News

Komentari 2

Bivši ministar ide u zatvor na 12 godina: Ukrao preko 14 milijardi kuna od COVID paketa pomoći

Bivši ministar ide u zatvor na 12 godina: Ukrao preko 14 milijardi kuna od COVID paketa pomoći

Bivšeg indonezijskog ministra Juliarija Batubaru indonezijsko je povjerenstvo za borbu protiv prijevara, zajedno s još četvoricom, osumnjičilo za prevaru oko natječaja za COVID pakete socijalne pomoći.

Bivši indonezijski ministar Juliari Batubara ide u zatvor na 12 godina zbog milijunskog skandala, odnosno korupcije oko nabavke COVID-19 paketa socijalne pomoći, objavio je Jakarta Corruption Sud u ponedjeljak. Batubara se umiješao u natječaj te je sebi uzeo 32.4 bilijuna rupija, što je oko 2.25 milijuna dolara, piše Reuters.

Sud ga je kaznio s 500 milijuna rupija. Naložio je vratiti 14,5 milijardi rupija u pronevjerenim sredstvima koje je koristio za osobne troškove.

Političar, za kojeg je sud utvrdio da se umiješao u natječaj, također je kažnjen sa 500 milijuna rupija i naložio je vratiti 14,5 milijardi rupija u pronevjerenim sredstvima koja je koristio za osobne troškove.

Batubari će biti zabranjena javna funkcija na četiri godine nakon odsluženja kazne zatvora.

On je porekao zločin. Njegov odvjetnik Maqdir Ismail u ponedjeljak je kaznu, koja je bila godinu dana duža nego što su istražitelji tražili, opisao preoštrom i rekao da razmatraju hoće li se žaliti.

Njega je indonezijsko povjerenstvo za borbu protiv prijevara, zajedno s još četvoricom, osumnjičilo za prevaru. Dan prije nego se ministar predao, oni su pronašli preko milijun dolara u koferima.

Predsjednik Joko Widodo izabran je 2014. godine pod zakletvom da će se boriti protiv prijevare, a neki istaknuti političari zatvoreni su zbog korupcije tijekom njegove uprave, ali postoje zabrinutosti da je učinak agencije za borbu protiv prijevara oslabio.