News

Komentari 5

BND ne vjeruje da Gulen stoji iza turskoga vojnog udara

BND ne vjeruje da Gulen stoji iza turskoga vojnog udara

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i turska vlada Gulena optužuju za organiziranje vojnog udara 15. srpnja u kojemu je ubijeno više od 240 ljudi

Turska vlada nije uspjela uvjeriti njemačku tajnu službu (BND) da iza prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja vojnog puča u Turskoj stoji bivši turski imam i propovjednik koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, Fethullah Gulen, kazao je za njemački list Der Spiegel ravnatelj BND-a Bruno Kahl. 

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i turska vlada Gulena optužuju za organiziranje vojnog udara 15. srpnja u kojemu je ubijeno više od 240 ljudi, nakon što su pobunjeni vojnici tenkovima, helikopterima i ratnim zrakoplovima napali parlament u pokušaju svrgavanja vlade. 

"Turska nas je pokušala uvjeriti u to na svakoj razini no dosad nije uspjela", kazao je u intervjuu za Spiegel Kahl. 

Erdogan i turska vlada od Sjedinjenih Država traže Gulenovo izručenje, a on niječe umiješanost u pokušaj vojnog udara. 

Na pitanje o tome je li Gulenov pokret ekstremno islamistički ili teroristički, Kahl je odgovorio da je riječ o "građanskoj udruzi čiji je cilj osigurati daljnje vjersko i svjetovno obrazovanje". 

Ravnatej BND-a je rekao i kako ne smatra da iza pokušaja vojnog udara stoji turska vlada. 

"Pokušaj vojnog udara nije inicirala vlada. Ona je i prije 15. srpnja započela s velikim čistkama, a dio vojske je smatrao da vojni udar treba provesti prije nego što čistka zahvati i njih". 

Kahl je upozorio i na sve veću rusku prijetnju Njemačkoj i Europi. "Rusija je udvostručila borbene snage na zapadnoj granici... ne možete na to gledati kao na puku obranu od Zapada". 

Kazao je i da bi Rusija mogla utjecati na savezne izbore u Njemačkoj 24. rujna. 

Najčitaniji članci