News

Komentari 0

Bivšoj danskoj ministrici prijeti izbacivanje iz parlamenta

Bivšoj danskoj ministrici prijeti izbacivanje iz parlamenta

Njezina naredba da se razdvoje azilantski parovi u slučaju kad je djevojka mlađa od 18 godina, bez da se svaki slučaj individualno razmotri, proglašena je kršenjem Europske povelje o ljudskim pravima

Bivšoj danskoj ministrici za migracije najvjerojatnije će u utorak biti izglasano izbacivanje iz parlamenta nakon što je osuđena za kršenje prava migranata, razdvajajući azilantske parove u kojima je djevojka bila maloljetna.

Inger Stojberg je prošli tjedan dosuđen dvomjesečni zatvor jer je nezakonito razdvajala azilantske parove što je utvrdio poseban sud koji nadgleda ponašanje ministara.

Njezina naredba da se razdvoje azilantski parovi u slučaju kad je djevojka mlađa od 18 godina, bez da se svaki slučaj individualno razmotri, proglašena je kršenjem Europske povelje o ljudskim pravima.

Popularna ministrica, na dužnosti od 2015. do 2019., danas bi trebala sudjelovati u raspravi u parlamentu koja će vrlo vjerojatno rezultirati njezinim isključenjem.

Prema danskom zakonu, osuđeni na kratke kazne ostaju na slobodi te će Stojberg kaznu provesti pod određenim ograničenjima, ali će izbjeći zatvor.

Većina stranaka se slaže da Stojberg zaslužuje izbacivanje iz parlamenta, uključujući i njezinu liberalnu stranku Venstre koju je napustila u veljači.

Vlada je, na ministričin zahtjev, 2016. razdvojila 23 para bez da su slučajevi razmotreni na pojedinačnoj osnovi.

Radilo se o parovima u kojima su djevojke bile maloljetne, no dobna razlika je između njih bila mala.

Djelatnici centara za izbjeglice potvrdili su da su neke djevojke zbog razdvojenosti patile od sucidalnih misli.

Stojberg vjeruje da je dobro postupila te da je njezina politika bila usmjerena na borbu protiv prisilnih brakova.

"Mislim da ovo danas nije samo moj poraz, već i poraz danskih vrijednosti", rekla je bivša ministrica.

"Kažnjavaju me jer sam pokušala zaštititi djevojke. Iskreno, nešto je ovdje jako pogrešno", napisala je u poruci na društvenoj mreži.

Dodala je, međutim, da poštuje odluku suda i da okreće novo poglavlje života.

Najčitaniji članci