Obavijesti

News

Komentari 34

VIDEO Boris Dežulović novinar je godine, Igor Šoban iz Pixsella snimio je fotografiju godine

VIDEO Boris Dežulović novinar je godine, Igor Šoban iz Pixsella snimio je fotografiju godine

Četvero je bilo finalista za nagradu novinara, odnosno novinarku godine, to su bili Ilko Ćimić, Danka Derifaj, Boris Dežulović i Jelena Jindra

VIDEO

U velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu bila je Svečana dodjela nagrada HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2021. godini. Dobitnik nagrade za Novinara godine je kolumnist N1 Boris Dežulović.

POGLEDAJTE DODJELU NAGRADE:

Dodijeljene su nagrade za životno djelo Otokar Keršovani, nagrada Novinar godine/ Novinarka godine, nagrade Marija Jurić-Zagorka u kategorijama pisanog, radijskog, televizijskog i internetskog novinarstva, zatim nagrada Jasna Babić za istraživačko novinarstvo, Žarko Kaić za snimateljski rad te Nikša Antonini za novinsku fotografiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Četvero je bilo finalista za nagradu novinara, odnosno novinarku godine, to su bili Ilko Ćimić, Danka Derifaj, Boris Dežulović i Jelena Jindra.

Boris Dežulović je u svojih 35 godina bavljenja novinarstvom uvijek imao svoj stav: jasan, dorečen, argumentiran i angažiran, istaknuto je u nominaciji.

Njegova samo naoko obična kolumna na portalu N1 o devastaciji jedne ljupke dalmatinske uvale dobila je neočekivanu ekstenziju u obliku pokreta masovnog građanskog otpora otimačini zajedničkog dobra od beskrupuloznog moćnika. No, komentarom "Jebo vas Vukovar" pokušao je učiniti nemoguće: grad pretvoren u mauzolej vratiti njegovim živim stanovnicima, a državu prestrojiti na kolosijek normalnosti, stoji, uz ostalo, u obrazloženju.

Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani ocjenjivački sud dodijelio je Marinku Čuliću. O strasti za novinarstvom i praćenjem političkih i društvenih tema govori i to što je Čulić svoju kolumnu nastavio pisati i nakon odlaska u mirovinu, početkom 2021. . Među njegovim stalnim tematskim preokupacijama su hrvatsko-srpski odnosi, hrvatska politika prema BiH, odustajanje SDP-a od socijaldemokracije, demontaža socijalne države, porast nejednakosti u zemlji i svijetu te manjak političke vizije kod naših političara, čime se stvara, prema Čulićevoj ocjeni, "paklenska formula besperspektivnosti".

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je novinarka Novosti Tamara Opačić, posebice za tekst o slučaju migranta Omera Mahdija, objavljenom pod naslovom "Tražili su da budem doušnik" i za seriju reportaža s Banije objavljenih u tjedniku Novosti od travnja do prosinca 2021. Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixella Igor Šoban.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo pripala je novinarskoj redakciji emisije "Katedra za plastičnu kirurgiju" radija Yammat FM, a istoimenu nagradu za televizijsko novinarstvo ravnopravno su podijelile novinarke Karmen Šore i Ana Malbaša, koje su u posljednjem krugu glasovanja osvojile jednaki broj bodova. Ana Malbaša nagrađena je za priču "Malverzacije zemljištem na otoku Braču", koja je objavljena u magazinu Provjereno Nove TV, a Karmen Šore (HRT) nagrađena je za priču koja je objavljena je na vrhuncu epidemije covid-a 19, kada su se rušili rekordi u broju zaraženih i teško oboljelih.

Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić pripala je Igoru Altarcu (HRT), koji je upravo u toj reportaži kamerom donio trajni dokument jednog teškog vremena i dramatične borbe za svaki ljudski život.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo dobio je Vladimir Matijanić, novinar portala Index, koji je prvi otkrio i objavio niz argumentiranih sumnji da su plagirani dijelovi doktorata Vice Mihanovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita i ravnatelja Lučke uprave.

Nagrada Jasna Babić za istraživačko novinarstvo pripala je novinaru Telegrama Andreju Dimitrijeviću, koji je serijom tekstova nedvosmisleno razotkrio propuste hrvatskih istražitelja u slučaju o aferi Software vezanih uz bivšu ministricu Gabrijelu Žalac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...