Obavijesti

News

Komentari 61

Izraelski dužnosnik: Očekuje se oslobađanje 40 djece i 13 žena

Izraelski dužnosnik: Očekuje se oslobađanje 40 djece i 13 žena

Ovdje na jednom mjestu pratite sva događanja i najvažnije vijesti u ratu Izraela i Hamasa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.30

Izraelski mediji: Prvi taoci bi na slobodu mogli u četvrtak

Izraelski ministri koji su sudjelovali na sjednici vlade obaviješteni su da bi do prvog oslobađanja talaca moglo doći već u četvrtak, izvijestili su izraelski mediji.

21.30

 Katar čeka rezultat glasovanja izraelske vlade o dogovoru o taocima

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da s nestrpljenjem iščekuje rezultat glasovanja izraelske vlade o predloženom dogovoru o taocima. Glasnogovornik ministarstva, Majid Al-Ansari, izjavio je za CNN da je prijedlog za humanitarnu pauzu i oslobađanje talaca predao izraelskoj strani u ranim jutarnjim satima nakon intenzivnih višetjednih pregovora.

Prema informacijama, Benjamin Netanyahu je informirao svoje ministre da predloženi dogovor uključuje posjete Crvenog križa talacima iz Izraela koji se i dalje nalaze u Gazi, te pružanje medicinske pomoći onima kojima je potrebna. Ovaj korak predstavlja potencijalni pomak prema humanitarnim mjerama usmjerenim na ublažavanje patnje stanovnika Gaze tijekom sukoba.

Dok se čekaju rezultati glasovanja, Katar ostaje angažiran u nastojanjima da olakša napetosti između Izraela i Palestine te pruži humanitarnu pomoć stanovnicima pogođenim sukobom. Javnost će biti obaviještena o bilo kakvim novim razvojima u vezi s ovim pitanjem.

19.45

Izraelska vlada razmatra oslobađanje palestinskih talaca u sklopu mogućeg sporazuma

Visoki izraelski dužnosnik je u razgovoru za BBC naznačio mogućnost da se postigne sporazum koji uključuje postupno oslobađanje palestinskih talaca. Prema izvorima, sporazum bi obuhvatio oslobađanje oko 12 talaca dnevno od strane Hamasa, uz istodobni četverodnevni prekid vatre. Dodatno, objavljeno je da bi Izrael mogao osloboditi do 150 palestinskih zatvorenika, pri čemu bi poseban naglasak bio stavljen na oslobađanje žena i djece.

18.25

Škotska traži od Ujedinjenog Kraljevstva da prizna državu Palestinu

Škotski premijer Humza Yousaf poslao je u utorak pismo britanskom premijeru Rishiju Sunaku u kojem je zatražio da Ujedinjeno Kraljevstvo službeno prizna državu Palestinu "kako bi se prekinuo politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja".

Pismo, poslano uoči rasprave o stanju na Bliskom istoku u škotskom parlamentu, također je poslano čelniku oporbe u britanskom parlamentu Keiru Starmeru.

Yousaf je osudio zločine Hamasa počinjene 7.listopada, pozvao na oslobađanje talaca i na trenutačni prekid vatre.

"Svakim danom raste broj nevinih Palestinaca koji gube svoje domove, živote i sredstva život. Podrška koju je vlada Ujedinjenog Kraljevstva dala Izraelu dok je uništavanje u Gazi poraslo, povećava  njenu moralnu odgovornost da iskoristi bilo kakav utjecaj koji ima da sada zaustavi ubijanje", napisao je premijer Škotske u pismu proslijeđenom medijima.

"Trenutni prekid vatre jedini je način na koji se ubijanje i patnja nevinih civila može privesti kraju", napomenuo je.

Škotska vlada "duboko je zabrinuta" zbog najnovijih upozorenja Izraela Palestincima koji žive i skrivaju se u Khan Younisu da napuste to područje. "Humanitarne posljedice toga teško je procijeniti", naveo je Yousaf.

Poručio je da nakon "prisilne evakuacije" stanovništva sa sjevera Gaze, "to pojačava dojam da svjedočimo postupnom, ali namjernom, protjerivanju Palestinaca s cijelog teritorija" i time kršenju međunarodnog prava.

Istaknuo je da Ujedinjeno Kraljevstvo treba surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi "jednom zauvijek prekinula politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja".  

"Tome bi pomoglo da Ujedinjeno Kraljevstvo prizna državu Palestinu unutar granica iz 1967., kao što je to učinilo više od 130 članica Ujedinjenih naroda, uključujući devet članica Europske unije i kao što je obećala nova španjolska vlada", napisao je Yousaf.

18.10

Biden: Dogovor o oslobađanju talaca vrlo, vrlo blizu; Netanyahu najavljuje sastanke s ratnim kabinetom

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je optimizam u vezi s postizanjem dogovora o oslobađanju talaca, ističući da je taj sporazum vrlo, vrlo blizu. Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao je svoj ratni kabinet, izražavajući nadu u skorije objavljivanje pozitivnih vijesti. Očekuju se sastanci s njegovim širim sigurnosnim kabinetom i cijelim kabinetom kasnije večeras.

Detalji dogovora još uvijek nisu poznati, ali prema dostupnim izvješćima, mogao bi uključivati višednevnu pauzu u borbama, oslobađanje 50 izraelskih talaca te obećanje Izraela o oslobađanju palestinskih žena i djece iz zatvora. Ovi koraci predstavljaju mogući ključ za smanjenje napetosti između Izraela i Palestinske samouprave.

Komentari 61