Obavijesti

News

Komentari 85

Bivši agent CIA-e: Borba protiv terorizma trajat će vječno...

Bivši agent CIA-e: Borba protiv terorizma trajat će vječno...
1

Ugledni analitičar Paul Pillar, bivši agent CIA-e kaže da je moguće da ratu protiv terorizma nikad ne dođe kraj, a jedan od glavnih razloga je pogrešno tumačenje pojma "terorizam"

VIDEO

Paul Pillar u članku za National Interest kaže da ljudi potpuno pogrešno definiraju terorizam i da to dovodi do vrlo loših političkih odluka.

- Javnost nikako da shvati da je terorizam više taktička tehnika nego skup određenog broja ljudi. Teroristi su kao neki "loši dečki" pa se potpuno krivo misli da će ako oni budu uništeni problem biti riješen - smatra bivši  analitičar CIA-e.

Po njemu je problem što se povezuje pojam "terorizam" s određenim organizacijama kao što su ISIL ili Al Kaida.

- Čim čujemo ta imena u našim glavama se nižu samo slike raznih terorističkih organizacija - ističe Pillar te dodaje da tako razmišlja i time se rukovodi i sam američki politički vrh.

Treba mijenjati strategiju

- Političari i dalje proširuju antiterorističke operacije protiv pripadnika ISIL-a u Libiji ili Afganistanu. Ali, činjenica je da je upravo ta teroristička organizacija najpopularniji brend u radikalnom sunitskom svijetu, a to vješto koristi svatko tko sudjeluje u igri moći - naglašava Pillar te dodaje kako su to danas Libija i Afganistan, a da već sutra to mogu biti Somalija i Obala Slonovače.

U međuvremenu, smatra, militanti u Afganistanu, koji sebe nazivaju pripadnicima ISIL-au stvari su talibanska marginalana skupina koja se utrkuje za vlast. Sadašnja strategija po njemu neće dovesti do suštinskih rezultata.

paul pillar

Paul Pillar (na slici) bivši je agent CIA-e

- Eliminacijom još nekoliko terorista, Amerika će samo potrošiti veliku količinu svojih resursa, a počinjena kolateralna šteta pokrenuti se antiameričko raspoloženje i porast nasilja. I onda će nastojanje da se uspostavi mir u određenom dijelu svijeta biti kontraproduktivno, kao što se već dogodilo u Libiji - podseća on.

Paul Pillar zaključuje da će ta težnja za borbom protiv terorizma, bez uzimanja u obzir same srži problema, dovesti do vječnog rata sa ISIL-om i sličnim organizacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.