News

Komentari 11

Borbe i eksplozije u Kijevu, civili iz grada bježe u tisućama

Borbe i eksplozije u Kijevu, civili iz grada bježe u tisućama

Vode se borbe i odjekuju eksplozije u Kijevu drugog dana ruske invazije na Ukrajinu čije oružane snage ruski predsjednik Vladimir Putin poziva da preuzmu vlast u zemlji

Istovremeno tisuće Ukrajinaca pokušavaju pobjeći.

Iako su popodne stigle informacije da su ruski diverzanti ušli u sjeverno predgrađe, Kijevljani se ne kane predati. Stanovnicima je rečeno da pripreme Molotovljeve koktele, a predsjednik Volodimir Zelenskij prkosno se snimio na ulicama grada.

Večeras glavnim gradom ponovo odjekuju eksplozije pa građane vjerojatno čeka još jedna nemirna noć. "Bit će vrlo teška noć", rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Još jednom pozivam vojno osoblje oružanih snaga Ukrajine: ne dozvolite neonacistima (ukrajinskim radikalnim nacionalistima) da koriste vašu djecu, supruge i starije kao ljudske štitove. Uzmite vlast u svoje ruke, zajedno ćemo lakše doći do sporazuma nego s bandom narkomana i neonacista u Kijevu", rekao je Putin na sastanku Ruskog vijeća za sigurnost u petak.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je da će Rusija provesti demilitarizaciju Ukrajine, ali ne vidi nikakvu mogućnost da prizna sadašnju ukrajinsku vladu kao demokratsku. Naglasio je da Moskva ne želi da Ukrajinom upravljaju "neonacisti" i dodao da će Moskva biti spremna za razgovore s Kijevom, ali tek kada ukrajinska vojska položi oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u petak Europu da djeluje brže i snažnije u uvođenju sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, optužujući zapadne saveznike za politikanstvo.

Stigao je odgovor NATO-a. Raspoređuje elemente svojih snaga za brzu reakciju na istočnim granicama, izjavio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka virtualnog samita čelnika 30 država članica.

Dodao je da su Sjedinjene Države, Kanada i europski saveznici rasporedili tisuće dodatnih vojnika u istočne dijelove Saveza, da NATO ima 100 borbenih zrakoplova u visokoj borbenoj pripravnosti na 30 različitih lokacija te preko 120 brodova od krajnjeg sjevera do Mediterana.

Ministri vanjskih poslova članica EU-a u petak su usvojili drugi paket sankcija protiv Rusije, uključujući zamrzavanje imovine Putina i Lavrova.

SAD i EU odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a, čemu se protive Njemačka, Italija i Mađarska.

Tisuće stanovnika iz Ukrajine pristižu u Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku i Slovačku, a mnogi od njih satima čekaju na zakrčenim graničnim prijelazima.

Slovačke vlasti pozivaju na darivanje krvi, te su osposobile bolnice s 5380 kreveta za vojsku ili NATO. Bugarska je počela izdavati putovnice svojim građanima u Kijevu koji nemaju isprave za putovanje, te je u Kijev poslala četiri autobusa za evakuaciju.

Ruska invazija bi mogla natjerati pet milijuna Ukrajinaca da pobjegnu u inozemstvo, objavila je u petak humanitarna agencija UN-a. Raseljeno je već oko 100.000 ljudi od početka invazije, dodaje.

Eurovizija bez Rusije

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) formalno je prekinula proces prijema Rusije u članstvo i zatvara ured u Moskvi, objavila je u petak ta međunarodna organizacija.

Vijeće Europe odlučilo je u petak suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka stupa na snagu odmah.

Odluka znači da Rusija ostaje članica Vijeća Europe jer "suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali", priopćeno je.

Europska radiodifuzijska unija (EBU) izbacila je Rusiju s ovogodišnje Eurovizije.

Estonija se u petak pridružila susjednoj Latviji i zabranila emitiranja za televizijske kuće na ruskom jeziku.

Sirija i Kina uz Putina

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pozdravio je u petak u telefonskom razgovoru s Putinom rusku invaziju na Ukrajinu, ocijenivši da je riječ o "korekciji povijesti".

"Sirija je na strani Rusije jer je uvjerena u utemeljenost njezine pozicije", ocijenio je Asad, priopćeno je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell te šefica britanske diplomacije Liz Truss odvojeno su pozvali Kinu, saveznicu Rusije, da osudi invaziju i stane u obranu suvereniteta Ukrajine.

Kina je u petak ustrajala u svojem odbijanju da rusku vojnu operaciju u Ukrajini nazove "invazijom" ili da kritizira Moskvu unatoč jačanju ruskih napada na tu zemlju i sve većem broju žrtava, dok Srbija odbija nedvosmisleno osuditi invaziju i pridružiti se zemljama koje nameću sankcije Rusiji.

Najčitaniji članci