Obavijesti

News

Komentari 4

'Bez energetske učinkovitosti nema ni učinkovite prilagodbe klimatskim promjenama'

'Bez energetske učinkovitosti nema ni učinkovite prilagodbe klimatskim promjenama'
3

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u Energetskom centru Bračak u Zaboku s predstavnicima hrvatskih regionalnih energetskih agencija

VIDEO

Sastanak je održan u Energetskom centru Bračak u Zaboku povodom Svjetskog dana energetske učinkovitosti, koji se obilježava svakog 5. ožujka u cilju podizanja svijesti o potrebi ukupnog smanjenja potrošnje energije te mogućnostima održivog korištenja energije, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.

Hrvatske regionalne energetske agencije posljednjih 13 godina - zajedno sa županijama, gradovima i općinama - provode projekte održivog korištenja energije, a realizirale su investicije s područja čiste energije u vrijednosti većoj od milijardu kuna.

Uspješno sudjeluju u brojnim EU projektima usmjerenim na energetsku obnovu javne infrastrukture, razvijaju nove poslovne modele i financijske instrumente i u tom su pogledu hrvatski pioniri energetske tranzicije, rečeno je između ostaloga na tom sastanku.

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je da bez energetske učinkovitosti nema ni učinkovite prilagodbe klimatskim promjenama, a klimatska kriza je potencijalno i najveća globalna kriza koja nas očekuje u budućnosti.

'Naši gradovi zaslužuju postati energetski pametni'

"Iskustva u postizanju obnovljive i učinkovite energije te zaštite klime u Hrvatskoj, koju već imaju regionalne energetske agencije, dobar su primjer svima u Hrvatskoj na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, da možemo i moramo još bolje kada je u pitanju energetska učinkovitost. Naša djeca moraju ići u bolje škole, zgrade u kojima živimo trebaju biti i sigurne i energetski učinkovite, naši gradovi zaslužuju postati energetski pametni. Ekonomski gubici od ekstrema povezanih s vremenom i klimom u EU iznose već 12 milijardi eura godišnje. Energetska učinkovitost ono je što nam može pomoći da se prilagodimo klimatskim promjenama, da ne gubimo radna mjesta već da ih stvaramo povećavajući standard života svakoga od nas”, poručio je Milanović nakon sastanka.

U Hrvatskoj djeluje pet regionalnih energetskih agencija, koje zapošljavaju 70 stručnjaka, dok ih u EU djeluje preko 350, od kojih neke postoje već više od 40 godina.

“Danas u EU ima četiri milijuna 'zelenih radnih mjesta'. To uključuje oko 1,4 milijuna radnih mjesta u energetskom sektoru koja se odnose na tehnologije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i preko 900.000 radnih mjesta povezanih s aktivnostima u području energetske učinkovitosti. To je ono na što trebamo staviti fokus. Hrvatska ima znanje. Tome u prilog govori i činjenica kako hrvatske energetske agencije redovito koordiniraju europske razvojne projekte, pružaju usluge Europskoj komisiji i aktivne su na području cijele Europske unije. Danas je važno da svatko od nas zna da energetska učinkovitost znači bolje za njega, za Hrvatsku, a onda i za Zemlju”, naglasio je Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu i ravnatelj REGEA-e.

 Učinkovitijom upotrebom energije i manjom potrošnjom građani mogu smanjiti svoje račune za energiju, pomoći u zaštiti okoliša, ublažiti klimatske promjene, poboljšati kvalitetu svog života i smanjiti oslanjanje EU na vanjske dobavljače nafte i plina, navodi se dalje u priopćenju.

Još 2007. EU je postavila tri ključna cilja - smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 posto s razina iz 1990., proizvodnja 20 posto energije iz obnovljivih izvora u EU i 20 posto poboljšanja u energetskoj učinkovitosti. Svjetski dan energetske učinkovitosti obilježava se od 1998. godine.

Na sastanku s predsjednikom RH bili su i član Vijeća za energetsku tranziciju i ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner iz Rijeke Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever iz Koprivnice Ivan Šimić, direktor Međimurske energetske agencije iz Čakovca Alen Višnjić, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šegon i pomoćnica ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Ivana Benković, zaključuje se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag