Obavijesti

News

Komentari 225

Kanada je odobrila cjepivo za djecu od pet do 11 godina

Kanada je odobrila cjepivo za djecu od pet do 11 godina

Doziranje cjepiva za tu djecu je smanjeno na 10 mikrograma po injekciji, ili tri puta manje od uobičajene doze. Injekcije se trebaju primiti u razmaku od tri tjedna, precizira Health Canada

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.39

Danska će dopustiti državnim poslodavcima da traže dokaz o cijepljenju

Prema zakonu koji se trenutno razmatra, danski državni poslodavci imat će mogućnost tražiti od svojih zaposlenika da im pokažu 'covid putovnice', koje sadržavaju dokaz o preboljenju ili cijepljenju protiv covida-19, ili negativan rezultat testa na koronavirus. 

Ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je na konferenciji u petak da će zakon ići na glasovanje idući tjedan.

Na tu su mjeru pristali sindikati i udruge poslodavaca.

Broj slučajeva novozaraženih covidom-19 slučajeva naglo je porastao posljednjih tjedana, unatoč dobroj procijepljenosti stanovništva.

U petak je registrirano više od 4000 novih slučajeva, što je najveći broj od prosinca.

Otprilike 380 ljudi je hospitalizirano zbog zaraze koronavirusom. „Ako ne reagiramo, doći će do povećanja broja zaraženih i opterećenja bolnica“, rekao je Heunicke.

Danska također planira testirati djecu nakon žarišta u 221 školi diljem zemlje.

19.37

Italija nudi Njemačkoj prihvat oboljelih od covida kojima treba intenzivna njega

Sjeverna talijanska regija Lombardija ponudila je prihvaćanje pacijenata oboljelih od covida iz Njemačke kojima je potrebna intenzivna njega, objavila je u petak potpredsjednica regionalne vlade Letizia Moratti.

Na svom Facebook profilu napisala je da su njemačke bolnice u izvanrednoj situaciji te da jedinicama intenzivne njege prijeti kolaps. 

Osvrnula se i na pomoć Njemačke Italiji u proljeće 2020. godine, „Smatram primjerenim i našom dužnošću ponuditi Njemačkoj primanje pacijenata u naše bolnice, pružanje smještaja i intenzivnu njegu,“ rekla je Moratti.

Također je već i naložila općoj upravi za socijalnu skrb u regiji da poduzmu mjere u tom pogledu.

Nacionalna agencija za medicinske usluge u regijama prenosi da je u Lombardiji samo četiri posto kreveta na intenzivnoj njezi bilo zauzeto u petak. 

Što se tiče nacionalne razine, šest posto jedinica intenzivne njege je bilo popunjeno. Prošli tjedan pokrajina Južni Tirol primila je dva pacijenta iz Freisinga u Bavarskoj.

Tijekom prvog vala koronavirusa, jedinice intenzivne njege u sjevernoj Italiji, posebno u gradu Bergamu u regiji Lombardiji, bile su krajnje preopterećene.

Fotografije mrtvih pacijenata koje vojnim vozilima odvoze iz grada proširile su se po cijelom svijetu. U to vrijeme, Njemačka je na intenzivnu njegu primila 44 talijanska pacijenta. 

19.10

Kanadske zdravstvene vlasti objavile u u petak da odobravaju upotrebu Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv covida za djecu od 5 do 11 godina. 

"Nakon potpunog neovisnog znanstvenog razmatranja, ministarstvo zdravstva je utvrdilo da su prednosti ovog cjepiva za djecu od 5 do 11 godina veće od opasnosti", navele su vlasti u priopćenju. 

Doziranje cjepiva za tu djecu je smanjeno na 10 mikrograma po injekciji, ili tri puta manje od uobičajene doze. Injekcije se trebaju primiti u razmaku od tri tjedna, precizira Health Canada, ali ne navodi kad će početi cijepljenje.

"Radimo u tijesnoj suradnji s proizvođačem i nakon odobrenja Health Canada očekujemo da ćemo vrlo brzo primiti doze", rekla je na konferenciji za novinare Theresa Tam, glavna dužnosnica kanadskog javnog zdravstva. 

Visoka dužnosnica je precizirala da savezne vlasti surađuju s 13 pokrajina i teritorija "kako bi se uvjerili da su svi spremni na isporuku, logistiku i provođenje pedijatrijske imunizacije". 

Tijekom kliničkih ispitivanja, imunološki odgovor djece od 5 do 11 godina je bio sličan onome mladih od 16 do 25 godina. Cjepivo je bilo učinkovito 90,7 posto u sprečavanju covida-19 kod djece od 5 do 11 godina i nisu uočene ozbiljne nuspojave, preciziralo je ministarstvo. 

Pfizer/BioNTech je podnio zahtjev za odobrenje 18. studenoga na temelju podataka iz ispitivanja provedenih na 2268 djece te dobne skupine.

U srijedu je američka biotehnološka tvrtka Moderna predala zahtjev za odobrenje svog cjepiva protiv covida za djecu od 6 do 11 godina.  

U Kanadi je više od 85 posto osoba starijih od 12 godina cijepljeno protiv covida-19.

Drugdje u sviejtu, mali broj zemlja, među kojima su izrael i Sjedinjene Države, do sada je odobrio Pfizer/BioNTechovo cjepivo za djecu.

Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kambodža i Kolumbija su također počeli cijepiti djecu mlađu od 12 godina, ali s kineskim cjepivima.  

Izrael počinje cijepiti djecu u dobi od 5 do 11 godina Pfizerovim cjepivom u utorak.

17.41

EMA preporuča Merckov lijek protiv covida osobama s rizikom od teškog oblika bolesti

Europski regulator u petak je preporučio da se eksperimentalni lijek tvrtke Merck daje unutar pet dana od pojave prvih simtpoma covida-19 onim odraslima koji ne trebaju kisik, ali su u riziku od razvoja teškog oblika bolesti.

Europska agencija za lijekove (EMA) navodi da bi lijek, koji je Merck razvio s Riddgeback Biotherapeuticsom, trebalo uzimati dva puta dnevno pet dana.

Međutim, EMA savjetuje da se njime ne liječe trudnice ili žene koje planiraju trudnoću.

"EMA je izdala preporuku kako bi podržala nacionalna tijela koja bi mogla odlučivati o mogućem ranom korištenju lijeka prije odobrenja za stavljanje u promet, u svijetlu rastućih stopa infekcija i smrti zbog covida-19 širom EU-a", poručuje europski regulator.

EMA je započela recenziju Merckovog lijeka Lagevrio prošloga mjeseca, a u petak je započela pregled dokumentacije o Pfizerovom lijeku, kako bi eventualno dala preporuke za njegovo korištenje prije odobrenja.

Europski regulator također je u petak poručio da se ne smije dojiti za vrijeme liječenja Merckovim lijekom Lagevrio.

16.25

SAD odobrio treću dozu cjepiva protiv covida za odrasle

Američke zdravstvene vlasti u petak su priopćile da su odobrile treću dozu cjepiva protiv covida za sve odrasle koji su potpuno cijepljeni prije barem šest mjeseci.

Američka agencija za lijekove (FDA) navela je da to izvanredno odobrenje za primjenu cjepiva izdano za Pfizer i za Modernu omogućuje da se "osigura neprestana zaštita protiv covida-19, pa i protiv teških posljedica koje mogu nastati, poput hospitalizacije i smrti".

Dvije farmaceutske kompanije ranije su priopćile da su dobile odobrenje FDA-e.

"Ovo izvanredno odobrenje dolazi u kritičnom trenutku kada počinje zima i sučeljeni smo s porastom broja zaraženih covidom-19 i hospitaliziranih diljem zemlje", rekao je predsjednik Moderne Stephane Bancel.

Osobe starije od 18 godina koje su u Sjedinjenim Državama primile cjepivo Johnson&Johnson koje se daje u jednoj dozi, imale su pravo na drugu dozu dva mjeseca nakon imunizacije.

Kod osoba cijepljenih Pfizerom i Modernom, treća doza je dosad bila namijenjena samo nekim skupinama: starijima od 65 godina, odraslima sklonim riziku razvoja teškog oblika bolesti i onima koji su više izloženi virusu zbog prirode posla.

Vijest dolazi u trenutku kada u SAD-u ponovo raste broj novozaraženih, s prosječno 85.000 novih slučajeva covida-19 na dan (krajem listopada bilo ih je oko 70.000) i s oko 1000 umrlih dnevno.

Neke američke savezne države, primjerice Kalifornija, već su počele odobravati dodatne doze za odrasle, čak i prije preporuke zdravstvenih agencija, u nadi da će širenje epidemije suzbiti prije Božića i Nove godine.

Komentari 225