Obavijesti

News

Komentari 3

Bijela kuća prijeti ponovnim oduzimanjem akreditacije

Bijela kuća prijeti ponovnim oduzimanjem akreditacije
1

CNN i Acosta su od suda zatražili da se sljedeći tjedan održi hitno ročište nakon što je Bijela kuća u petak novinara pismeno obavijestila da će mu ponovo ukinuti akreditaciju nakon isteka sudskog naloga

VIDEO

Nakon što je Bijela kuća zaprijetila ponovnim oduzimanjem akreditacije novinaru Jimu Acosti, CNN je u ponedjeljak pozvao savezni sud na hitnu raspravu, javlja Reuters, podsjećajući da je sud prije tri dana donio odluku "ograničene prirode" kojom se Acosti privremeno vraća akreditacija na dva tjedna dok se ne odluči o tužbi koju je u međuvremenu podigao CNN.

Bijela kuća je 7. studenoga ukinula akreditaciju Acosti zbog "nepristojnog ponašanja" na konferenciji za novinare predsjednika Donalda Trumpa koji mu je kazao da je "bezobrazan", nakon čega se CNN obratio sudu zbog povrede prvog i petog amandmana američkog ustava.

CNN i Acosta su od suda zatražili da se sljedeći tjedan održi hitno ročište nakon što je Bijela kuća u petak novinara pismeno obavijestila da će mu ponovo ukinuti akreditaciju nakon isteka sudskog naloga.

Bijela kuća se protivi sazivanju izvanrednog ročišta, obrazloživši da "ne samo da trenutno nema nikakve hitnosti, već da je u ovom trenutku nemoguće znati jesu li naredni koraci uopće potrebni, a još manji koji bi to koraci bili".

Okružni sudac Timothy Kelly, koji je Bijeloj kući naredio da vrati novinarsku akreditaciju Acosti dok se ne odluči o tužbi CNN-a,  je prilikom donošenja te odluke pojasnio da se sud u odluci nije bavio meritumom tužbe u kojoj se navodi da je povrijeđen prvi ustavni amandman koji garantira zaštitu slobode govora i novinarstva, već se usredotočio na to je li osigurano pravedno postupanje tijekom oduzimanja akreditacije.

Na sudu su pravnici američke vlade rekli kako, prema prvom amandmanu, ne postoji pravo pristupa Bijeloj kući te da je Acosta kažnjen zbog nepristojnog ponašanja na konferenciji za novinare, a ne zbog kritiziranja Trumpa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca