Obavijesti

News

Komentari 1

Britanci šalju dodatne milijune doza cjepiva za zemlje u razvoju

Britanci šalju dodatne milijune doza cjepiva za zemlje u razvoju

U 2022. godini, Britanija će donirati barem 20 dodatnih milijuna AstraZenece te 20 milijuna doza Janssena koje je vlada namijenila COVAX-u

VIDEO

Britanija će poslati 20 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 zemljama u razvoju do kraja godine, a premijer Boris Johnson reći će drugim svjetskim čelnicima da je to prijeko potreban korak kako bi se ubrzao gospodarski oporavak nakon pandemije.

Čelnici 20 najbogatijih zemalja na svijetu sastaju se u Rimu na sastanku za koji se Johnson nada da će postignuti napredak u stvaranju čvrstih obveza glede smanjenja emisija uoči klimatskih pregovora u Glasgowu na samitu Ujedinjenih naroda COP26.

No također treba dobiti podršku zemalja u razvoju, od kojih neke već osjećaju razorni utjecaj globalnog zatopljenja te se bore da cijepe svoje stanovnike protiv covida-19 dok zapadne zemlje predvode tu utrku.

Na sastanku čelnika sedam najrazvijenijih zemalja ranije ove godine, Britanija je obećala barem 100 milijuna doza cjepiva u sklopu nastojanja G7 zemalja da osiguraju milijardu doza cjepiva, sheme za koju kritičari ocijenili presporom i neambicioznom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Britanija je priopćila da je dostavila 10 milijuna doza cjepiva AstraZenece programu za dijeljenje cjepiva COVAX, dok u nadolazećim tjednima treba pristići još 10 milijuna doza, a brojka bi se u 2021. godini trebala popeti na 30.6 milijuna.

U 2022. godini, Britanija će donirati barem 20 dodatnih milijuna AstraZenece te 20 milijuna doza Janssena koje je vlada namijenila COVAX-u, koji podupiru Svjetska zdravstvena organizacija i savez za cjepiva GAVI.

"Poput diva koji se budi, svjetska ekonomija se vraća u život. No tempo oporavka ovisit će o tome koliko brzo možemo prevladati covid", reći će Johnson čelnicima G20 zemalja, prema Downing Streetu.

"Naš prvi prioritet kao G20 mora biti da nastavimo s brzom, pravednom i globalnom distribucijom cjepiva."

Masovno cijepljenje protiv koronavirusa je krucijalno za obnavljanje ekonomskog rasta, trgovine i putovanja, no zapadne nacije su ispred zemalja u razvoju, od kojih mnoge imaju najniže stope cijepljenja i rastući broj slučajeva.

Stotinu bivših čelnika i vladinih ministara diljem svijeta pozvali su talijanskog premijera Marija Draghija, koji je domaćin G20 sastanka, da se osvrne na nepravednu podjelu cjepiva.

Rekli su da će SAD, Europska unija, Britanija i Kanada skupiti 240 milijuna rezervi nekorištenog cjepiva do kraja mjeseca, te da će vojske ovih zemalja odmah podijeliti cjepivo zemljama u većoj potrebi.

Do kraja veljače ukupno 1.1 milijarda cjepiva viška će biti podijeljeno, rečeno je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.