Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
49 komentara

'Bit ću dostupan institucijama': Todorić sad traži još vremena

ONDA JE IVICA ZAMOTAO ČOKOLADU Todorić obećao je biti dostupan institucijama, no sad ipak traži vremena. Govorio je da ima dokaze, a sada da ih tek prikuplja...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
49 komentara

Ivica Todorić je nakon raspisivanje tjeralice za njim napisao novu objavu na blogu koja je puna gorčine i kontradiktornosti u odnosu na ono što je ranije tvrdio.

Todorić tako piše da će se vratiti u Hrvatsku “čim završi prikupljanje relevantnih dokaza” u svoju obranu. Njima će, kaže, raskrinkati zločinački pothvat dijelova političke elite koji se skrivaju iza institucija države i koji su mu tako oteli privatno vlasništvo nad Agrokorom.

Todorić sad traži dodatno vrijeme za prikupljanje dokaza iako već mjesec dana tvrdi da ima sve dokaze protiv izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka, potpredsjednice Martine Dalić i ostalih koje smatra da su mu oduzeli Agrokor. Naravno, ne spominje koliko će vremena proći da prikupi dokaze, pa se sve ovo čini kao pravdanje pred javnosti. Prije točno sedam dana je Todorić objavio da će biti dostupan hrvatskim institucijama, a sada je očito okrenuo ploču. Osim toga, Todorić tvrdi da su političke elite podigle “brzopletu kaznenu prijavu protiv njega kako bi ga spriječili u skupljanju dokaza i dokumentacije”.

Država je preuzela upravljanje Agrokorom početkom travnja, a istražiteljima se zamjeralo što je ostavljeno dovoljno vremena da se unište svi dokazi vezani za Agrokor. Todorić i ostalih 14 osumnjičenih za kriminal u Agrokoru, mogli su odnijeti što žele iz tvrtke. Zadnjih mjeseci su svi znali da će biti na udaru pravosuđa, pa su angažirali i jake odvjetničke timove.

Osim toga, njemu istražni zatvor nije određen na temelju kaznene prijave, nego na osnovu mjeseci rada istražitelja koji su pronašli dovoljno čvrste dokaze da ga sumnjiče da je izvukao iz tvrtke 1,4 milijarde kuna. Sud je potvrdio da bi trebao ići u istražni zatvor.

Gazda osim toga i otvoreno prijeti pozivajući se na to da je on “konzervativni demokršćanin”, pa su u vlasti svjesni da kad im se on politički suprotstavi “nestati s političke scene”.

Zašto pozivanje na demokršćanstvo nije baš nikome jasno.

No iz bloga se da opet naslutiti da će igrati na kartu političkog progona i povrede ljudskih prava, što bi moglo odužiti proces izručenja, pogotovo iz Britanije. Todorić je svakako u Londonu, ali kao što smo već objavili, on putuje i u druge zemlje, pa ne čudi informacija da je viđen i u švicarskom Zürichu. Ali točne informacije nema, a niti njegovi odvjetnici se ne oglašavaju.

- Po prvoj tjeralici se može zaključiti da je zatraženo tek lociranje Todorića. Loše je za sigurnosni sustav da čitavo ovo vrijeme ne znaju gdje se Todorić točno nalazi - objašnjava nam kriminalist Željko Cvrtila.

Nakon žalbi Državnog odvjetništva danas bi sud trebao odlučiti hoće li ostati pri odluci da se ostalih 14 privedenih menadžera može braniti sa slobode. Pravnici kažu da će teško uvažiti Todorićevu žalbu na istražni zatvor pošto je on u bijegu. Cvrtila objašnjava da nema nikakve zapreke da se paralelno od Interpola zatraži da uvrste Todorića na svoju listu bjegunaca, a da se pošalje i europski uhidbeni nalog. Milijan Brkić (HDZ) je Todoriću poručio da se vrati u Hrvatsku i tako prijeđe s riječi na djela.     

Što ako se sam ipak ne vrati?

1. TJERALICA

Policija će ga probati locirati zbog međunarodne tjeralice koje je u subotu raspisalo Županijsko državno odvjetništvo zbog štete od 1,4 mlrd. kuna.

2. VIŠA RAZINA

Ako danas sud potvrdi odluku o istražnom zahtjevu, šalje se i europski uhidbeni nalog, a trebala bi biti izdana i viša razina Interpolove tjeralice

3. POLICIJA

Todorić više ne može prelaziti granice, a treba ga i privesti policija temeljem Interpolove crvene tjeralice ili temeljem uhidbenog naloga

4. KOMPLIKACIJE

Ako ne želi biti izručen, može se žaliti da su mu povrijeđena prava i odugovlačiti. Trebao bi u to vrijeme biti u ekstradicijskom pritvoru.

5. IZRUČENJE

Iz zemalja EU trebao bi biti izručen u maksimalnom roku 60 dana. U Britaniji, ako se žali, to može trajati duže.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tema: Akcija Agrokor

Možda vas zanima i ovo:
Message