Obavijesti

News

Komentari 37

Borba Davida i Golijata na Wall Streetu: Korisnici Reddita sredili velike fondove, a sad će na sud

Borba Davida i Golijata na Wall Streetu: Korisnici Reddita sredili velike fondove, a sad će na sud

Nekoliko velikih fondova procijenilo je kako je američki trgovački lanac GameStop u problemu te su se odlučili praktički kladiti na pad vrijednosti. Korisnici Reddita digli su vrijednost tih dionica u nebo

VIDEO

Na Wall Streetu se proteklih dana odvijala prava borba Davida i Golijata u kojoj je prvotno izgledalo kako je pobijedio David, no sad je to postalo upitno.

Nekoliko velikih fondova procijenilo je kako je američki trgovački lanac za prodaju videoigrica GameStop u problemu te su se odlučili praktički kladiti na pad vrijednosti te iste dionice. Toj odluci pridonijele su i neke zbunjujuće odluke trgovačkog lanca.

Međutim, brojni korisnici društvene mreže Reddit okupili su se te su mahnito počeli kupovati dionice GameStopa. 

To je dovelo do nevjerojatnog rasta istih dionica čija je cijena skočila s 18 dolara prije tri tjedna na nekoliko stotina dolara u jednom trenutku da bi u četvrtak bila oko 190 dolara. U petak je opet narasla na preko tri stotine dolara!

A GameStop store is seen in the Jackson Heights neighborhood of New York City

Iako analitičari i dalje očekuju pad vrijednosti dionica GameStopa u narednom periodu zbog lošeg poslovanja tvrtke,  činjenica je da su ga očekivali i prije. Fondovi su već sad ostali bez ogromne količine novca, a trebalo bi se raditi o potpuno legalnom potezu koji su napravili korisnici Reddita s obzirom da će oni dugoročno vjerojatno ispasti u gubitku. 

Zaradio milijune na GameStopu

Cijelu tu priču na Redditu pokrenuo je Kevin Gill koji je u najjačem danu na tim dionicama GameStopa zaradio 20 milijuna dolara, da bi drugi dan, kad se cijena dionica - izgubio 15. Gill je u dionice GameStopa počeo ulagati još lipnju 2019. godine, otkrio je za Wall Street Journal, u razdoblju kada je tvrtka tražila petog izvršnog direktora u posljednjih 12 mjeseci. On je tada nastavljao i nastavljao kupovati te dionice suprotno svim očekivanjima.

I dok je njegov plan naposljetku uspio te su dionice GameStopa narasle, čini se kako je tom slavlju došao kraj. Burze na kojima su Redditori (korisnici Reddita, op. a.) kupovali te dionice poput Robinhooda stale su na kraj toj igri mačke i miša te su makli opciju trgovanja dionicama GameStopa i nekih drugih tvrtki o čijim se imenima počelo špekulirati na Redditu.

Pumpali cijenu dionica kroz Reddit i Robinhood, tek nakon blokade smirila se burza
Pumpali cijenu dionica kroz Reddit i Robinhood, tek nakon blokade smirila se burza

To je dovelo do bijesa svih malih investitora koji su kupovali te dionice, a taj potez djeluje kao nešto što pogoduje velikim investicijskim fondovima koji su dosad izgubili ogromne svote novca na trgovanju s dionicama GameStopa. Stoga su mali investitori - pokrenuli tužbu protiv tih burzi! 

Sud vjerojatno neće spasiti male investitore

Robinhood se i inače znao naći na udaru javnosti zbog toga što je ta kompanija iznimno pristupačna za needucirane korisnike što je nerijetko znalo završiti velikim gubicima onih koji s dionicama ne znaju baratati, a ova zabrana trgovanja dionicama GameStopa mogla bi uzrokovati velike gubitke za sve male investitore koji su proteklih tjedana vrijednost tih istih dionica odveli u nebo.

Uz to, izgledno je kako će uz novčane gubitke izgubiti i sudsku bitku, pošto u uvjetima korištenja Robinhooda korisnici pristaju na to da im tvrtka može zabraniti ili ograničiti trgovanje u bilo kojem trenutku. Nakon te zabrane investitori su u Robinhood uložili desetke milijuna dolara.

Sve u svemu, možda su brojni investicijski fondovi već izgubili milijune, pa i milijarde dolara, ali posljednji gubitnik opet bi mogli biti sitni investitori pošto se neće moći riješiti svih tih kupljenih dionica kad njihova vrijednost krene silovito padati...

U cijelu priču naposljetku se uključio i Elon Musk te podržao demokratsku političarku Alexandru Ocasio-Cortez koja je rekla kako treba istražiti potez Robinhooda koji zabranjuje trgovanje malim dioničarima, dok veliki fondovi mogu bez problema trgovati tim istim dionicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.