Obavijesti

News

Komentari 97

U istočnoj Europi više od milijun umrlih, a omikron prijeti regiji

U istočnoj Europi više od milijun umrlih, a omikron prijeti regiji

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u istočnoj Europi je u četvrtak prešao milijun, prema podacima Reutersa, dok omikron varijanta prijeti regiji

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.36

U istočnoj Europi više od milijun umrlih od covida-19

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u istočnoj Europi je u četvrtak prešao milijun, prema podacima Reutersa, dok omikron varijanta prijeti regiji.

Tri od pet zemlja koje su izvijestile o najvećim brojevima umrlih tijekom dana u Europi su istočne zemlje, Rusija, Poljska i Ukrajina, prema podacima Reutersa.

Istočna Europa čini 39 posto stanovništva regije a prijavila je više od polovice ukupnih smrtnih ishoda povezanih s covidom u Europi.

Broj umrlih u istočnoj Europi je dosegao je 1,045.454 prema 1,873.253 u cijeloj Europi.

Ta regija obuhvaća Bjelorusiju, Bugarsku, Češku, Mađarsku, Moldaviju, Poljsku, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku i Ukrajinu. 

U istočnoj Europi je otkriveno relativno malo slučajeva omikron varijante, za razliku od zapadne Europe gdje dnevni slučajevi ruše rekorde.  

U svijetu je u pandemiji ukupno umrlo više od 5,7 milijuna ljudi. 

20.42

Docjepljivanje J & J efikasno 85 posto protiv teških oblika omikorna

Docjepljivanje cjepivom Johnson & Johnson (J&J) 85 posto je učinkovito u sprečavanju teških oblika zaraze omikron varijantom koronavirusa, prema istraživanju provedenom u Južnoafričkoj Republici, gdje je ta varijanta dominantna.

"Učinkovitost cjepiva protiv hospitalizacije povećava se nakon docjepljivanja i dosiže 85 posto mjesec ili dva nakon dopunske doze", pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u četvrtak na stranici medRxiv.

Istraživanje koje još nije prošlo recenziju provelo je Južnoafričko vijeće za medicinska istraživanja (SAMRC) među zdravstvenim djelatnicima od 15. studenoga do 20. prosinca.

Gotovo pola milijuna južnoafričkih medicinskih djelatnika prethodno je primilo cjepivo J&J u sklopu kliničkih ispitivanja i zatim je dio njih primio dopunsku dozu, između šest i devet mjeseci nakon prve injekcije.

Učinkovitost dopunske doze protiv omikrona utvrđena je usporedbom skupine od 69.000 njegovatelja koji su primili dopunsku dozu s osobama koje nisu cijepljene.

Zaštita od hospitalizacije se povećala s vremenom i prešla sa 63 posto između 0 i 13 dana nakon docjepljivanja na 85 posto jedan ili dva mjeseca kasnije.

"Ti podaci su važni s obzirom na sve veću ovisnost o tom cjepivu u Africi", napisali su autori istraživanja.

"Učinkovitost cjepiva protiv covida laboratorija Johnson & Johnson ostaje jaka i stabilna s vremenom, uključujući i protiv varijanti omikron i delta", ističe američki laboratorij u priopćenju. 

Ranije u prosincu, jedno drugo južnoafričko istraživanje je pokazalo da cjepivo američkog laboratorija Pfizer pruža 70-postotnu zaštitu protiv teških oblika zaraze omikronom, ali s dvije doze. Rezultati učinkovitosti Pfizera s tri doze još nisu objavljeni. 

Johnson & Johnson je također priopćio rezultate drugog istraživanja, na nekoliko desetaka ljudi, koji su najprije cijepljeni Pfizerom, kako bi usporedili učinak boostera Johnson & Johnsona s trećom dozom Pfizera.

Dva tjedna nakon treće injekcije, docjepljivanje Pfizerom stvara više antitijela protiv omikrona nego booster J&J, ali četiri tjedna kasnije antitijela treće doze Pfizera padaju dok ona J&J i dalje rastu.

Docjepljivanje cjepivom Johnson & Johnson također povećava broj T-stanica više od Pfizerove treće doze.

Ovi rezultati su dobra vijest za J&J, ocjenjuje agencija France presse, koji je primio težak udarac početkom prosinca, kada su Sjedinjenje Države preporučile cjepiva Pfizera i Moderne i dale im prednost pred cjepivom Johnson & Johnson.

Ta se američka odluka temeljila na opasnosti od tromboze nakon cjepiva Johnson & Johnson, koja je uzrokovala nekoliko smrtnih slučajeva. 

19.50

Italija i Grčka imaju nove dnevne rekorde zaraženih koronavirusom

Italija i Grčka ponovno u četvrtak imaju rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom, dok je Francuska drugi dan zaredom imala više od 200.000 novozaraženih, javljaju agencije.

Italija je u četvrtak imala rekordnih 126.888 novozaraženih u odnosu na 98.030 dan prije, objavilo je ministarstvo zdravstva. Broj umrlih narastao je na 156 u odnosu na 148 koliko ih je bilo u srijedu. 

Od početka pandemije u Italiji je od posljedica covida-19 umrlo 137.247 ljudi, što je drugi najviši broj u Europi nakon Velike Britanije, te deveti najviši na svijetu. 

Rekordan broj novozaraženih, treći dan zaredom, u četvrtak ima i Grčka - njih 35.580. Taj se broj utrostručio u odnosu na početak tjedna. Više od 60 posto novih slučajeva odnosi se na omikron varijantu, rekla je zamjenica ministra zdravstva Mina Gaga. 

Ministarstvo je u srijedu najavilo nove restriktivne mjere za ugostiteljstvo, ubrzavši njihovo uvođenje, prvotno najavljeno za početak siječnja. 

Od četvrtka navečer kafići, noćni klubovi i restorani zatvaraju se u ponoć, a prije zatvaranja posjetitelji moraju sjediti te ne smije biti glazbe. Iznimka je novogodišnja noć, kad ti objekti smiju ostati otvoreni do 2 ujutro. 

Francuska je pak u četvrtak drugi dan zaredom imala više od 200 tisuća novih slučajeva zaraze. Dan ranije imala je rekordnih 208.099 ljudi, a ministar zdravstva upozorio je na „cunami“ širenja zaraze. 

Početkom prosinca Francuska je imala manje od 50 tisuća novozaraženih dnevno. 

19.23

Izrael odobrio drugu 'booster' dozu za one sa slabim imunitetom

Izrael je odobrio drugu 'booster' dozu cjepiva protiv covida-19 za visokorizične skupine, objavio je u četvrtak najviši zdravstveni dužnosnik te zemlje. 

Izraelska bolnica u ponedjeljak je dala četvrtu dozu kontrolnoj skupini, u sklopu prve veće studije o utjecaju drugog docjepljivanja na zaustavljanje širenja omikron varijante koronavirusa. Rezultati se očekuju unutar dva tjedna, prenosi Reuters. 

Izrael je prije godinu dana bio predvodnik u kampanji cijepljenja te je bio među prvim državama koje su uvele 'booster' doze cjepiva. 

Zabrinuto zbog brzog širenja omikron varijante virusa, izraelsko ministarstvo zdravstva prošli je tjedan preporučilo četvrtu dozu Pfizer/BioNTech cjepiva za zdravstvene radnike i starije od 60 sa slabim imunosnim sustavom. 

No ravnatelj ministarstva Nachman Ash, čije je odobrenje potrebno za pokretanje kampanje 'booster' cijepljenja, nije odmah donio odluku. Dio stručnjaka ističe da zasad ne postoji dovoljno znanstvenih podataka koji bi opravdali četvrtu dozu. 

Na konferenciji za medije u četvrtak Ash je rekao da će se četvrta doza zasad ponuditi samo onima sa slabim imunitetom, poput onkoloških bolesnika, a da će se nastaviti istraživanja o potrebi proširenja te kampanje.

„Zbog jaza u znanju u svijetu o trenutnoj situaciji, djelujemo oprezno i odgovorno“, naglasio je Ash. 
 

18.56

Slovenski liječnici: Zbog širenja omikrona možda i obvezno cijepljenje

Liječnici u Sloveniji upozoravaju da bi zbog širenja omikron varijante koronavirusa stanje u bolnicama uskoro moglo postati alarmantno, te se zauzimaju za uvođenje obveznog cijepljenja protiv covida-19.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama su u četvrtak bila 574 covid pacijenta, dva više nego u srijedu, no epidemiolozi očekuju da će do većeg porasta hospitalizacija doći kroz tjedan ili dva i da će omikron varijanta i u Sloveniji uskoro postati dominantna.

Vlada se još nije odlučila za uvođenje novih mjera premda se zadnjih dana ponovo primjećuje rast epidemije i porast dnevnih zaraza.

Premijer Janez Janša upozorio je da će najvjerojatnije uskoro trebati uvesti nove restrikcije i "ograničiti neke slobode", premda nije specificirao na što bi se one odnosile, ali je dodao da se neće uvoditi ništa što se u nekim europskim zemljama već ne primjenjuje.

Epidemiolozi iz vladinog stručnog savjeta za covid-19 još nisu predložili obvezno cijepljenje, ali su neslužbeno u više navrata navodili kako bi ono bilo potrebno, posebno za ranjive skupine i  za one starije od 50 godina kod kojih procijepljenost još nije zadovoljavajuća.

Zbog zaraze omikron varijantom i karantene onima koji su sa zaraženima bili u kontaktu može se dogoditi da kroz četiri tjedna za rad bude sposobna samo polovica ljudi, ne samo među liječnicima i medicinskim  sestrama u zdravstvu, nego i u drugim djelatnostima, upozorila je u izjavi novinarima u četvrtak Tatjana Lejko Zupanc, direktorica ljubljanske Infekcijske klinike.

Uz trenutni tempo širenja omikron varijante mnogi će ostati kod kuće i lockdown bi mogao u tom slučaju  spontano uslijediti, dodala je Lejko Zupanc, prenose mediji.

Kako navode, do sada je sekvencioniranjem u Sloveniji potvrđeno 348 uzoraka kao omikron varijanta, a treba  sekvencionirati još skoro 1200 uzoraka koji su izdvojeni s velikom sumnjom da se radi o zarazi omikronom.

Među onima koji su testirani u srijedu već je oko 40 posto zaraženo omikron varijantom, kazala je novinarima Lejko Zupanc, a iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) poručili su da idućih dana očekuju da će se broj zaraza novom zaraznijom varijantom dodatno povećavati.

Komentari 97