News

Komentari 12

Britanci: Rusi bi u Mariupolju mogli koristiti fosforne bombe. Čovjeka mogu spaliti do kosti

Britanci: Rusi bi u Mariupolju mogli koristiti fosforne bombe. Čovjeka mogu spaliti do kosti

Prema međunarodnom pravu, fosforne bombe smiju se koristiti samo za osvjetljavanje položaja neprijatelja, a zabranjene su u ratovanju, čak i protiv vojnih ciljeva

Britansko ministarstvo obrane u dnevnom je brifingu na Twitteru oko stanja u Ukrajini upozorilo da bi Rusija u razrušenom Mariupolju mogla koristiti fosforno streljivo. Takvo kemijsko oružje već se koristilo u regiji Doneck, tvrde Britanci.

Fosforne bombe ponašaju se jednako kao i zapaljivo oružje, a njenom upotrebom mogu nastati ozbiljne ozljede, upozorili su iz međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Ukrajinci su već ranije uz snimke na društvenim mrežama upozoravali da se fosforne bombe koriste u Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Fosforno streljivo prema međunarodnom pravu i Ženevskoj konvenciji zabranjeno je koristiti u urbanim područjima jer je iznimno otrovno. Izaziva opekline, može spaliti kožu i tkivo do kosti ako dođe u kontakt s čovjekom. Bijeli fosfor u dodiru s asfaltom gori bijelim dimom.

Tijekom izgaranja stvara i jako otrovan fosforni oskid koji u rovovima može djelovati kao kratkotrajni bojni otrov. Ručne bombe s fosforom koriste se i kao zadimljujuće sredstvo jer se taj element brzo veže s vlagom iz zraka. Dim ima specifičan miris nalik na češnjak.

Bijeli fosfor s neba pada poput vatrometa, lako je zapaljiv na temperaturi zraka od 30 stupnjeva, a vatru koju izazove teško je ugasiti.  Smije se koristiti samo za osvjetljavanje položaja neprijatelja, nikako ne protiv civila, čak ni protiv vojnih meta.

Prva upotreba takvih bombi bila je u Prvom svjetskom ratu, a koristili su ih i u Drugom svjetskom ratu, Vijetnamskom ratu, u ratu u Siriji u gradu Alepu od 2016. itd.

Britanci kažu i da stalno oslanjanje Rusa na nevođene bombe uvelike riskira rizik od novih civilnih žrtava jer nemaju određene točne ciljeve. Tvrde i kako se nastavilo granatiranje u istočnom Donecku i Luhansku i da su ukrajinske snage odbile nekoliko napada.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje. <<