'Bio bih sretniji da su milijarde otišle za dobre poduzetnike' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 8

'Bio bih sretniji da su milijarde otišle za dobre poduzetnike'

'Bio bih sretniji da su milijarde otišle za dobre poduzetnike'
1

Moram priznati da bih bio sretan ministar gospodarstva kada bih raspolagao s 4,4 milijarde kuna za one dobre poduzetnike, rekao je u subotu ministar gospodarstva

VIDEO

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u subotu u Prelogu kako bi osobno bio sretniji da je 4,4 milijarde kuna plaćenih za jamstava u brodogradnji mogao iskoristiti za dobre poduzetnike.

Ministar Horvat je u Prelog bio na susretu s građanima i gospodarstvenicima u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta gdje su ga novinari pitali o situaciji u brodogradnji, uoči odluke Trgovačkog suda u Rijeci vezanoj uz stečaj 3. maja, te nakon stečaja pulskoga Uljanika.

Odgovarajući na pitanje o gradnji jaružala s kopačem za naručitelja, firmu Jan De Nul, koja je naplatila jamstva, Horvat je podsjetio da su u listopadu prošle godine pokušali dogovoriti završetak broda u Puli, a kako do dogovora nije došlo, ponuđeno je osiguranje sredstava za teglenje i 22 milijuna eura za dovršetak negdje drugdje.

Ministarstvo je platilo kompletan iznos jamstva - na razini 4,4 milijarde kuna

"U dosta polemičnoj situaciji koja se dogodila nakon otvaranja stečajnoga postupka, došli smo da toga da firma Jan De Nul ne pregovara samo isključivo s državom niti da je država ta koja može u potpunosti garantirati dobru izvedenost toga posla", podsjetio je Horvat. Dodao je je kako je "Jan De Nul kada je izgubio povjerenje da se taj brod može završiti u Puli, aktivirao kroz banke koje su, odmah po isplati zatražile isplatu jamstva od države što je Ministarstvo financija učinilo".

Ministar je izvijestio kako je "Ministarstvo financija platilo kompletan iznos jamstava, na razini 4,4 milijarde". Istaknuo jeda psotoje  još dva broda ukupnog iznosa 120 milijuna kuna za koje, dodao je, očekujemo isto tako da će se ugovori raskinuti jer u Puli nema preduvjeta da bi se tamo u kontinuitetu nastavila gradnja brodova.

Sretan ministar koji bi raspolagao s 4,4 milijarde kuna za dobre poduzetnike

Horvat je ocijenio "da stečaj u Puli i situacija u Rijeci dovode do zaključka koji ponavlja nekoliko mjeseci".

"Uz metodologiju financiranja brodova gdje se brodovi ugovaraju, avansi nekontrolirano koriste, krediti koji se dižu za novogradnje koriste za dovršetak nekih starih grijehova, državni proračun takav pritisak ne može, ali ni ne želi podnositi, ustvrdio je Horvat.

"Moram priznati da bih bio sretan ministar gospodarstva kada bih raspolagao s 4,4 milijarde kuna za one dobre poduzetnike. Osigurati akcelerator gospodarskog rasta takvog iznosa iz državnog proračuna pa sinergijske efekte iz strukturnih fondova Europske unije, mislim da mi danas ne bi sporili o 5-postotnom gospodarskom rastu“, izjavio je Horvat.

O predstojećoj odluci Trgovačkog suda u Rijeci o stečaju u brodogradilištu 3. maj rekao je da nema naviku niti praksu zvati suce Trgovačkog suda i na takav način prejudicirati rješenje.

"Pravosuđe je neovisno i pričekat ćemo odluku Trgovačkoga suda. U riječkome škveru situacija je potpuno drukčija, postoji jasan i veliki interes naručitelja nedovršenih brodova da oni samu uđu u financiranje i završetak tih brodova“, rekao je ministar gospodarstva te dodao da se razgovara o dovršetku četiri broda.

U Rijeci, kao i u Puli, neće biti nekontroliranog odljeva novca iz državnoga proračuna

"Kao u Puli tako i u Rijeci jednostavno neće biti nekontroliranog odljeva sredstava iz državnog proračuna, na način da se radi transfer iz državnog proračuna na račun 3. maja", ustvrdio je Horvat.

Najavio je kako postoje opcije da se uđe u kreditne aranžmane gdje bi banke plaćale fakture i račune koje bi isključivo odobrila uprava 3. maja kako bi se završila barem tri od ova četiri broda.

Komentirao i potencijalna ulaganja Danka Končara i Tomislava Debeljaka u Uljanik rekavši da se restrukturiranje gradilo na participaciji po polovicu novčanog iznosa države i strateškoga partnera.

"Mi smo i tada i dan prije samoga stečaja bili spremni iz državnoga proračuna osigurati 50-tni iznos da bi se restrukturiranje dogodilo. Svaki puta kada smo rekli - Evo država je od danas spremna, očekujemo vašu potporu nje nije bilo iz privatnoga sektora nije bilo“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Šokantna snimka iz Zagreba: Instruktoru autoškole mahao nožem: 'Stani, je*em ti mater'
NEVJEROJATNO

Šokantna snimka iz Zagreba: Instruktoru autoškole mahao nožem: 'Stani, je*em ti mater'

Ćelavi mladić na biciklu vozi preko zebre i maše nečime prema instruktoru i kandidatu. Kad se bolje pogleda, vidi se da mladić u ruci ima nož! Instruktor nam je rekao da je sve prijavio policiji

HDZ-ov gradonačelnik Jenkač se potukao s vojnikom: Pobjegao pa se onda sam javio na policiju
DRAMA U NOVOM MAROFU

HDZ-ov gradonačelnik Jenkač se potukao s vojnikom: Pobjegao pa se onda sam javio na policiju

Siniša Jenkač nam je potvrdio da je sudjelovao u incidentu te da izražava žaljenje. Kako nam kaže, ne smije iznositi detalje jer je istraga u tijeku
VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu
JAVITE POLICIJI

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu

Splitska policija i dalje traga za monstrumom koji je 16. lipnja šipkom izudarao djevojku nakon čega ju je silovao