Obavijesti

News

Komentari 0

BiH: Na procesuiranje ratnih zločina čeka čak 800 slučajeva

BiH: Na procesuiranje ratnih zločina čeka čak 800 slučajeva
1

U BiH se moraju procesuirati na stotine predmeta ratnih zločina, a veliki broj ratnih zločinaca nalazi se u drugim državama, posebice u susjedstvu pa je bez regionalne suradnje nemoguće njihovo privođenje pravdi

VIDEO

Glavni tužitelj mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz upozorio je u srijedu u Sarajevu kako se mora pojačati regionalna suradnja u procesuiranju slučajeva ratnih zločina jer je to jedini način da se provedu suđenja i kazni veliki broj počinitelja koji su još uvijek na slobodi.

- U BiH se moraju procesuirati na stotine predmeta ratnih zločina, a veliki broj ratnih zločinaca nalazi se u drugim državama, posebice u susjedstvu pa je bez regionalne suradnje nemoguće njihovo privođenje pravdi. Zato smo u razgovorima (U Sarajevu) i istaknuli važnost te suradnje - kazao je Brammertz novinarima.

Glavni tužitelj MICT-a boravi u BiH u sklopu pripreme redovitog izvješća o suradnji država regije s tim sudom, kojega će u prosincu podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ranije ovog tjedna on je s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić razgovarao o tome kako poboljšati suradnju s Hrvatskom i Srbijom, gdje se skrivaju osumnjičenici za ratne zločine počinjene u BiH. Riječ je uglavnom o osobama koje zlorabe institut dvojnog državljanstva bježeći od suđenja u BiH pa je jedini način da se ti slučjevi okončaju taj da ih Tužiteljstvo BiH prepusti pravosudnim tijelima u susjednim zemljama.

Procjena misije OESS-a u BiH, koja analizira stanje u pravosuđu BiH, je kako na procesuiranje čeka čak 800 slučajeva ratnih zločina kojima je obuhvaćeno oko pet tisuća osumnjičenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu