Obavijesti

News

Komentari 6

Borac za sirotinju ubijen je na oltaru: Kritizirao vlastodršce

Borac za sirotinju ubijen je na oltaru: Kritizirao vlastodršce
1

Nadbiskup Oscar Romero, borac za ljudska prava, ubijen je na današnji dan 1980. godine za vrijeme mise u San Salvadoru. Atentator je prišao oltaru i ispalio hitac ravno u nadbiskupovo srce

VIDEO

Salvadorski nadbiskup Oscar Romero proglašen je prošle godine blaženim, što je posljedni korak prije proglašenja svetosti. To se dogodilo 35 godina nakon što je ubijen pred oltarom zbog kritiziranja vojne diktature koja je imala potporu SAD-a.
Bilo je to u vrijeme salvadorskog građanskog rata,a nadbiskup se kao borac za ljudska prava suprostavljao nasilnom režimu,
osuđivao represiju i siromaštvo te se zauzimao za socijalnu pravdu. U to vrijeme njegova zemlja je umirala od gladi, seljaci su živjeli bez struje, vode i totalno isključeni iz civilizacije. Vrlo brzo nadbiskup je izazvao bijes najkonzervativnijih i najbogatijih krugova u zemlji. Ubio ga je pripadnik "odreda smrti" ,terorističke gerilske jedinice.

Ispalio hitac ravno u srce

Na dan ubojstva u crkvici La Divina Providencia u bolnici za oboljele od raka čitao je listu počinjenih zločina, ali i imena počinitelja i njihovih žrtava. A činio je to uvijek nakon svoje nedjeljne propovijedi.
Toga dana, završavajući čitanje liste nevino ubijenih, obratio se predstavnicima režima: ”U ime Boga i u ime napaćenoga
naroda, čije jadikovke svakodnevno sve glasnije do neba vapiju, molim vas, preklinjem vas, zapovijedam vam u Božje ime:
prestanite s ugnjetavanjem!”

Oscar Romero


Ubijen je dok je podizao kalež krvi Isusove, a atentator je prišao oltaru i ispalio hitac ravno u srce nadbiskupa Romera.
Posljednje Romerove riječi su bile: ‘Neka im se Bog smiluje.’

Nitko nije odgovarao za njegovo ubojstvo

Ubojica je uspio pobjeći iz crkve, a istraga nikad nije provedena zbog opstrukcija vlasti i nitko nikad nije odgovarao za
njegovu smrt. Nekoliko godina kasnije utvrđeno je da je njegovo ubojstvo naručio pukovnik Roberto D’Aubuisson vođa salvadorske ekstremne desnice koji je nadbiskupa smatrao ljevičarskim agitatorom. On nikada nije izveden pred sud nego je čak postao predsjednik parlamenta. Umro je 1992. godine umro od raka grla.

Na sprovodu nadbiskupa Romera okupilo se oko 250 tisuća ljudi, deseci biskupa i stotine svećenika. Za vrijeme propovijedi  papina izaslanika kardinala Corripija na trgu je eksplodirala bomba, a vojska je iz nacionalne palače počela pucati na građane.

Oscar Romero

Prije šest godina ljevičarski predsjednik Salvadora Mauricio Funes zamolio je svoj narod u ime Republike Salvador oprost za ubojstvo nadbiskupa Romera. Tom prilikom je izjavio da je Romero bio "duhovni vođa nacije".
Kip Oscara Romera nalazi se među 10 mučenika 20. stoljeća u Westminsterskoj opatiji, a njegov narod koji ga slavi kao sveca smatra ga simbolom otpora i nade te zaštitnikom Amerika i Salvadora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu