Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Bijela kuća prijeti ponovnim oduzimanjem akreditacije

CNN i Acosta su od suda zatražili da se sljedeći tjedan održi hitno ročište nakon što je Bijela kuća u petak novinara pismeno obavijestila da će mu ponovo ukinuti akreditaciju nakon isteka sudskog naloga

A White House staff member reaches for the microphone held by CNN's Jim Acosta as he questions U.S. President Donald Trump during a news conference in Washington
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

Nakon što je Bijela kuća zaprijetila ponovnim oduzimanjem akreditacije novinaru Jimu Acosti, CNN je u ponedjeljak pozvao savezni sud na hitnu raspravu, javlja Reuters, podsjećajući da je sud prije tri dana donio odluku "ograničene prirode" kojom se Acosti privremeno vraća akreditacija na dva tjedna dok se ne odluči o tužbi koju je u međuvremenu podigao CNN.

Bijela kuća je 7. studenoga ukinula akreditaciju Acosti zbog "nepristojnog ponašanja" na konferenciji za novinare predsjednika Donalda Trumpa koji mu je kazao da je "bezobrazan", nakon čega se CNN obratio sudu zbog povrede prvog i petog amandmana američkog ustava.

CNN i Acosta su od suda zatražili da se sljedeći tjedan održi hitno ročište nakon što je Bijela kuća u petak novinara pismeno obavijestila da će mu ponovo ukinuti akreditaciju nakon isteka sudskog naloga.

Bijela kuća se protivi sazivanju izvanrednog ročišta, obrazloživši da "ne samo da trenutno nema nikakve hitnosti, već da je u ovom trenutku nemoguće znati jesu li naredni koraci uopće potrebni, a još manji koji bi to koraci bili".

Okružni sudac Timothy Kelly, koji je Bijeloj kući naredio da vrati novinarsku akreditaciju Acosti dok se ne odluči o tužbi CNN-a,  je prilikom donošenja te odluke pojasnio da se sud u odluci nije bavio meritumom tužbe u kojoj se navodi da je povrijeđen prvi ustavni amandman koji garantira zaštitu slobode govora i novinarstva, već se usredotočio na to je li osigurano pravedno postupanje tijekom oduzimanja akreditacije.

Na sudu su pravnici američke vlade rekli kako, prema prvom amandmanu, ne postoji pravo pristupa Bijeloj kući te da je Acosta kažnjen zbog nepristojnog ponašanja na konferenciji za novinare, a ne zbog kritiziranja Trumpa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message