Obavijesti

News

Komentari 305

Rusi granatirali Herson: Troje je mrtvih i petero ranjenih

Rusi granatirali Herson: Troje je mrtvih i petero ranjenih

Šefovi diplomacija dviju supersila razgovarali su na tajnoj lokaciji u Muenchenu, a State Department potvrdio je sastanak, koji je trajao sat vremena, tek nakon što je završio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22:30

Rusko granatiranje ubilo je 3 osobe i ranilo 5 u ukrajinskoj regiji Herson

Tri civila su ubijena, a pet drugih, uključujući troje djece, ranjeno je u ruskom granatiranju u nedjelju na jugu Ukrajine, rekli su lokalni dužnosnici. Granatiranje je pogodilo selo Burhunka u regiji Herson, objavila je vojna uprava regije u objavi na Telegramu. Troje ubijenih bili su majka, otac i stric iz obitelji čija je kuća bila pogođena granatiranjem, navodi se, prenosi CNN.

21:30

Ukrajina okrivljuje Rusiju za prekid rada UN-ovog nadzornika za nuklearni program u Zaporožju

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u nedjelju priopćenje optužujući Rusiju da se miješa u rad stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožja, koju trenutno okupiraju ruske snage. UN-ovo nadzorno tijelo priopćilo je ranije ovog mjeseca da nije bilo u mogućnosti rotirati svoj tim stručnjaka prisutnih u postrojenju u južnoj Ukrajini zbog "povećane vojne aktivnosti".

U priopćenju Ukrajine u nedjelju, ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je da Rusija nastavlja okruživati postrojenje vojnom opremom i vojnicima. Ukrajina je optužila Rusiju za kršenje normi međunarodnog prava i podrivanje nuklearne i radijacijske sigurnosti u elektrani.

19:30

SAD planira nove sankcije Rusiji usmjerene na ključne industrije

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira uvesti nove kontrole izvoza i novi krug sankcija Rusiji, ciljajući na ključne industrije, izvijestio je Bloomberg News u nedjelju, pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Nove sankcije bit će usmjerene na ruski obrambeni i energetski sektor, financijske institucije i nekoliko pojedinaca, navodi se u izvješću. Dodaje se da bi SAD i saveznici također mogli razmotriti sprječavanje izbjegavanja i zaobilaženja sankcija kako bi narušili potporu koju Rusija dobiva od trećih zemalja. Prijedlog Europske unije za nove sankcije uključuje iranske subjekte za koje se smatra da Rusiji opskrbljuju bespilotne letjelice i druge vojne zalihe, tehnologije, komponente, teška vozila, elektroniku i rijetke zemlje, navodi se u izvješću

18:30

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je kako očekuje da ovotjedni posjet američkog predsjednika Joea Bidena signalizira "snažnu potvrdu" zajedničkog cilja ruskog poraza u Ukrajini.

Biden će "uvjeriti cijelu Europu da su Sjedinjene Države s nama u ovoj borbi za slobodu i mir", rekao je Morawiecki u intervjuu za CBS-ov program "Face the Nation" u nedjelju.

- Očekujem da će doći do vrlo snažne potvrde naše otpornosti i naših zajedničkih napora da porazimo Rusiju u Ukrajini - rekao je Morawiecki.

17:30

Ramzan Kadirov, vođa ruske republike Čečenije, kazao je u nedjelju da jednoga dana namjerava osnovati vlastitu privatnu vojsku sličnu plaćeničkoj skupini Wagner Jevgenija Prigožina. Zbog uspona Wagnera i drugih plaćeničkih skupina koje djeluju izvan tradicionalnih ruskih vojnih zapovjednih struktura, diplomati zabrinjava mogućnost da jednog dana te iste skupine ugroze stabilnost Rusije.Kadirov je u objavi na Telegramu napisao da je "impresivne rezultate" postigla skupina Wagner koja zajedno s ruskim vojnicima ratuje protiv Ukrajine, i dodao da su privatna vojna poduzeća nužna.

Komentari 305