Obavijesti

News

Komentari 12

Brine ih ruski utjecaj: Biden nam šalje 'čistača korupcije'

Brine ih ruski utjecaj: Biden nam šalje 'čistača korupcije'
2

Od travnja će u Zagrebu ured imati i stalni pravni savjetnik iz SAD-a. Od travnja 2022. godine trebao bi raditi u glavnog gradu Hrvatske, a bit će zadužen za cijeli zapadni Balkan

VIDEO

Nakon što je europska tužiteljica Laura Codruţa Kövesi svoj mandat započela u uredu u Zagrebu, u borbi protiv korupcije stiže joj i pomoć iz SAD-a. Naime, američko Ministarstvo pravosuđa raspisalo je natječaj za stalnog pravnog savjetnika u sektoru kriminala. Koga god da imenuje predsjednik Joe Biden, od travnja 2022. trebao bi raditi u Zagrebu, a bit će zadužen za cijeli zapadni Balkan.

- Misija Ureda kaznenog odjela za razvoj, pomoć i obuku tužitelja u inozemstvu (OPDAT) je pružiti tehničku i pravnu pomoć koja će poboljšati sposobnosti institucija iz sektora pravosuđa i ostatka represivnog aparata. Ured je zadužen za pomoć u borbi protiv terorizma, međunarodnog organiziranog kriminala, korupcije, gospodarskog kriminala, trgovine ljudima i ostalih kaznenih djela - stoji u opisu posla. Ured će biti smješten u američkom veleposlanstvu u Buzinu, a mandat specijalnog pravnog savjetnika trajat će 14 mjeseci.

Plenković u pratnji ministara potpisao Razvojni sporazum za prostor sjeverozapadne Hrvatske

Pravni savjetnik imat će ovlasti i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu. Nastavak je to poteza koje je poduzela Bidenova administracija u borbi protiv korupcije na ovim prostorima.

- Korupcija i poslijeratni dogovori te korumpirane vlade na prostoru bivše Jugoslavije onemogućuju te zemlje da budu integrirane u međunarodne saveze, što je i direktna prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a - rekao je Biden u lipnju prošle godine.

Otišli su toliko daleko da je nekim dužnosnicima, poput Salija Berishe, Milorada Dodika, Amira Zukića i Nikole Špirića, zabranjen ulazak u SAD. Nekima zbog korupcije, a Dodiku zbog prijetnje za provedbu Daytonskog sporazuma.

Natječaj je raspisan istodobno kad su u javnost izlazili detalji propusta glavne državne odvjetnice i ravnateljice Uskoka u slučaju Žalac, pa strani analitičari vjeruju da je dolazak posebnog pravnog savjetnika poruka i premijeru Plenkoviću da počisti redove. Biden vjeruje i da ruski utjecaj jača u Srbiji i BiH upravo kroz korumpirane političare i preuzimanje prirodnih resursa, što dovodi do destabilizacije regije, a time i Europske unije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.