Obavijesti

News

Komentari 105

'Bojim se da ćemo za godinu dana opet ići na nove izbore'

'Bojim se da ćemo za godinu dana opet ići na nove izbore'
1

Tek tada, nakon tih novih izbora, sigurno će svima biti jasno da je velika koalicija rješenje. Sada to još uvijek nije, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski za RTL

VIDEO

Politički analitičar Žarko Puhovski analizirao je što čeka Hrvatsku nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u rujnu.

Rekao je za RTL Danas da postoji ozbiljna mogućnost da će se, zahvaljujući postizbornim koalicijama, ponovno dogoditi neuspješan scenarij na čelu države te da zato smatra da je važno da se prije izbora svi izjasne barem s kim neće ići u koaliciju.

Kaže da smatra da je SDP sada u maloj prednosti, ali da ne vjeruje da će imati dovoljno glasova da sami sastave Vladu. "HDZ će izgubiti izbore, ali s malom razlikom", predviđa Puhovski.

Puhovski, na upit smatra li da je moguće da se HDZ promijeni u ovako kratko vrijeme, kaže da jest, ali ne u sljedećih 50-ak dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Većinski HDZ je zapravo uz politiku Karamarka. I to je problem koji je uteg prije svega i ovom kandidatu koji bi pokušavao nešto liberalno pokazati, ali manji uteg Kovaču koji bi mogao kao desni kandidat proći. Dakle, Kovač bi tu bio u prednosti pred Plenkovićem, a Plenković ima prednost što ima taj tzv. europski štih", kaže.

Komentirajući kakvu predizbornu kampanju očekuje i smatra li da će doći do sučeljavanja HDZ-a i SDP-a, što se dosad izbjegavalo, kaže da do toga mora doći.

"Sad Milanović nema drugog izbora, on je stalno pio krv Karamarku da to nije u stanju podnijeti. Ako on sad odustane, on je izgubio jako puno svog imidža, njemu je do toga stalo. Bit će sučeljavanja, ali nadam se da će srećom kampanja biti manje oštra nego dosad, što ne znači da će biti dosadnija", smatra Puhovski.

"Ja se bojim da će svi ući u parlament i da će to opet izazvati cirkus kakav smo imali do sada, možda čak i neki novi. Sve ove manje stranke mislim da će ući, neke nove baš ne očekujem da će imati naročit uspjeh ako se ne okrupnjavaju. Mislim da će u osnovi slika biti slična onoj koju smo imali s tim da će SDP vjerojatno biti nešto jači, a HDZ nešto slabiji.

Bojim se da je moguće da ćemo opet ići na izbore za osam mjeseci do godine dana i tada će sigurno svima biti jasno da je velika koalicija rješenje. Sada to još uvijek nije", rekao je Puhovski za RTL.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a