Obavijesti

News

Komentari 18

'Bogorodica s djetetom' nakon 20 godina konačno stigla kući

'Bogorodica s djetetom' nakon 20 godina konačno stigla kući
5

Neprocjenjivo ulje na platnu iz 16. stoljeća, koje pripisuju nepoznatom majstoru Da Vincijeve slikarske škole, ukradeno je 1993. godine tijekom restauracije u Splitu

VIDEO

Gotovo dvadeset godina nakon njezina nestanka, najtraženija među 33 otuđene i nestale umjetnine na MUP-ovu popisu slika, "Bogorodica s djetetom", u vlasništvu samostanskih časnih sestara benediktinki, vraćena je u četvrtak u samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije na otoku Krku.

Neprocjenjivo ulje na platnu iz 16. stoljeća, koje pripisuju nepoznatom majstoru Da Vincijeve slikarske škole, ukradeno je krajem prosinca 1993. godine iz prostorija radionice nekadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu, gdje je s Krka poslana na restauraciju.

Iako čuvana pod alarmom i zaštitom, slika dimenzija 133x94, jedino je što je 42-godišnji počinitelj iz Splitsko dalmatinske županije, uhićen početkom ove godine, otuđio iz krčkog samostana. 

- Počinitelj je u početku priznao da je sliku ukrao iz financijskih pobuda, no kasnije je dodao da je to učinio iz jednostavnog 'dišpeta', da dokaže da to može - objasnio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Dodaje da je u razotkrivanju ovog slučaja u mnogočem pomogla današnja tehnologija i tehnika, ali i da je u razmaku toliko godina stupila i apsolutna zastara, te počinitelj ne može kazneno odgovarati.

Iako točna vrijednost umjetnine nikad nije utvrđena, tijekom godina se tek nagađalo da bi ona dosegla cijenu od 300 tisuća eura i više. Sam počinitelj, inače čovjek blizak umjetničkim krugovima, navodno je za nju na crnom tržištu pokušao dobiti nekadašnjih pet milijuna maraka.

Veličanstvenu Bogorodicu, inače je u 17. stoljeću krčkim benediktinkama darovala nekadašnja pripadnica samog vrha venecijanskog plemstva Bettina Contarini. One su je stoljećima vjerno čuvale sve do njenog misterioznog nestanka. 

- Otkad je naša velika baština ukradena osjećamo se kao da je okrnjen i samostan i sama majka. Danas naša agonija završava i radujemo se sretnom kraju 20-godišnje odiseje. Zahvaljujemo svima koji su sliku sve ove godine tražili i koji su je vratili - pomolila se časna majka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca