Obavijesti

News

Komentari 6

'Bogate zemlje oporavljaju se dobro od korone, siromašne ne'

'Bogate zemlje oporavljaju se dobro od korone, siromašne ne'

Oporavak bi mogao poprimiti oblik slova K, odražavajući jako slabi rast u regijama poput Latinske Amerike, Bliskog istoka i Afrike, zbog slabije procjepljenosti stanovništva

Razlike u oporavku bogatih i zemalja u razvoju od pandemije covida 19 sve su veće i ugrožavaju stabilnost i sigurnost cijelog svijeta, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva. 

Snažan rast bogatih zemalja, poput Sjedinjenih Država, dobra je vijest, ali zemlje u razvoju koči sporo cijepljenje građana protiv covida 19, upozorila je Georgieva.

"To je opasno za koherentnost rasta, ali i za stabilnost i sigurnost svijeta", rekla je čelnica MMF-a početkom tjedna na Pariškom mirovnom forumu, na kojem su sudjelovali i čelnica Svjetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala i predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Eksplozija korone u Španjolskoj, najviše su zaraženi mladi
Eksplozija korone u Španjolskoj, najviše su zaraženi mladi

Okonjo-Iweala također je zabrinuta, upozorivši da bi oporavak mogao poprimiti oblik slova K, odražavajući jako slabi rast u regijama poput Latinske Amerike, Bliskog istoka i Afrike, zbog slabije procjepljenosti stanovništva.

Georgieva je pozvala članice skupine 20 najvećih svjetskih gospodarstava G20 da na sastanku u Veneciji krajem tjedna naprave dodatne korake kada je u pitanju dijeljenje cjepiva s drugim zemljama.

Donacija milijardu doza nije dovoljna, moramo biti odlučniji, poručila je čelnica MMF-a.