Obavijesti

News

Komentari 0

BiH: Ministar Cikotić optužen jer je pogodovao hrvatskoj tvrtki

BiH: Ministar Cikotić optužen jer je pogodovao hrvatskoj tvrtki

Cikotić je umirovljeni general Armije BiH, a hrvatske udruge koje okupljaju obitelji nestalih i zatočenih civila i pripadnika HVO smatraju ga odgovornim za ratne zločine što ih je Armija BiH počinila kod Bugojna

VIDEO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv ministra sigurnosti te zemlje Selme Cikotića kojega tereti za zloporabu položaja i ovlasti odnosno pogodovanje tvrtki "Scout" iz Hrvatske pri kupnji rashodovanog oružja i vojne opreme u razdoblju kada je obnašao dužnost ministra obrane.

Informaciju o podizanju optužnice protiv Cikotića medijima u BiH je u četvrtak potvrdio glasnogovornik tužiteljstva Boris Grubešić pojasnivši da je ona sada proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nije iznosio detalje iz optužnice s obrazloženjem da će Tužiteljstvo to učiniti naknadno s obzirom da je četvrtak državni praznik.

Ranije je objavljeno kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još 2019. godine kazneno prijavila Cikotića kojega sumnjiči da je oštetio državni proračun za iznos veći od 6,2 milijuna konvertibilnih maraka (24,8 milijuna kuna) tako što je bez pribavljanja potrebnih suglasnosti Predsjedništva BiH od 2006. do 2010. godine potpisivao ugovore sa "Scoutom" o prodaji naoružanja, vojne opreme i streljiva proglašenih viškovima još dok su u BiH postojale posebne entitetske vojske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cikotić je navodno samovoljno mijenjao bitne elemente ugovora što su ih sa "Scoutom" 2003. i 2004. godine sklapali tadašnje Ministarstvo obrane Federacije BiH i Direkcija za naoružanje i vojnu opremu Republike Srpske.

Tadašnji ministar obrane BiH smanjivao je omjere količine naoružanja i streljiva što ih je preuzimao "Scout" pogodujući zagrebačkoj tvrtki da preuzme ono koje je bilo lakše prodati na tržištu.

Time je navodno oštetio državni proračun za gotovo 25 milijuna kuna.

Dužnost ministra obrane kao i ministra sigurnosti Cikotić je obnašao kao kadar Stranke demokratske akcije (SDAt.

Cikotić je umirovljeni general Armije BiH, a hrvatske udruge koje okupljaju obitelji nestalih i zatočenih civila i pripadnika HVO smatraju ga odgovornim za ratne zločine što ih je Armija BiH počinila na području Bugojna.

Cikotić za to nikada nije optužen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto