News

Komentari 0

'BiH uspostavila potpuni nadzor nad ilegalnim migracijama'

'BiH uspostavila potpuni nadzor nad ilegalnim migracijama'

Granična policija BiH u cijelosti je stavila pod nadzor ilegalnu migraciju i uspijeva zaštititi granice te zemlje "kao nikada do sada", kaže Slobodan Ujić

Ustvrdio je to ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić za lokalne medije.

"Nikada nije bila bolja kontrola kretanja i boravka stranaca u BiH. Sve je pod punom kontrolom, i s aspekta sigurnosti i svega drugog što prati ilegalne migracije. Točno je da je smanjen pritisak i dnevni priljev (migranata) jer su otvorene dvije-tri nove balkanske rute", kazao je Ujić kakao ga u utorak citira banjolučki list "Glas Srpske".

Pojasnio je kako se sada većina migranata koji pristižu na zapadni Balkan odlučuje pokušati nastaviti put ka zapadnoj Europi preko Mađarske i Rumunjske ili pak morskim putem pa je smanjeni pritisak na granice BiH pomogao njenim graničarima da uspostave nadzor nad granicom kakav nisu imali još od eskalacije migrantske krize u regiji 2018. godine.

Od početka ove godine bosanskohercegovački policajci vratili su s granice oko 5500 ilegalnih migranata dok je godinu dana ranije zabilježeno više od 11 tisuća takvih slučajeva.

U prihvatnim centrima za privremeni smještaj ilegalnih migranata trenutačno boravi oko 2300 osoba, a u Službi za poslove sa strancima BiH procjenjuju kako je broj onih koji trenutačno lutaju zemljom jer ne žele biti registrirani u prihvatnim kampovima znatno manji te da to ne predstavlja posebni sigurnosni problem.

Ujić je ipak upozorio kako ovi pokazatelji ne znače da je problem ilegalnih migracije riješen a da naredna godina znači i novu neizvjesnost. Kako je kazao, puno toga će ovisiti o tijeku pandemije prouzročene koronavirusom ali i o tome kako će se ponašati Turska kao ključna tranzitna zemlja za najveći broj ilegalnih migranata koji žele doći do Europske unije.

Najčitaniji članci