Obavijesti

News

Komentari 129

Bivši radnici TLM-a završit će na ulici: 'Kupuju naše stanove'

Bivši radnici TLM-a završit će na ulici: 'Kupuju naše stanove'
3

Hrvatska je 1990. godinu dočekala s 320.000 društvenih stanova, koji su nositeljima stanarskog prava prodani po povoljnim uvjetima. No mnogo je i onih koji su u toj raspodjeli “izvisili”...

VIDEO

Zaposlio sam se 1972. kao pomoćnik na valjku u Tvornici lakih metala u Šibeniku. Bila je to jedna od najvećih i najjačih tvornica u tadašnjoj državi, u kojoj je Šibenik predvodio po ostvarenom BDP-u. Bilo nas je 5600 radnika i tvornica nam je gradila tisuće stanova, prisjeća se bivši radnik TLM-a iz Šibenika Marijan Lučev (67). 

Hrvatska je 1990. godinu dočekala s 320.000 društvenih stanova, koji su nositeljima stanarskog prava prodani po posebno povoljnim uvjetima. No mnogo je i onih koji su u toj raspodjeli stambenih kvadrata “izvisili”.

- Bio sam podstanar, ali sam vjerovao da ću dobiti stan kad na mene dođe red. Posljednji natječaj za dodjelu stanova raspisan je 1989.  Već dugo sam imao sve uvjete za dobivanje stana. Bio sam peti na listi,  ali stanova više nije bilo - kaže Lučev.

U jeku rata 1991. ipak se uselio u tvornički stan kad su radnici srpske nacionalnosti napuštali tvornicu. TLM-ova Komisija za raspodjelu stanova uz preporuku sindikata dodijelila mu je stan na čuvanje i korištenje. Dobio je stan, ali ne i famozno stanarsko prava, a kamoli pravo vlasništva ili otkupa.  Sve je bilo u redu do 2007., kad je TLM privatiziran. Imovina tvrtke nastavila se rastakati, a dvije godine kasnije dobio je ugovor o najmu na rok od pet godina. 

Za stan od 61 četvorni metar plaćao je 300 kuna najamnine. Molio je da mu se omogući otkup, ali onda je otišao u mirovinu. Živi od 3000 kuna i nema novca za stambeni kredit. Na kraju je TLM završio u stečaju i stečajni upravitelj je oglasio prodaju posljednja 43 stana u vlasništvu tvrtke, među kojima je i onaj Lučevljev.

- Dug TLM-a koji se prodajom želi namiriti je 116 milijuna kuna, a svi stanovi zajedno su procijenjeni na dva milijuna. Vrijednost stanova u odnosu na dug je beznačajan. Vjerovnici se neće namiriti, a mi stanari ćemo biti upropašteni. Novca nemam niti ga mogu zaraditi, a kredit mi u mojim godinama nitko ne bi dao - kaže Lučev, koji se boji da je sve tako napravljeno da bi neki mogli jeftino doći do njihovih stanova. Dražba je najavljena za 20. rujna. Grad Šibenik je svojedobno zatražio da se ti stanovi izuzmu iz mase, no stečajni upravitelj Milan Ljubičić kaže da nije predložen modalitet.

- Meni bi, naravno, bilo drago da do ovoga nije došlo. Trebalo je reagirati ranije, prije stečaja. Skupština vjerovnika je odlučila da stanovi idu na prodaju i ovo je sad već treći oglas - rekao nam je Ljubičić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.