Obavijesti

News

Komentari 0

BiH: I dalje nema dogovora oko izmjena izbornog zakona

BiH: I dalje nema dogovora oko izmjena izbornog zakona

Pregovori o promjenama izbornog zakona BiH, koje su predvodili dužnosnici američke i europske diplomacije, nisu rezultirali konačnim dogovorom, no neki od sudionika su ustvrdili kako su stajališta približena

VIDEO

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i ravnateljica odjela za Europu pri vanjskopolitičkoj službi EU Angelina Eichhorst su, nakon dvodnevnih pregovora s čelnicima političkih stranaka, novinarima u Sarajevu kazali da nastavak razgovora slijedi, a odgovornost za postizanje dogovora adresirali su bosanskohercegovačkim političarima pojašnjavajući kako međunarodna zajednica taj proces samo pomaže.

"Ovo nije kraj procesa, još je puno posla pred nama", izjavio je Palmer na konferenciji za medije dodajući kako je očevidno da postoji puno različitih interesa, no da SAD vjeruju kako je dogovor moguć unatoč činjenici da ovo nije lagani proces.

Pojasnio je kako je cilj provesti presude Europskog suda i prilagoditi politički sustav BiH europskim standardima.

Kazao je kako SAD odlučno podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a sa zabrinutošću prati napetosti koje su se pojavile u BiH posljednje vrijeme, čime je aludirao na ponašanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Palmer je pozvao je na smirivanje stanja jer BiH jedino na taj način ima priliku napredovati ka europskoj perspektivi.

BiH: Izetbegović odbacuje Palmerove prijedloge, a oporba ga optužuje da je nepodoban
BiH: Izetbegović odbacuje Palmerove prijedloge, a oporba ga optužuje da je nepodoban

Eichhorst je pregovore nazvala "veoma intenzivnim", potvrdivši kako su i sa stajališta EU izmjene izbornog zakona i ustava nužne. Opisala je to teškom zadaćom, pojašnjavajući kako su ona i Palmer "prikupljali ideje oko kojoj je moguće početi pregovore". Tvrdi kako to rade transparentno i inkluzivno jer žele da svi sudjeluju.

"Posao se nastavlja", poručila je Eichhorst, dodajući kako je krajnji cilj dobiti učinkovitije institucije koje će raditi u korist građana, a sve s ciljem približavanja BiH članstvu u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

Kao i Palmer, i ona je kazala kako nema mjesta retorici koja vodi podjelama pa je nužno je smiriti napetosti u zemlji kroz dijalog i rješavanje problema.

Palmer i Eichhorst najprije su tijekom dva dana odvojeno razgovarali s predsjednicima tri vladajuće nacionalne stranke, zatim su ih okupili zajedno, a potom su se sastali i s čelnicima oporbenih stranaka iz oba entiteta.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nisu posebice komentirali sadržaj pregovora

"Moramo osigurati osnovu da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni tamo gdje ustav to predviđa, odnosno u Predsjedništvu BiH i u domovima naroda", kazao je Čović. Slično je izjavio i Dodik, koji je kazao kako to načelo mora biti "apsolutno polazna i završna točka bilo kakvog pitanja".

Dodik ostao bez potpore pa u vrijeđao zastupnike: 'Balvani, izdajnici koji trabunjaju...'
Dodik ostao bez potpore pa u vrijeđao zastupnike: 'Balvani, izdajnici koji trabunjaju...'

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u petak se nije oglašavao, a ranije je kazao kako se traži "srednji put".

Predsjednik oporbene stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković kazao je, nakon susreta s Palmerom i Eichhorst u petak, kako ima dojam da su tri vladajuće stranke približile stajališta, a jasnim mu se čini kako su odustali od opcije "asimetričnog rješenja" po kojemu bi se dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije birala neizravno u parlamentu, a jedan iz Republike Srpske izravno na izborima. Konaković tvrdi kako se naslućuje i dogovor da se briše etnički prefiks odnosno odrednica hrvatski, bošnjački i srpski član državnog vrha.

I čelnik Naše stranke Edin Forto kazao je kako ima dojam da su "pregovori otišli daleko".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa