Obavijesti

News

Komentari 27

Blizu internata u Kanadi otkrili još 750 grobova: 'Nećemo stati dok ne pronađemo svako dijete'

Blizu internata u Kanadi otkrili još 750 grobova: 'Nećemo stati dok ne pronađemo svako dijete'

Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mjesec dana. Iskapanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem svibnja nakon otkrića zakopanih ostataka 215 učenika.

VIDEO

Autohtono pleme objavilo je u četvrtak otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši djelić kalvarije koju su prolazila djece autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimiliaciju.

- Istraživanja smo počeli georadarom 2. lipnja i do jučer smo pronašli 751 neobilježen grob - rekao je čelnik Cadmus Delomre. 

A field near the former Marieval Indian Residential School is seen near Grayson

Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mjesec dana. 

- To nije masovna grobnica, to su neidentificirani grobovi - rekao je i objasnio.

- Neki su možda i mogli biti identificirani, no predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče - što je u Kanadi kriminalni čin.

Priopćenjem se u četvrtak oglasio i premijer Justin Trudeau izrazivši porukom da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirbe.

Iskapanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem svibnja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mjestu nekadašnjeg internata za djecu autohtonog stanovništva Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade. 

Predsjednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskatchewana, Bobby Cameron, osudio je "zločin protiv čovječnosti, agresiju protiv autohtonih naroda".

- Jedini zločin koji su oni počinili jest što su se rodili kao autohtoni stanovnici - rekao je i pozvao Crkvu da surađuje u istrazi.

The area of the Marieval Indian Residential School is seen in an undated map on the Cowessess Reserve near Grayson

- Pronaći ćemo još ostatka i nećemo se zaustaviti sve dok ne pronađemo ostatke sve djece - rekao je.

Oko 150.000 djece amerindijanaca, mestisa, eskima bilo je prisilno izdvajano iz svojih obitelji i zatvarano u 139 internata diljem zemlje gdje su im prekidali svaku vezu s roditeljima, s materinskim jezikom i kulturom.

Takva se praska provodila sve do kasnih 1990-ih godina.

Mnoga su djeca bila izložena zlostavljanju, silovanju i pothranjenosti, u onome što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala "kulturnim genocidom."

Otkriće je izazvalo golem šok u Kanadi i bivši polaznici dobili su priliku da progovore o užasu koji su prošli. 

U internat Marieval na istoku Saskatchewana dovodili su autohtonu djecu od 1899.do 1997., a dvije godine poslije je srušen.

Za televiziju CBC, bivši štićenik internata Marieval, Barry Kennedy ocijenio je da je to otkriće tek vrh ledenog brijega. 

- U tim smo školama iskusili silovanje. Iskusili smo nasilne udarce. Iskusili smo stvari koje se u našim obiteljima nisu smatrale normalnima - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"