Obavijesti

News

Komentari 1

Britanci od Ukrajinaca u Calaisu traže vize iz Pariza ili Bruxellesa

Britanci od Ukrajinaca u Calaisu traže vize iz Pariza ili Bruxellesa

Britanci zahtijevaju od ukrajinskih izbjeglica koji se nalaze u francuskoj luci Calais da podnesu zahtjev za vizu u Parisu ili Bruxellesu, Francuzi poručuju da britanska vlast učini više kako bi pomogla izbjeglicama

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u nedjelju je pozvao Britance da učine više za pomoć ukrajinskim izbjeglicima zapelima u francuskoj luci Calais nakon što su britanske vlasti mnogima poručile da zahtjev za vizu podnesu u Parizu i Bruxellesu. 

„Dva puta sam kontaktirao svoju britansku kolegicu i rekao joj da uspostavi konzulat u Calaisu“, rekao je Darmanin za radio Europe 1, govoreći o britanskoj ministrici Priti Patel. 

„Imamo dobre odnose s njom. Ona je pristojna osoba. Siguran sam da će riješiti taj problem“, dodao je Francuz. 

Darmanin je kazao kako je stotine ukrajinskih izbjeglica stiglo u Calais proteklih dana, nadajući se pridruživanju obiteljima u Velikoj Britaniji, no da je velik dio njih dobio odbijenicu britanskihslužbenika koji su ih uputili na konzulate u Parizu i Bruxellesu. 

Darmanin i Patel su se ranije sukobljavali oko pitanja migranata iz Afrike i s Bliskog istoka. 

Migracije su osjetljivo pitanje u Britaniji gdje su zagovornici brexita biračima poručivali da će napuštanje Europske unije dovesti do strožih kontrola na granicama. 

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili da je Ukrajinu napustilo već 1.5 milijuna ljudi.