'Blizu smo normalnom životu. Doći će trenutak kada se virus više neće imati na koga širiti' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 46

'Blizu smo normalnom životu. Doći će trenutak kada se virus više neće imati na koga širiti'

'Blizu smo normalnom životu. Doći će trenutak kada se virus više neće imati na koga širiti'

Jedan razlog zbog kojeg nažalost imamo visok broj umrlih, na koje smo postali slabo osjetljivi, je sigurno slabija i nedostatna procijepljenost, rekao je Miroslav Venus

VIDEO

O podvarijanti omikrona koja je stigla u Hrvatsku, u Dnevniku Nove TV govorio je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva. Zna se da je podvarijanta potvrđena u Velikoj Britaniji, Danskoj i u Sloveniji.

- Tek se podvarijanta pojavila, nema dovoljno istraživanja i iskustva. U danskoj studiji sve se u konačnici vrti oko cijepljenja. Cijepljene osobe - u potpunosti, a posebno boosterirani, na neki način slabije šire taj virus - pojasnio je Venus.

Istaknuo je kako u optimističnoj varijanti bi virus izazivao blaže kliničke slike, ali su one blaže kod cijepljenih, a posebno kod boosteriranih.

- Kod necijepljenih, imamo hospitalizirane osobe i one koje umiru. Jedan razlog zbog kojeg nažalost imamo visok broj umrlih, na koje smo postali slabo osjetljivi, je sigurno slabija i nedostatna procijepljenost, a posebno boosteriranost, osobito starijih koji imaju brojne komorbiditete - rekao je.

Kolarić: 'Previše je umrlih, a za to su odgovorni Stožer i Vlada. Platili smo cijenu blagih mjera'
Kolarić: 'Previše je umrlih, a za to su odgovorni Stožer i Vlada. Platili smo cijenu blagih mjera'

Omikron je lakši jer, kako kaže, ne napada plućni parenhim, ne izaziva često pneumonije, nego se zadržava u gornjim dijelovima respiratornog trakta'. Dodao je i kako nije ispravno misliti da je cijepljenje promašeno.

- Cjepivo je uspješno. Cijepljenu osobu zaštiti od smrti i hospitalizacije, kao i sva druga cjepiva koja smo imali do sada. S druge strane, imamo istraživanja da je kvalitetnija zaštita nakon cijepljenja, a ne nakon preboljenja. U tom se može naći odgovor - istaknuo je.

Odgovorio je i na pitanje jesmo li nadomak normalnom životu.

- Sigurno jesmo. Prelazimo vrhunac. Ja se nadam i dolaskom dolasku toplijeg vremena. Na kraju krajeva, virus je, nažalost, napravio svoje. Nismo dovoljno virusu oteli imunološki naivnih ljudi. Bilo bi puno bolje da smo procijepili više ljudi, ali doći će trenutak kad se virus više neće imati na koga širiti - smatra Venus te dodaje da on neće nikada nestati, već će prijeći u endemsku fazu.

Karantena skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima
Karantena skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima

- Zero COVID politika je propala. Dobrim dijelom zbog drastično velike neravnoteže u raspodjeli cjepiva. Ako je pandemija, onda je globalna, a znamo koliko dijelovi Afrike - odakle je omikron, nisu gotovo uopće procijepljeni - govori.

Smatra kako po pitanju ukidanja COVID potvrda treba biti oprezan.

''Sve u svoje vrijeme. Kada su uvedene, imale su izrazito smisla i sigurno su spriječile zaražavanja, ali pojavom omikrona i podvarijante i kako vidimo visok udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih, zaista imaju sve manje smisla - zaključio je Venus.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 46

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Dječak poginuo, Čeh uhićen!  Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo
NOVI DETALJI TRAGEDIJE

Dječak poginuo, Čeh uhićen! Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo

Smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom je ušao u zabranjeni  prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom
Vani 40, a u moru...isto vruće! Evo kolike su temperature mora i što nam stručnjaci savjetuju
VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

Vani 40, a u moru...isto vruće! Evo kolike su temperature mora i što nam stručnjaci savjetuju

Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije, upozorava Državni hidrometeorološki zavod