Obavijesti

News

Komentari 26

Bivše radnice Kamenskog: Šiju novo, krpaju staro i prodaju...

Bivše radnice Kamenskog: Šiju novo, krpaju staro i prodaju...
6

Voditelj radionice je Tomislav Rogina. U Kamenskom je radio 23 godine. Prije stečaja zaposlio se u tvrtki koja je ubrzo doživjela istu sudbinu

VIDEO

Kostimi za kazališta i zborove, toge za sveučilište, pidžame i posteljina za domove i bolnice... To je samo dio poslova bivših radnica Kamenskog.

- Nakon propasti tvrtke 2010. nitko nas nije htio zaposliti. Govorili su da smo prestare. Nakratko smo spustile glavu, no to nas je ojačalo. Okupile smo se u Udruzi Kamensko, a poslije osnovale i tvrtku Otvoreno Kam - prisjeća se Đurđa Grozaj.

Nekima je problem bio i to što su premlade.

- Na svakom razgovoru za posao ispitivali su me imam li djecu, planiram li je imati i kad. Prije šest mjeseci kolegica je otišla u mirovinu i vratila sam se curama iz Kamenskog - kaže Gordana Pavlina.

U “novom” Kamenskom šiju po narudžbi i organiziraju radionice, a zarađenim novcem isplaćuju plaće za pet zaposlenih. Uz bivše radnice Kamenskog, tu su dvije žene iz DTR-a. U srijedu su u radionici na zagrebačkoj Knežiji bile i tri volonterke.

- U mirovini sam. Ovdje volontiram i popravljam odjeću koju ljudi donesu - rekla je Mirjana Horvat. Šila je u zelenoj kuti u kojoj je radila u Kamenskom. Takvu nosi i prezimenjakinja Mira.

- Donio sam dvije jakne da mi ih poprave. Već sam bio ovdje i zadovoljan sam cijenom i kvalitetom - rekao je Zagrepčanin koji je u radionicu navratio na povratku s posla. Ubrzo je ušao i drugi. Pitao je mogu li mu pokrpati hlače i jaknu. Mogu, naravno.

Voditelj radionice je Tomislav Rogina. U Kamenskom je radio 23 godine. Prije stečaja zaposlio se u tvrtki koja je ubrzo doživjela istu sudbinu.

- Bio sam na burzi, radio povremeno i priključio se ženama iz Kamenskog. Kao obitelj smo. Zbližila nas je ista sudbina - rekao je Tomek, kako ga od milja zovu kolegice.

I nije samo šef. Kroji, priprema za šivanje te s Đurđom dogovara poslove. Dosad su šivali za varaždinski HNK, zagrebačku Komediju, Lado, Povijesni muzej... Nedavno su sašili i 150 ruksaka za Ikeu.

Ta je robna kuća 2016. i zaposlila dvije bivše radnice Kamenskog. Tamo šiju zavjese, presvlake, skraćuju, sužavaju i popravljaju sve što trebaju kupcima prilagoditi.

Za Uskrs - Ukrasi za uskrsni stol, kukičane košarice od konca za jedno jaje su 15 kuna. Za dva jaja su 20, a toliko su i kokice.

Nakit - Narukvica od sitnih perlica je 20, jednostavnije ogrlice su 50, a one s više nanizanih redova 100 kuna.

Kape - Kukičane ženske kape od konca mogu se nositi na kraju zime, kad je malo zatoplilo, ili kao ukras. 50 kuna.

Torbe - Najjeftinije su od jute, od velura su 70, kao i ruksaci, poslovna je 80, pletena 90, a 100 od satena i perlica.od 60 kuna. 

Suknja - Uska prljavobijela suknja kukičana je od konca, a ima i podstavu kako bi ljepše “padala”. 200 kuna.

Sako - Crno-bijeli karirani sako napravljen je od buklea, tkanine neravne gornje površine. 250 kuna.

Kostim - Žarkocrvene je boje, a osim suknje i kaputića u kompletu je i top. Od laganijeg je materijala, pa je za toplije. 250 kuna.

Haljina - Siva, jednobojna haljina je od velura, mekane brušene kože. Rukavi su do ispod lakta i kraća je. 350 kuna.

Za maturanticu - Kratka svečana haljina od brušene svile boje mesa na gornjem dijelu ima reljefne ručno rađene cvjetove. 250 kuna.

Komplet - Svečana haljina napravljena je od crne čipke, a uz nju u kompletu je crveni kukičani bolero. 500 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...