covid će se moći dokazati brzim testom, PCR neće biti obavezan

 A brzina detekcije novozaraženih, dodao je, jedan je od ključnih elemenata koji sprečavaju širenje zaraze.

- I mi smo nastojali riješiti taj problem u okviru javnozdravstvenog sustava. Znam da liječnici primarne zdravstvene zaštite rade sjajan posao, ali molim ih još i to da se organiziraju i pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu svojim osiguranicima. Imamo oko 5000 ordinacija primarne zdravstvene zaštite, liječnici imaju određen broj osiguranika, koji najčešće ne prelazi 2000. U kontekstu epidemije i novih izazova smatramo da je adekvatno da pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć - istaknuo je i dodao kako se točno zna koliko tko radi.

- Svima im zahvaljujem na dosadašnjem trudu, no kada je riječ o potrebi, a ovo je potreba za zdravlje nacije, molim da svi zajedno damo još jedan doprinos - rekao je. 

'Tražio sam da taj posao bude dodatno plaćen' 

Poručio je kako se čuo s ravnateljima mnogih bolnica koje su u problemima i koji se čude reakcijama koje dolaze od onih iz primarne zdravstvene zaštite.

- Jer je potpuno jasno da bolesni neće ići po pomoć u nekakve institucije van zdravstvenog sustava, jedino liječnici mogu, obavljajući adekvatno svoju aktivnost, odgovoriti na ove izazove. Izazovi su tu, da, zato su svi ravnatelji domova zdravlja su dobili naputak koji danas ide prema ustanovama, jer ono što je najavljeno je trebalo doživjeti svoju operacionalizaciju. HZZO je morao donijeti odluku o postupku koji će biti plaćen. Ja želim, i moj uvjet je bio kada smo krenuli prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da svaki postupak bude plaćen, ali ne samo načelno, tražio sam vanlimitno plaćanje, da taj posao liječnicima primarne bude dodatno plaćen - naglasio je poručivši kako želi biti pošten prema obiteljskim liječnicima. 

- Ako ministar traži da svog osiguranika testirate u smislu sprječavanja epidemije, to bi trebalo neupitno napraviti, ali ja želim biti fer i zato će to biti dodatno plaćeno. Ne samo u slučaju prekovremenog, nego za svako antigensko testiranje koje se napravi po indikaciji liječnika. Ne znam koliko, ali mislim da je cijena rada oko 41 kunu, znači oko 50 kuna, a to je cijena koju određuje HZZO s aspekta utrošenih energenata, zaštitne opreme, potrebe zbrinjavanja otpada i ljudskog rada - rekao je. 

Opet je ponovio kako zna da su obiteljski liječnici preopterećeni, ali da ih moli u kontekstu pogoršanja epidemiološke situacije pomognu epidemiolozima u brzom testiranju. Iz HOKOM-a su upozorili da će ovime doći do miješanja pacijenata u domovima zdravlja i na opasnost da će potencijalno zaraženi koji čekaju u čekaonici na brzo testiranje zaraziti ostale. Beroš poručuje kako se to sve može organizirati. 

'Više cijepljenih će se vjerojatno zaraziti omikronom, ali booster štiti 90 posto od hospitalizacije'
'Više cijepljenih će se vjerojatno zaraziti omikronom, ali booster štiti 90 posto od hospitalizacije'

'Obiteljski liječnici se mogu organizirati kada će i gdje vršiti testiranje'

- Potpuno je jasno da nije dobro miješati pacijente, ni to tko traži. Ako vi planirate svoj posao i znate svoje osiguranike, onda najavite da ćete tijekom zadnjih pola sata ili sat vremena vršiti testiranje. Na taj način dobivamo da se na PCR ne čeka 4, 5, 6 dana već da se brzi antigenski test čeka nekoliko sati. Mogu testirati i u onih zadnjih sat vremena preklapanja jutarnje i popodnevne smjene, kada se vrše neke druge aktivnosti, a ne zdravstvena zaštita - objasnio je kako bi se liječnici obiteljske medicine mogli organizirati za taj posao. 

Naglasio je i kako ravnatelji domova zdravlja također imaju svoju organizacijsku ulogu. 

- Ne mora nužno svaki liječnik u svojoj ordinaciji testirati svoje pacijente, može u zajedničkoj prostoriji, kao što su do sada bile organizirane Covid ambulante i to je funkcioniralo - dodao je. 

Naglasio je još jednom da će sve to biti dodatno plaćeno. 

- Veliki su izazovi pred nama, ali mišljenja sam da jedino unutar zdravstvenog sustava možemo odgovoriti na njih. Nećemo širiti kapacitete testiranja ne neke druge djelatnosti jer jedino su liječnici za to nadležni. Kome će bolesni građani otići ako ne svom liječniku u ambulantu, jer sam čuo i takve izjave jučer da se netko čudi što mu dolazi bolesni sugrađanin - rekao je.

'Neistina je da sam u ratu s njima'

Dodao je kako su razmišljali o uključivanju privatnih ustanova koje su i do sad certificirane za obavljanje testiranje (ali bez uputnice) naglasivši kako to nije problem, ali da najprije treba krenuti s javnozdravstvenim kapacitetima.

- Neki kažu da sam u ratu s njima, a to je apsolutna neistina. U ratu sam protiv virusa, a oni su moji suborci. Netko me neki dan nazvao generalom, što doista mislim da nisam, samo sam na čelu nekog sustava i želim biti čim operativniji, ali, ako je riječ o toj usporedbi, general donosi odluke i mora ih donositi. One ponekad mogu biti i loše, no ako general da naredbu, vojska ga mora slušati, ne ide drugačije. Ovo nije moja odluka tek tako da dam više zadataka primarnoj zaštiti, nego je HZJZ, sagledavajući kontekst epidemije, procijenio da trebamo više i bolje testirati. A ja to moram operacionalizirati. Mogu zamoliti liječnike da za svoje osiguranike osiguraju testiranje i doista ih najljepše molim da to rade - rekao je. 

Ravnatelji su, pojasnio je, dobili naputak da naruče, a onda i dostave određene količine testova svojim liječnicima. 

- Znam da svi radimo u ovom trenutku već dvije godine gotovo na granici svoga maksimuma, no novi izazovi su pred nama. Molim vas da još malo doprinesete - ponovio je po tko zna koji put u 15 minuta. 

Naglasio je kako se očekuje da će broj potrebnih testiranja "eksplodirati" idućih tjedana, ali da bi, prema izračunu, to bilo po nekoliko testiranja dnevno kod obiteljskih liječnika.

- Čuo sam jučer na TV-u da je testiranje iznimno kompleksan zadatak. Ja mislim za nekog tko je završio medicinu, pa čak i za njegovu sestru, da to ne bi trebalo biti veliki zadatak jer testiranje vrše svakodnevno i građani kod kuće - rekao je.

U Hrvatskoj umrlo još 23 ljudi, imamo 9157 slučajeva zaraze
U Hrvatskoj umrlo još 23 ljudi, imamo 9157 slučajeva zaraze

Na pitanje zašto je prvo najavio testiranja kod obiteljskih liječnika preko medija, umjesto da je najprije njih obavijestio o tome, Beroš je rekao da su oni samo najavili medijima da će to krenuti, ali da nije rečeno kada i da je to odmah sada. 

- Mislim da će se tek u sljedećem tjednu determinirati neki datum od kojega će to krenuti.  Potpuno je jasno da smo odgovarajući ovim izazovima trebali donijeti neke odluke, prema tome, sve je to jedna procedura i po ispunjenju svih preduvjeta će se krenuti u taj postupak - objasnio je. 

'Postoji mogućnost da ćemo koronu pratiti kao gripu' 

Što se tiče omikrona, Beroš je rekao da treba još pričekati da se vidi što će napraviti. 

- Vidjet ćemo kroz tjedan-dva njegov učinak. Nadamo se da on neće izazvati teške kliničke slike. Čini se da sve ide dobrim putem, ali pričekajmo još par tjedana. Danas je već skoro sredina siječnja, a prvi slučaj omikrona imali smo 9. prosinca, krajem godine je to već prevaliralo i nekako sam mišljenja da je on inicijalno uzrokovao teže kliničke slike da bismo to već vidjeli i svjedočili povećanom broju hospitalizacija.  Ovaj današnji pad od 67 manje hospitaliziranih je sjajan - rekao je. 

Imunolog Jonjić: Četvrta doza nema smisla, osim ako nije cjepivo samo za određeni soj
Imunolog Jonjić: Četvrta doza nema smisla, osim ako nije cjepivo samo za određeni soj

Na pitanje postoji li mogućnost da se korona ubuduće prati kao gripa, a u tom smjeru kreće Španjolska, Beroš je rekao da postoji, ali samo ako zaraza nastavi biti s blagim simptomima i bez težih posljedica i smrti. .

Upitan zašto u ovom proširenju kapaciteta za testiranje nisu angažirane privatne poliklinike angažirane da provode PCR testiranja, obzirom da se na temelju brzog antigenskog testa ne može dobiti potvrda o preboljenju koja bi vrijedila na razini EU, dakle za prelazak granice i putovanja, Beroš je rekao da je neupitno da će se ugovarati takvi postupci i kod njih bude li potreba za testiranjem veća.

- Mi se ne može oslanjati na privatnike, moramo se konsolidirati najprije unutar javnozdravstvenog sustava - rekao je dodavši kako je i to jedan od mogućih pravaca kretanja. 

Na pitanje zašto se već s njima nije to ugovorilo pa da se PCR vrši i kod njih na uputnicu, a nakon čega bi ljudi dobili i EU Covid potvrdu, Beroš ponavlja da će ih se angažirati ako će biti potrebe. A potreba je već tu, što se vidi po broju dnevno testiranih koji doseže i do 20.000.

Naime, podsjetimo, od sad se pozitivnost na brzom antigenskom testu neće morati dokazivati i PCR testom jer se na termine dugo čeka, ali to znači da se dobiva potvrda o preboljenju koja vrijedi samo unutar naše zemlje. 

- Mi smo tražili da brzi antigenski testovi budu ti na temelju kojih će se dozvoljavati izdavanje potvrde s kojom se može prelaziti granice, ali to Europska komisija ne prihvaća. Nije Hrvatska jedina zemlja koja je to tražila, ali regulativa EK je takva. A nama je u ovom trenutku u fokusu sprječavanje progresije epidemiološke situacije i naš je zadatak odgovoriti upravo na to. I procijenili smo da cjelokupni PCR kapaciteti nisu dostatni, osim toga, na njihov nalaz se čeka duže. Čitav svijet se okreće dijagnostici putem brzih antigenskih testova jer su dostupni, brži, lakši za postupanje i upravo zato je HZJZ predložio takvu koncepciju odgovora na ovu krizu. I treba napraviti distinkciju između testiranja u sklopu dijagnostike bolesti i testiranja za privatna potraživanja, poput putovanja - poručuje. 

Na pitanje možemo li tražiti uputnicu da nam se pozitivnost potvrdi i na PCR-u, a upravo zato da bismo mogli dobiti EU Covid potvrdu, Beroš ističe kako se može tražiti, ali samo za dijagnostičke svrhe. Liječnik mora dati uputnicu, a pitanje je hoće li je sada dati obzirom da će oni testirati brzim antigenskim testovima. 

Brzi antigenski se neće ubrajati u dnevnu statistiku novozaraženih

Na pitanje hoće li se onda u ovom slučaju i novozaraženi detektirani brzim testom pribrojavati u dnevne službene brojke, obzirom da sad komuniciraju samo one na PCR testovima, Beroš kaže da o tome odlučuje struka u konzultaciji s ECDC-om. 

- O tome ne odlučuje ministar, nego struka. HZJZ će s obzirom na svoju strategiju odgovora na ovu epidemiju odlučiti što i kako - rekao je. 

Upitan umanjuje li se onda tako realna slika o brojnu zaraženih na dnevnoj razini ako se antigenski neće ubrajati, ministar kaže "moguće da da", ali da to nije do nas. 

- Ali to je u definiciji ECDC-a i WHO-a koje za potvrđeni slučaj zahtijevaju PCR i onda se vraćamo na to da je Hrvatska već upozoravala na moguću potrebu promjene te strategije pa do sada nismo dobili pozitivan odgovor - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.