Obavijesti

News

Komentari 39

Brazilski genijalac i kralj nogometa: Čudo zvano Pelé!

Brazilski genijalac i kralj nogometa: Čudo zvano Pelé!
1

Samo je jedan Pelé. Još je kao dječak rekao svome ocu, koji je plakao jer je Brazil izgubio na Svjetskom prvenstvu - Tata, ja ću ga osvojiti. Ostalo je povijest. Navodimo još 5 fantastičnih stvari koje obilježavaju ovu legendu

VIDEO

Niti Pelé nije siguran kako je dobio nadimak

Brazilski čarobnjak, Edson Arantes do Nascimento poznat kao Pelé, rodio se 1940. godine. Dijete iz slamova sa samo 11 godina ribao je podove kako bi mogao uzdržavati svoju obitelj i bio je toliko siromašan da si nije mogao priuštiti nogometnu loptu. Uzbudljivi igrački stil brusio je na ulicama, a imao je deset godina kada su mu prijatelji dali slavni nadimak. Odakle nadimak Pelé? Edson Arantes do Nascimento izjavio je da ni sam ne zna kako je dobio nadimak: "Taj nadimak potječe iz vremena kad sam kao dječak bosonog igrao s loptom od krpe. Tako me nisu zvali u početku, ali kasnije nekako neprimjetno, taj nadimak me proslavio". U portugalskom jeziku riječ "Pelé" je nepoznata i nema nikakvo značenje. Pretpostavlja se da je došao od riječi "pelada" - igranje nogometa bosim nogama. Pelé s 15 godina odlazi u Sao Paulo gdje započinje svoju nogometnu karijeru. Tek je napunio 16 godina i trener ga je ubacio u prvu momčad Santosa te već na prvoj utakmici zabija gol. Tada kreće nevjerojatan niz golova koji je Pelé odradio u svojoj karijeri.

1999. je proglašen igračem stoljeća

U najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, nogometu, vječno se vode velike rasprave. Koji klub je bolji ove sezone? Je li sudac u završnici prvenstva zakinuo nekoga za gol? Tko je najbolji nogometaš svih vremena? U vječnoj raspravi oko titule najboljeg na svijetu lome se koplja oko brojnih nogometaša. Ipak, Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku 1999. godine proglasio je Peléa svjetskim igračem stoljeća. Iste godine Međunarodni olimpijski odbor proglasio je Peléa jednim od najboljih sportaša 20. stoljeća.

 

A post shared by Pelé (@pele) on

 

Ima i igricu koja je po njemu dobila ime

1980. godine tvrtka Atari izašla je s igricom Pelé's Soccer. To je bila prva igra sa, za ono doba, realističnim kretnjama igrača, kontrolom lopte i vratarskim reakcijama. Također, to je jedna od prvih igrica sponzoriranih od strane neke poznate osobe, u ovom slučaju, od strane Peléa, nogometne legende. Iako je za današnje pojmove igrica dosta primitivna, još uvijek postoje nostalgični poklonici old-school gaminga koji igricu ubrajaju u najbolje sportske igrice onog vremena.

Rekorder je po broju golova za brazilsku reprezentaciju

Brazilska je reprezentacija jedna od najtrofejnijih u povijesti, za koju su nastupale mnoge nogometne veličine, no samo je jedan rekorder po broju golova. U svojih 92 nastupa za reprezentaciju, Pelé je zabio čak 77 golova, što je brojka koju nitko do sada nije dostigao. S reprezentacijom Brazila sudjelovao je na četiri Svjetska prvenstva, a prvaci svijeta postali su 1958. godine u Švedskoj, 1962. u Čileu te 1970. u Meksiku, čime je Pelé ispunio svoje obećanje ocu - i to čak tri puta.

Na njegovom oproštaju okupilo se čak 200.000 ljudi

Oproštaj od velike karijere u reprezentaciji napravio je na vrhuncu slave s 30 godina. Većinu karijere je proveo u brazilskom Santosu, za kojeg je zabio 643 gola u 656 službenih nastupa. Spominju se i brojke od čak 1033 gola u 1120 nastupa, ako se uračunaju neslužbeni nastupi i prijateljske utakmice. Stoga ne čudi kako se na njegovom oproštaju tada, na legendarnoj Maracani, okupilo čak 200 tisuća navijača. Takve brojke zbilja se rijetko viđaju u modernom nogometu i polako postaju dio nogometne legende.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje