News

Komentari 0

Božinović: Brodsko-posavska županija očišćena je od mina

Na području brodsko-posavske županije pronađeno je i uništeno 1700 komada eksplozivnih ostataka rata. Nažalost od 1996. do sada od mina je stradalo 16 osoba

U nazočnosti ministra Davora Božinovića, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, predsjednice Upravnog vijeća HCR-a Đurđe Adlešić, ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana i drugih uzvanika u ponedjeljak na prigodnoj svečanosti u Slavonskom Brodu objavljeno je da je područje cijele brodsko-posavske županije i službeno isključeno iz minski zagađenog područja.

- Ovo je uistinu važan događaj uručenja potvrde o isključenosti područja brodsko-posavske županije iz minski sumnjivog prostora. Očišćenost Hrvatske od eksplozivnih ostataka rata ključni je preduvjet naše sigurnosti. Hrvatska jest zemlja s minskim problemom i stoga je humanitarno razminiranje jedan od prioriteta Vlade RH. Rezultati našeg ulaganja u razminiranje najočitiji su u smanjivanje minsko sumnjivog prostora, prema procjenama UN iznosilo je čak 13.400 četvornih kilometara, danas je to nešto manje od 400 četvornih kilometara hrvatskih teritorija. Početkom rata minama su bile zagađene površine 14 hrvatskih županija, a potkraj svibnja ove godine minski je još sumnjivo šest županija manje. Ovdje na ovom području brodsko-posavske županije pronađeno je i uništeno 1700 komada eksplozivnih ostataka rata, nažalost od 1996. do sada na području brodsko-posavske županije od mina je stradalo 16 osoba, od kojih 10 smrtno - kazao je ministar Davor Božinović.

Najčitaniji članci