Obavijesti

News

Komentari 19

Bošnjaković je najavio radnu verziju novog Ovršnog zakona

Bošnjaković je najavio radnu verziju novog Ovršnog zakona

Bošnjaković je najavio kako će idući mjesec biti predstavljena radna verzija novog Ovršnog zakona, u kojem se polazi od činjenica da treba malo preraspodijeliti uloge sudionika postupka

VIDEO

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u srijedu paket pravosudnih zakona koji će se u četvrtak naći na dnevnom redu Vladine sjednice, a kao najvažnije je naveo spajanje općinskih i prekršajnih sudova čime će se, kako je rekao, dobiti novi kadrovski potencijal, učinkovitost i bolji pristup građana sudovima.

Oni suci koji nemaju dovoljan broj predmeta moći će se rasporediti na predmete koji nemaju suca i na taj način će se predmeti rješavati brže, izjavio je ministar novinarima na briefingu u Ministarstvu pravosuđa. Dodao je kako će nova mreža sudova omogućiti bolji pristup građanima, jer se jačaju stalne službe izvan sjedišta suda pa će građani morati manje putovati i svoje potrebe rješavati u njima.  

 "Želimo brži i bolji rad Državnog sudbenog vijeća i Državno-odvjetničkog vijeća i imenovanja dužnosnika, skraćuju se rokovi, želimo objektivnije kriterije i odluke koje ne izazivaju dvojbe u javnosti i posao za Ustavni sud. Također, želimo ojačati sudove osnivanjem odjela za europsku pravnu stečevinu, praksu Europskog suda za ljudska prava i sudova Europske unije koji će to pratiti", poručio je Bošnjaković.  

Novinarima je kazao i kako građani mogu očekivati brže postupanje, bolju dostupnost samih sudova i stalnih službi izvan sjedišta sudova, bolje suce koji će biti izabrani u transparentnom, objektivnom i bržem postupku, što znači bržu, a time i bolju pravdu. 

"Slučaj Mamić": Izdana je tjeralica koja treba stvoriti pretpostavke za zahtjev za izručenje 

Upitan u vezi osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, koji se nalazi u BiH, Bošnjaković je rekao da je procedura propisana - izdana je tjeralica temeljem koja se trebaju stvoriti pretpostavke da bi se išlo sa zahtjevom za izručenje. "Čim dobijemo obavijest od tijela BiH, tada ćemo uputiti zahtjev za izručenje i u ovoj fazi je postupanje po tjeralici", pojasnio je. 

Napomenuo je kako će se u četvrtak sastati sa bosanskohercegovačkim ministrom pravde te razgovarati i analizirati međudržavni sporazum iz 2012. i vidjeti koliko je RH postavila zahtjeva, a koliko druga strana i kakvi su rezultati, te vidjeti kakve su mogućnosti unaprjeđenja.

"Takve sporazume koji se odnose na izručenje vlastitih državljana vezano za najteža kaznena djela, organizirani kriminal, korupciju i pranje novca imamo i sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom i u svima njima ima prostora za unaprjeđenje, kao i u svakom sporazumu nakon proteka određenog vremena i analize učinaka", istaknuo je ministar. 

U srpnju radna verzija novog Ovršnog zakona 

Vezano za prijedlog predsjednice Republike da se iz ovršnog postupka izostave javni bilježnici, Bošnjaković je najavio kako će idući mjesec biti predstavljena radna verzija novog Ovršnog zakona, u kojem se polazi od činjenica da treba malo preraspodijeliti uloge sudionika postupka.

"U ciljevima smo već naznačili da postupak treba koncentrirati, jer imamo puno sudionika koji vode različite etape i faze postupka i mislimo da bi sud ponovno bio dobro tijelo koje donosi odluke u ovršnim postupcima, pogotovo u onima vezanima uz vjerodostojne isprave. No, ne možemo tek tako iz postupka isključiti bilježnike i Finu, pa mislim da treba redefinirati njihovu ulogu", rekao je Bošnjaković.

Dodao je kako je takvih postupaka godišnje oko 700.000 te ako bi se svi vratili na sud, ponovno bi se dogodila situacija s pretrpanim sudovima i velikim brojem neriješenih predmeta, što otežava postupanje u predmetima u tijeku. Postoji odluka suda EU kojom javnim bilježnicima nije prihvaćen status pravosudnog tijela koje ima ovlast donositi takve odluke i o tome vodimo brigu, naveo je ministar.

Upitan vezano za referendumsku inicijativu organizacije Narod odlučuje, Bošnjaković je rekao kako su prikupljeni potpisi te će, dođe li do situacije da se zatraži ocjena ustavnosti referendumskih pitanja, Ustavni sud o tome odlučiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH