News

Komentari 3

Bogate zemlje izdvajaju sve manje za humanitarnu pomoć

Bogate zemlje izdvajaju sve manje  za humanitarnu pomoć

Bogate zemlje poput SAD-a, Njemačke i Velike Britanije izdvojile su prošle godine manje novca za pomoć u humanitarnim krizama unatoč tome što je UN upozoravao na goleme potrebe

SAD kao najveći donator humanitarne pomoći smanjio je prošle godine svoja izdvajanja za 6 posto u odnosu na godinu prije, a Njemačka i Velika Britanija potrošile su 11 posto manje nego u 2017., objavljeno je u godišnjem izvješću Globalna humanitarna pomoć. 

To se dogodilo unatoč pozivima UN-a koji kaže da je potrebno rekordnih 28,3 milijardi dolara pomoći za više od 200 milijuna ljudi. Najviše potrebitih bilo je u zemljama pogođenima ratom, Jemenu i Siriji. 

"Moramo vrlo pomno pratiti stajalište triju velikih donatora i uvjeriti se da to nije početak daljnjeg trenda", rekao je Dan Coppard iz Development Initiatives, neovisne međunarodne razvojne organizacija koja je izradila izvješće o resursima potrebnim u humanitarnim krizama. 

Ipak, ukupan iznos globalne humanitarne pomoći blago je porastao prošle godine jer su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija povećali svoja izdvajanja, osobito za obnovu Jemena, rekao je Coppard. 

Veliki broj svjetskih kriza traje već godinama zbog čega postoji potreba za većim resursima na duži period, upozorava se u izvješću. 

(mz)

Najčitaniji članci