Obavijesti

News

Komentari 53

Boras smijenio cijelu Upravu Filozofskog: Sud odlučio da je dekanica šikanirala Antu Čovića

Boras smijenio cijelu Upravu Filozofskog: Sud odlučio da je dekanica šikanirala Antu Čovića
1

Županijski sud u Zagrebu pravomoćno je dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić proglasio krivom za mobing Ante Čovića, inače bliskog suradnika Damira Borasa. S Filozofskog poručuju, ovo je početak raspada fakulteta

VIDEO

Zbog "ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu i na njemu utemeljenih odluka", rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras smijenio je dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić, ali i cijelu upravu fakulteta. Smjena je uslijedila nakon pravomoćne presude protiv Vlahović-Štetić za mobing Ante Čovića, prorektora zagrebačkog Sveučilišta, te bliskog suradnika rektora Borasa.

"Odluka o suspenziji temelji se u prvom redu na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje - mobing zaposlenika Fakulteta čime je ugrožavala dostojanstvo osobe (zaposlenika) u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa. Presuda definira mobing kao svako fizičko i psihičko zlostavljanje na radnom mjestu bez obzira na diskriminacijsku osnovu. Sud je utvrdio da je prof. dr. sc. Ante Čović, redoviti profesor u trajnom zvanju i zaposlenik Filozofskog fakulteta bio izložen takvom zlostavljanju na radnom mjestu u svim sferama koje karakteriziraju mobing od strane prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić od stupanja na dužnost dekanice u studenom 2017. pa sve do prestanka njegova radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018. U Odluci rektora navodi se kako je takvim postupanjem, koje je nespojivo s obnašanjem dužnosti dekanice, prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić osim povrede dostojanstva zaposlenika nanijela i veću materijalnu štetu Fakultetu, jer je presudom naloženo da Fakultet zbog povrede prava osobnosti mora zaposleniku isplatiti naknadu u iznosu od 25.000,00 kuna kao i pripadajuće sudske troškove u iznosu 11.250,00 kuna", navodi se u priopćenju Sveučilišta.

Za v. d. dekana Filozofskog postavljen je Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, koji preuzima upravljanje Fakultetom do izbora novog dekana.

Ovu odluku treba potvrditi Senat zagrebačkog sveučilišta, što vjerojatno neće biti upitno, s obzirom na to da većina članova Senata redovito podržava Borasove odluke. 

'Ovo je početak raspada fakulteta'

 

S fakulteta su potvrdili vijest, a Vesna Vlahović-Štetić kratko je poručila kako je razočarana. Kako su nam kazali drugi članovi smijenjene uprave, smatraju kako je ovo "početak raspada fakulteta". 

- No neće na ovome ostati. Krećemo u izdvajanje fakulteta iz Sveučilita - poručuju neslužbeno s fakulteta, a kako saznajemo o tome razmišlja još jedan veliki zagrebački fakultet.

S Filozofskog najavljuju i daljnji sudski postupak na višim pravosudnim razinama protiv ove presude.

Inače, u priopćenju Sveučilišta navodi se i kako je Boras više puta "slao pismena upozorenja  zbog protuzakonitog i protustatutarnog postupanja dekanice, suspendiranje protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika te brojni zahtjevi za očitovanjem i postupanjem po pritužbama zaposlenika Fakulteta".

- U obrazloženju Odluke konstatira se kako kroz višestoljetnu povijest Sveučilišta u Zagrebu nije zabilježeno da bi jedan čelnik sastavnice tako sustavno i kontinuirano kršio odredbe zakona i Statuta i na njima utemeljenih odluka na temelju čega se daje ocjena da se cjelina dosadašnjeg mandata dekanice Vlahović-Štetić može označiti kao „ekscesni mandat“ u kojem su tijela Fakulteta kontinuirano kršila pravne norme, dobre običaje i uzuse akademske demokracije - navodi se.

Višegodišnja Borasova podmetanja

Ovo je kulminacija u višegodišnjem sukobu smijenjenog vodstva Filozofskog i Damira Borasa, koji je i sam gradio karijeru i mrežu na tom fakultetu. Tamo je utemeljio Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, a prije prvog rektorskog mandata bio je direktno uključen u prosvjede protiv tadašnjeg rektora Alekse Bjeliša. Iako ga je sam Filozofski (Uz Učiteljski i Fakultet političkih znanosti), kao svog predstavnika predložio za rektora zagrebačkog sveučilišta na izborima 2014., Boras je tu funkciju, između ostalog, iskoristio za osobni obračun sa strujama na tome fakultetu čiju podršku nije imao. Boras je pritom predstavnik struje koja je inzistirala na, primjerice, spajanju Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Tužio zbog novinskog članka

https://www.24sata.hr/news/presuda-dekanica-filozofskog-uznemiravala-profesora-covica-659742

Inače, Ante Čović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu i povjerenik za znanost na Hrvatskim studijima, Vesnu Vlahović-Štetić tužio je da ga je kao dekanica uznemiravala na radnome mjestu na Filozofskom fakultetu i to zbog teksta objavljenog 2017. na portalu srednja.hr. Sud je potvrdio kao utemeljene Čovićeve optužbe da je dekanica novinaru Duji Kovačeviću dala netočne podatke o projektu studija integrativne bioetike koji je pokrenuo Ante Čović.

Čović je tužio Filozoski i zbog slučaja s Etičkim povjerenstvom Filozofskog koje je prije nekoliko godina razmatralo nepravilnosti u Čovićevu izboru u redovnog profesora. Županijski sud utvrdio je više kršenja propisa na štetu Čovića.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca