News

Komentari 0

Bivši indonezijski predsjednik Habibie umro u 83. godini

Bivši indonezijski predsjednik Habibie umro u 83. godini

Habibie, rođen 1936. u gradiću na jugu otoka Sulawesija, studirao je zrakoplovstvo u Njemačkoj i u Nizozemskoj nakon čega se u 1970-im vraća u Indoneziju

Bivši indonezijski predsjednik B. J. Habibie, za čijeg je mandata Indonezija postala demokracija nakon pada diktatora Suharta, umro je u srijedu navečer u 83. godini, priopćili su njegova obitelj i vlasti, a tisuće Indonežana okupljaju se u četvrtak na ulicama Džakarte kako bi mu odali posljednju počast.

Bacharuddin Jusuf Habibie je umro u vojnoj bolnici u Jakarti nakon problema sa srcem.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo odao je priznanje svom prethodniku, po zanimanju zrakoplovnom inženjeru, nazivajući ga "znanstvenikom visokog ranga" i "ocem tehnologije u Indoneziji".

Habibie, rođen 1936. u gradiću na jugu otoka Sulawesija, studirao je zrakoplovstvo u Njemačkoj i u Nizozemskoj nakon čega se u 1970-im vraća u Indoneziju.

Dvadesetak godina je obnašao dužnost ministra znanosti i tehnologije.

Dva mjeseca pošto ga je Suharto imenovao potpredsjednikom, preuzima njegovu dužnost kada diktator 1988. odlazi s vlasti nakon pobune.

Habibie je omogućio uvođenje demokracije u zemlji s najvećim brojem muslimana u svijetu raspisivanjem izbora 1989. Usto je pridonio stabilizaciji gospodarstva koje se gušilo pod teretom azijske financijske krize i korupcije.

Nakon 17 mjeseci na predsjedničkoj dužnosti, Habibie je predao vlast Abdurrahmanu Wahidu koji je za predsjednika izabran u listopadu 1999.

Tisuće Indonežana okupile su se u četvrtak u Džakarti kako bi odali posljednju počast Habibieu.

 

Najčitaniji članci