Obavijesti

News

Komentari 12

Bivši pukovnik JNA oslobođen za granatiranje Varaždina 1991.

Bivši pukovnik JNA oslobođen za granatiranje Varaždina 1991.

Potpukovnika Davidovića teretili su da je na naredbu Vlade Trifunovića od 17. do 19. rujna 1991. naredio paljbu iz vojarne Jalkovečke žrtve po civilnim objektima u Varaždinu

VIDEO

Vladimir Davidović, bivši oficir JNA i komandant vojarne Jalkovečke žrtve, u obnovljenom postupku oslobođen je optužbe za ratni zločin 1991. u Varaždinu. 

Optužnica ga je teretila da je u razdoblju između 15. i 22. rujna 1991. u Varaždinu, tijekom oružanog sukoba između JNA i oružanih snaga Republike Hrvatske, protivno odredbama Konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, naređivao podčinjenima borbena djelovanja nasumice po civilnim objektima i civilnim osobama u gradu. 

Konkretno, da je potpukovnik Davidović, primivši naredbu za borbeno djelovanje od Vlade Trifunovića, kao komandant vojarne u Križanićevoj ulici u Varaždinu od 17. do 19. rujna 1991. naredio paljbu iz minobacača call 120 mm i 60 mm i 4 BOV-a po civilnim, poslovnim i gospodarskim objektima u Varaždinu. Time je nastala materijalna šteta u iznosu od najmanje 617 milijuna tadašnjih dinara.

Oficiri JNA Vlado Trifunović, Berislav Popov i Vladimir Davidović još su 1994. pravomoćno osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Varaždinu 1991. godine na ukupno 40 godina zatvora. Trifunović i Popov osuđeni su na 15, a Davidović na deset godina zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trifunović je ujedno na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i obrambene moći i činjenice da nije vojno djelovao po Varaždinu. Popov je, također na Vojnom sudu, osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotstavio Trifunoviću te jer nije nastavio vojno djelovanje po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

Okrivljenici su pred Županijskim sudom u Varaždinu podnijeli zahtjev za obnovu kaznenog postupka upravo zbog toga što im se sudilo u odsutnosti. Taj je sud 2013. godine donio rješenje da se dopušta obnova ovog pravomoćno okončanog kaznenog postupka.
Uslijedilo je to nakon dodatnog ispitivanja svjedoka, među kojima su bili i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te varaždinski župan Radimir Čačić.

U listopadu 2013. godine, nakon izmjena u kaznenom zakonodavstvu, Županijski sud u Varaždinu se oglasio nenadležnim za suđenje u ovom kaznenom predmetu te ga je dostavio Županijskom sudu u Zagrebu kao nadležnom. U međuvremenu su Trifunović i Popov preminuli te je protiv njih postupak obustavljen, a Davidoviću su sudili u odsutnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda