Obavijesti

News

Komentari 5

Braniteljska udruga besplatno učenicima daje instrukcije

Supruge branitelja oboljelih od PTSP-a već osam godina pomažu učenicima osnovnih i srednjih škola da postignu bolji uspjeh i upišu se na željene fakultete

VIDEO

Sve dosadašnje vlade, lijeve i desne, nudile su pomoć braniteljima, a nitko nije pitao što je s obiteljima tih branitelja. Skupina majki iz tih obitelji zato je osnovala udrugu koja pomaže učenicima da bolje uče.

Predsjednica Udruge obitelji hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Marija Markotić puna je optimizma i dočekala nas je sa velikim osmijehom. A sve joj je samo ne lako. Operirala je bubrege, dvaput i kralježnicu, a imala je i moždani udar. Sve to joj se dogodilo između 30. i 38. godine.

- Vjerojatno ne zato što mi je bilo jako lijepo u životu, nego zato što sam imala problema. Takvo je zdravstveno stanje kod naših članova uobičajeno - objašnjava nam ona vedro i nastavlja kako su upravo zato 2007. osnovali posebnu udrugu koja će raditi na rješavanju problema djece iz obitelji čiji članovi imaju PTSP. Od 2010. udruga organizira instrukcije iz matematike i fizike za sve uzraste, ali ne samo to. Pomažu i djeci čiji članovi obitelji nisu oboljeli od PTSP-a.

- Mi smo takvi kakvi jesmo, imamo to što imamo, ali njima treba dati da u životu postignu nešto veće u odnosu na nas. Ima tu svega, psihičkih problema, čak i zlostavljanja, što se uvijek mora prijaviti. Djeca na kraju najviše ispaštaju i njih najviše moramo zaštititi. Zato smo se orijentirali u prvom redu na rad s njima kako bismo im pomogli pri svladavanju redovitog školskoga gradiva, da im olakšamo, da poprave uspjeh u školi, da poprave svoj uspjeh općenito, da postignu što više u životu. Jer vi kad gledate, oni ostaju iza nas. Morate im dati kruh u ruke i postaviti ih na noge, uputiti ih na put kroz život. Imali smo i grupe sa psihijatrom, psihologom, ali rad na instrukcijama pokazao je, evo već nekoliko godina, jako dobre rezultate i zato s time nastavljamo dalje - rekla nam je predsjednica udruge Markotić. Instrukcije iz matematike i fizike, objasnila nam je, daju zato što su primijetili da je riječ o predmetima s kojima djeca imaju najveće probleme. U situacijama kad su djeca izložena stresu uz emocionalne probleme i probleme u ponašanju, javljaju se i problemi s učenjem. PTSP nije zdravstveni problem samo pojedinca, nego čitave obitelji. Pa kad su u udruzi vidjeli da djeci doista uspijevaju pomoći, otvorili su vrata i djeci čiji roditelji nemaju PTSP.

- Uopće nam nije bitno je li dijete od roditelja koji su imali poteškoća vezanih uz Domovinski rat. Sva su djeca dobrodošla. Imamo tu nekoliko djece koja pohađaju instrukcije, a čiji roditelji nisu branitelji - rekla nam je Markotić.

Predavač-volonter Mario Erak (30), kojega smo zatekli u radu s djecom, također je dijete čiji otac još na duši nosi breme iz Domovinskog rata. Mladom profesoru matematike, koji inače predaje u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, roditelji su jednog dana preporučili da se javi Mariji Markotić, nakon što su vidjeli da je na televiziji tražila volontere.

- Dali su mi njezin broj, ja sam nazvao, dogovorili smo se i, evo, nije mi nikakav problem jednom tjedno doći raditi s djecom. Radimo već nekoliko mjeseci i to ide dobro. Dosta su redoviti. Ova grupa koju danas vidite ovdje i njih još nekoliko jako su redoviti. Ni njima ni meni nije baš na ruku dolaziti u ovaj dio grada, ali se unatoč tome nalazimo. Kad je manje učenika, onda se svakom pojedinom posvetim više, kad ih je više, onda se već nekako snađemo - kaže nam vedri dvometraš, meštar od matematike, dok su se tinejdžeri oko njega, koliko smo vidjeli, uglavnom bavili jednostavnijom algebrom i analitičkom geometrijom. Instrukcije, kaže, u pravilu počinju tako da svatko kaže što mu je bio problem preko tjedna u školi.

A ako netko nije imao problema, onda mladi profesor s njim uvježbava gradivo koje su učili. I ide im dobro.

- Među učenicima imamo i djevojku koja pohađa fakultet, imamo osnovce i srednjoškolce. Samo su dvojica maturanata koji imaju isti program. A to znači da imamo različitih programa gotovo koliko imamo i učenika. Pa se od jednog do drugog morate prebaciti s gradiva osnovne škole na fakultetsku razinu znanja - opisao nam je Erak vedro šaroliko društvo. Za fiziku je, pak, zadužen Slaven Šuba, nezaposleni fizičar s doktoratom, a u udruzi volontira, otkrila nam je predsjednica, i mnoštvo volontera koji su zaposleni i rade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.