Obavijesti

News

Komentari 20

Bez tople vode je oko 20.000 domova na zapadu Zagreba: 'Grijemo vodu i snalazimo se...'

Bez tople vode je oko 20.000 domova na zapadu Zagreba: 'Grijemo vodu i snalazimo se...'
6

HEP: Radnici Vodoopskrbe i odvodnje sat vremena nisu isključili magistralnu cijev, poplavilo je pogon. ZGH: Radnici VIO-a su bili tamo za 15 minuta, vodu su postepeno zatvarali

VIDEO

Kako se snalazimo? Podgrijemo ujutro lonac vode pa se polijevamo lončićem. Prvoga dana sam se i otuširala s hladnom vodom jer nisam znala da nema tople, kazala nam je Glorija iz zagrebačkih Vrbana. Zatekli smo je sa suprugom Vladom na Trgu Ivana Kukuljevića u zagrebačkom naselju Špansko. 

Zagreb: U naselju Špansko nema tople vode od petka

Oko 20.000 kućanstava na zapadu Zagreba od petka je bez tople vode. Riječ je o naseljima Trešnjevka, Cvjetno naselje, Voltino, Knežija, Srednjaci, Gajevo, Staglišće, Gredice, Jarun, Vrbani, Rudeš, Prečko, Špansko, Malešnica i Gajnice.

Dubravko Vahčić (76) iz zagrebačkog naselja Špansko ljuti se jer, kaže, gradonačelnik ne zna od koga je kvar, a zna povisiti cijenu vode.

Zapadni dio Zagreba bez tople vode: Pukla cijev i poplavila toplanu. HEP ugasio grijanje
Zapadni dio Zagreba bez tople vode: Pukla cijev i poplavila toplanu. HEP ugasio grijanje

- Kako smo se prije prali? Ugrijem si vodu pa se perem u lavoru. Ovdje sam 40 godina i vjerujte da ima puno većih problema od ovog privremenog nestanka tople vode. Nama ovdje nedostaje ambulanta i starački dom. U ovim starijim zgradama ima puno starijeg stanovništva, dok je u novima puno mladih obitelji. Njima pak nedostaje vrtića i škola - kaže Dubravko pa dodaje da jedna od tri kvartovske škole radi u tri smjene. 

Zagreb: U naselju Špansko nema tople vode od petka


I drugi mještani s kojima smo razgovarali, među kojima su i majke s malom djecom, kažu da im nije lako jer smo svi navikli imati toplu vodu.

- Sreća pa nije hladno jer bi bez grijanja zimi bilo još teže. Djeci je zanimljivo, tata ih je polijevao lončićem - govori mještanka s dvoje male djece. Jedno je u kolicima, a drugo trčkara parkom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i HEP, prebacuju odgovornost jedni na druge.

HEP od ponedjeljka završava sezonu grijanja: Oko 130.000 kupaca imat će ljetni režim rada
HEP od ponedjeljka završava sezonu grijanja: Oko 130.000 kupaca imat će ljetni režim rada

- Po mojim informacijama, došlo je do puknuća zbog građevinskih radova koji su u tijeku od strane HEP-a kao investitora, međutim, istraga će to do kraja dokazati. Ovisno o tome će se financirati sanacija same cijevi. Što se tiče građana koji nemaju toplu vodu, to nije nešto što je u gradskoj domeni, gradskih poduzeća. Toplu vodu isporučuje HEP, a mi isporučujemo vodu - prenio je Tomaševićevu izjavu HRT. 

Zagreb: Gradonačelnik na konferenciji najavio poskupljenje vode i promjenu u odvozu otpada


Iz HEP-a pak kažu da je do prisilnog prekida proizvodnje u Elektrani-toplani Zagreb došlo zbog izljeva velike količine vode iz magistralne cijevi gradskog vodovoda u pogonske prostorije ELTO Zagreb. 

- Odmah po nastanku propuštanja cijevi, u petak, 12. svibnja u 14.22 sati, HEP Proizvodnja je od Vodoopskrbe i odvodnje (VIO) zatražila hitnu intervenciju. Vatrogasci su stigli na intervenciju sedam minuta od poziva HEP Proizvodnje, ali su radnici VIO grada Zagreba zatvorili magistralnu cijev tek u 15.30 sati, zbog čega je došlo do isticanja ogromne količine vode koja je poplavila pogon Elektrane Toplane. Vatrogasna služba je sve do ponoći pumpama izvlačila vodu iz postrojenja - odgovorili su nam iz HEP-a. Dodaju da je nastala velika šteta. 

- Došlo je do značajnih kvarova na više sustava u EL-TO Zagreb. Točan opseg i iznos štete još se uvijek utvrđuju. Da je magistralni cjevovod zatvoren na vrijeme, do takvog razmjera štete pa ni do prekida opskrbe toplom vodom i toplinskom energijom za oko 20 tisuća kućanstava ne bi došlo - kažu.

Zagreb: Postrojenje Termoelektrane - toplane Zagreb

Napominju da je opskrba tehnološkom parom još u subotu vraćena svim potrošačima, a prioritetno zdravstvenim ustanovama dok se sredinom ovog tjedna očekuje potpuna uspostava isporuke tople vode za građane u zapadnom dijelu Zagreba.

Mještani naselja Gajeva, Staglišća i Jaruna opskrbu toplom vodom neće moći dobiti ni nakon što se sanira spomenuti kvar zbog najavljenih radova na revitalizaciji vrelovodne mreže.

Iz Zagrebačkog Holdinga na naš su upit odgovorili da je 12. svibnja 2023. godine na lokaciji Zagorska ulica 1 došlo do rastavljanja dijelova cjevovoda uslijed građevinskih radova koje je izvodilo HEP-Toplinarstvo d.o.o. unutar dvorišta u svom vlasništvu.

Zagreb: Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marko Blažević o poskupljenju vode

- Naime, betonska sidra (uporišta) koja drže stabilnost cjevovoda na mjestima skretanja cjevovoda bila su potkopana i pomakla su se iz svog ležišta. Slijedom, došlo je do istjecanja vode, koja je u nekoliko minuta poplavila dvorište i objekte ispod razine terena, dok je ostala količina vode otjecala kroz kanalizacijske slivnike u sustav odvodnje do trenutka zatvaranja dotoka. Interventne ekipe Vodoopskrbe i odvodnja d.o.o. su po prijavi od strane HEP - Toplinarstvo d.o.o. bile na lokaciji u roku od 15 minuta te pokrenule postupak zatvaranja dotoka vode (voda se mora postepeno zatvarati da ne bi došlo do naglog rasta tlaka u ostatku cjevovoda, a samim time i do pucanja cijevi) na više lokacija na magistralnom cjevovodu DN500. Protok kroz mjesto istjecanja na magistralnom cjevovodu DN500 u potpunosti je zaustavljen u roku od 50-ak minuta - kažu iz Holdinga

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C