Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Blizu granice prevrnuo se vlak: Iscurilo 10.000 litara kerozina!

U Hrastovlju u slovenskoj Istri, blizu granice sa Hrvatskom, jučer je iz tračnica iskočio vlak s cisternama. Iscurilo je 10.000 litara kerozina. Postoji opasnost od ulaska otrovnog kerozina u podzemne vode

Foto: 24ur.com
77 komentara

Cijelu noć su na terenu bili radnici Slovenskih željeznica i vatrogasci koji su uspjeli zaustaviti istjecanje kerozina iz oštećene cisterne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, jučer oko 15 sati je u Hrastovlju, nedaleko od graničnih prijelaza Požane i Jelovice na Buzeštini iz tračnica iskočio vlak s cisternama. Iscurilo je čak 10.000 litara kerozina.

Foto: 24ur.com

Prema Radiju Slovenija, kerozin je tekao iz jednog, a ne dva spremnika.

Foto: 24ur.com

U blizini se nalazi najvažniji izvor pitke vode slovenske Istre, Rižana. Rižanski vodovod je preventivno prestao crpiti vodu iz tih izvora,  a povećao korištenje vode iz Hrvatske. Postoji opasnost od ulaska otrovnog kerozina u podzemne vode.

- Nesreća se dogodila u vodozaštitnom području, ali u ovom trenutku još nije jasno je li gorivo ugrozilo podzemne vode. Privremeno ćemo povećati kupnju vode sa susjednog krškog i istarskog vodovoda. Čim stručnjaci završe istragu obavijestit ćemo javnost o posljedicama ove nesreće - rekao je za 24ur Aleš Bržan, gradonačelnik Kopra.

Foto: 24ur.com

U Upravi za zaštitu i spašavanje kazali su da je jedan vatrogasac ozlijeđen tijekom presretanja, a jedan je bio onesposobljen zbog slabosti. Obojica su odvedeni u bolnicu za izolaciju.

Foto: 24ur.com

Teretni vlak sa šest vagona je prometovao na pruzi Ljubljana-Koper, a prevozio je kerozin u München. Do nesreće je došlo u Dolu kod tunela Hrastovlje.

Foto: 24ur.com

- Vodoopskrba na slovenskoj obali nije ugrožena  nakom sinoćnje  nesreće u kojoj je  nakon iskakanja teretnog vlaka iz tračnica u zemlju po prvim informacijama  iscurilo oko 10 tisuća litara kerozina -   potvrdio je u danas Rižanski vodovod iz Kopra, lokalni opskrbljivač vode za taj dio Slovenije koji opslučuje 90-ak tisuća korisnika.

Blizu hrvatske granice, u mjestu Hrastovlje prevrnuo se vlak. Iscurilo 10000 litara kerozina Reporter Ivan Grgat

Posted by 24sata on Wednesday, June 26, 2019

Voda je i dalje pogodna za piće

I dalje je u tijeku sanacija posljedica nesreće, te ispumpavanje kerozina koji nije istekao u zemlju.

Postojala je opasnost da će kerozin zbog poroznog kraškog terena u tom dijelu Slovenije onečistiti podzemnu vodu na cijelom području slovenske obale, no Rižanski vodovod obavijestio je potrošače da je voda i dalje pogodna za piće, ali je je stanovništvo pozvao na racionalnu potrošnju i štednju vode.

Nesreća se dogodila kasno u utorak navečer nekih tri kilometra od izvora rijeke Rižarne na koju je priključen lokalni vodovod  i na mjestu 100 metara višoj nadmorskoj visini od mjesta crpilišta.

U nesreći je jako oštećen taj dio  željezničke pruge na trasi Ljubljana-Koper, objavile su Slovenske željeznice.  

Dodaju da bi oštećenja ipak mogla biti sanirana u roku od nekoliko dana, nakon čega će se opet promet redovito odvijati.

Riječ je o za Sloveniju strateškom željezničkom pravcu prema luci Koper, jednoj od najvećih komercijalnih luka u sjevernom Jadranu. Do otvaranja pruge Ljubljana-Koper gradove će povezivati organizirani autobusni prijevozi.

Uzroci nesreće i prevrtanja dijela kompozicije vlada s kerozinom u tunelu Hrastovlje do sada nisu utvrđeni, a istraga o nesreći s ekološkim posljedicama se nastavlja.

Možda vas zanima i ovo:
Message