Obavijesti

News

Komentari 173

BiH: Stiže Pfizerovo cjepivo, pada broj novozaraženih

BiH: Stiže  Pfizerovo cjepivo, pada broj novozaraženih

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako i dalje imamo trend smanjenja broja zaraženih i hospitaliziranih zbog covida-19 što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.00

Oštre njemačke mjere protiv Covida vjerojatno će trajati duže od 31. siječnja kako je prethodno planirano, upozorila je njemačka kancelarka. Biti će produžene sve do proljeća, za dodatnih osam do 10 tjedana.  Zbog nove, ''britanske varijante'' virusa, Angela Merkel je rekla kako bi se infekcije do Uskrsa mogle povećati deset puta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila prisutnost soja, koji je po prvi puta otkriven u Velikoj Britaniji, i u 50 drugih zemalja, a južnoafrički soj se raširio na njih 20.

Njemačka bilježi rekordne dnevne brojeve zaraženih te smrtnih slučajeva u rasponu od 900 do 1.000 i nije jedina zemlja koja je izrazila zabrinutost po pitanju mutacija virusa. Nizozemski premijer Mark Rutte je produžio nacionalnu blokadu na nadolazeći mjesec.

Po uzoru na njih i Austrija je počela stanovništvo pripremati na produžetak lock downa unatoč relativno niskoj stopi novozaraženih u odnosu na već spomenute zemlje, između 1500- 2 000 osoba na dnevnoj bazi. 

Već se nagađa o produljenju i nakon 24. siječnja,  možda čak i sve do Uskrsa. Tu mogućnost nam je jučer potvrdio ministar financija Gerhard Blumer ističući da si Austrija tako nešto može priuštiti i u financijskom pogledu.

No, drugačijeg je mišljenja u svojim medijskim istupima predsjednik gospodarske komore Harald Mahrer koji tvrdi da bi produžetak bio najveći stroj za uništavanje radnih mjesta od Drugog svjetskog rata.

Mahrer je u intervjuu za Ö1-Morgenjournal naglasio kako se hitno mora izaći iz apsolutnog lock downa zbog velikog interesa za trgovanjem.  Kao dio rješenja vidi obvezno uvođenje FFP2 maski za kupce i zaposlenike. Proljeće će u ugosteteljstvu, po uzoru na prošlu godinu, uz određene mjere dovesti do mogućnosti otvaranja.

Nesložni političari drže stanovništvo u zatočeništvu

Kancelar Sebastian Kurz će odluku objaviti tijekom vikenda, nakon što u petak održi sjednicu s guvernerima i socijalnim partnerima. Raspravljat će se i o obveznom nošenju FFP2 maske i još strožim pravilima fizičke udaljenosti. Ukoliko je do sada po austrijskim mjerama udaljenosti između vas i neke osobe stajala beba slona, sada će on biti nešto veći, pubertetlija od dva metra.

Produžetak lock downa bi mogao biti rješenje za neodgovorno političko postupanje austrijskog parlamenta. Već tri tjedna se ne mogu dogovoriti o mjerama zaštite nakon otvaranja držeći stanovništvo u zatočeništvu. Podsjetimo, iz lock downa se trebalo izaći 18. siječnja, ali je oporba odbila prijedlog o besplatnom masovnom testiranju.  

Danas, je parlament našao zajednički jezik po pitanju ''dokaza čistoće'' ili kako ih na njemačkom nazivaju "Reintesten''. Nakon ponovnog otvaranja tom će se metodom selektirati svi oni koji će moći uživati u staroj normalnosti. Uz predočenje negativnog testa biti će vam otvorena vrata za ulazak na koncerte, u galerije, kina, dućane, hotele itd. U austriji se svi slažu u jednom, a to je da su učestala masovna testiranja rješenje u sprečavanju širenja virusa. 

18.00

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježen je novi pad broja novozaraženih i preminulih osoba od posljedica zaraze koronavirusom, dok se prvi kontingent Pfizerova cjepiva protiv covida-19 očekuje krajem siječnja. 

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević potvrdila je u četvrtak medijima kako u BiH stiže između 4.000 i 5.000 doza cjepiva protiv koronavirusa. 
Pojasnila je kako će u BiH prvo stići Pfizerovo cjepivo koje će BiH dobiti posredstvom sustava COVAX. 

U zemlji je nastavio padati broj novozaraženih koronavirusom, pa je u četvrtak bilo 343 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je u zadnja 24 sata preminulo 12 osoba. Dan ranije je bilo 468 novozaraženih i 24 preminulih od posljedica covida-19. 
U četvrtak su i vlasti entiteta Federacije BiH za nabavu cjepiva putem COVAX mehanizma iz proračuna za 2021. izdvojila oko 6 milijuna eura, dok je u prošloj godini u proračunu rezervirano 6,5 milijuna eura.

16.00

Mađarska kupuje cjepivo kineskog Sinopharma

Mađarska vlada objavila je u četvrtak da je postigla dogovor s kineskim Sinopharmom o kupnji njihovog cjepiva protiv koronavirusa, što predstavlja novi korak u udaljavanju Budimpešte od Europske unije. 

Vlada Viktora Orbana oštro je kritizirala EU zbog spore nabave i isporuke cjepiva koje sada prijete gospodarskom oporavku. Vlada je u četvrtak također donijela uredbu po kojoj može nabavljati cjepivo izvan centraliziranog programa EU-a. 

"Ako pogledamo izvan granica EU-a, vidjet ćemo da se u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Izraelu cijepi pojačanom brzinom", objavio je šef diplomacije Peter Sziijarto u četvrtak na Facebooku. Njegov glasnogovornik rekao je za Reuters da je "u tijeku" postupak odobrenja kineskog cjepiva.

Šef kabineta mađarskog premijera, Gergely Gulyas, rekao je na brifingu u četvrtak da pošiljke cjepiva unutar programa EU-a presporo pristižu i da će Mađarska nastaviti pregovore s Rusijom i Kinom o nabavi dodatnih doza cjepiva.

"Praktički smo postigli sporazum s Sinopharmom. U prvoj pošiljci moglo bi biti do milijun doza", rekao je Gulyas.

Kina je odobrila uporabu cjepiva tvrtke Sinopharm krajem prosinca. Nisu objavljeni detaljni podaci o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, ali kineska farmaceutska tvrtka tvrdi da je njihovo cjepivo učinkovito 79,34 posto. 

15.45

Hrvatska iz Kine nabavila gotovo milijun eura vrijednu zaštitnu opremu

Gotovo milijun eura vrijednu zaštitnu opremu iz Kine dopremio je u četvrtak u Rijeku brod APL California, a Vlada ju je putem Ravnateljstva za robne zalihe i hrvatskog veleposlanstva u Kini nabavila od kineske tvrtke Sinopharm.

Vlada je priopćila kako je ovo u siječnju treća isporuka zaštitne opreme iz Kine.

Njome se, kao i isporukama koje su joj prethodile, osigurava kontinuitet opskrbe i popunjenost zaliha zaštitne opreme potrebne radi suzbijanja epidemije koronavirusa, ističu u Banskim dvorima.

Navode da će iskrcaj opreme početi tijekom dana, a oprema će nakon toga biti prevezena u logistički centar civilne zaštite u Jastrebarskom.

Od tuda će biti dalje dostavljena zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi, kao i drugim tijelima koja sudjeluju u naporima na suzbijanju epidemije.

Vrijednost danas dostavljene robe je 905.934 eura, a isporučeno je 950 tisuća FFP2 maski, 192.800 zaštitnih odijela te 175.000 nazuvaka, zaključuju u Vladi.

15.25

Turska počela kampanju cijepljenja protiv covida-19

Turska je u četvrtak počela kampanju cijepljenja protiv covida-19 primjenom kineskog cjepiva CoronaVaca na medicinskom osoblju u različitim krajevima zemlje.

Zaposlenici zdravstvenog sektora primili su prvu injekciju tijekom jutra u nekoliko gradova, pa tako u Istanbulu i u glavnom gradu Ankari.

U istanbulskoj bolnici prvi je primio cjepivo ravnatelj Recep Demirhan, javlja fotograf France Pressea s mjesta događaja.

"Naši sugrađani se ne trebaju brinuti zbog cijepljenja. Sva cjepiva dostupna u Turskoj su sigurna", rekao je primivši injekciju.

"Htio bih da se naš narod može što prije okoristiti tim cjepivom i riješiti se pandemije", rekao je pak Ayhan Karabulut, liječnik cijepljen u bolnici u Ankari.

Cjepivo CoronaVac, kineskog proizvođača Sinovaca, primjenjuje se u dvije doze u razmaku od četiri tjedna.

Komentari 173