Obavijesti

News

Komentari 45

Brod koji je pao s dizalice u Puli cijeli je potonuo, ministarstvo odlučuje kako će ga izvaditi

Brod koji je pao s dizalice u Puli cijeli je potonuo, ministarstvo odlučuje kako će ga izvaditi

Novogradnja je prvo bila potopljena djelomično. Krmeni dio bio je ostao pričvršćen na dizalicu, a pramac je bio u moru, no tijekom noći je brod u potpunosti potopljen

VIDEO

U Puli je u ponedjeljak ispao tek sagrađeni brod te se razbio, a povodom svega se oglasilo i Ministarstvo prometa.

Novogradnja je prvo bila potopljena djelomično. Krmeni dio bio je ostao pričvršćen na dizalicu, a pramac je bio u moru, no tijekom noći je brod u potpunosti potopljen. Trenutano su u tijeku pripreme za vađenje broda, javljaju iz ministarstva.

Na sreću, nije došlo do zagađenja okoliša pošto se u brodu nalaze čak oko dvije tone pogonskog goriva te dvije tone hidrauličnog ulja.

Novi brod trebali predati kupcu u Puli, ali im je pao i razbio se
Novi brod trebali predati kupcu u Puli, ali im je pao i razbio se

Ipak, iz ministarstva javljaju kako su svakako postavljene plutajuće brane kako bi se spriječilo eventualno izlijevanje istog.

Točan uzrok kvara lučke opreme s kojom se prenosio brod još nije poznat, a trenutačno se razglaba o najoptimalnijem načinu vađenja potonulog broda.

Priopćenje ministarstva u cijelosti objavljujemo u nastavku:

"Tijekom jučer pokrenutog postupka podizanja novogradnje ribarskoga broda pomoću prijevozne lučke dizalice, puknula je čelik čelo podizna traka te je novogradnja ispala iz nosača, pri čemu je pramčani dio potopljen u moru, dok je krmeni dio ostao pričvršćen na dizalicu. Nažalost, tijekom noći novogradnja je u potpunosti ispala sa dizalice te je potopljena uz obalni zid pulske luke. U ovoj nesreći nema stradalih niti ozlijeđenih, a trenutno su u tijeku pripreme za vađenje novogradnje iz mora.

Službenici Lučke kapetanije Pula dojavu o nesreći u slobodnoj zoni luke Pula zaprimili su jučer, 8. veljače u 15.00h, od djelatnika tvrtke Avangard Shipyards d.d., angažirane na podizanju broda na obalu izgradnji broda te su odmah izašli na poziciju nesreće. O događaju su iz LK Pula obavijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te su na poziciju pozvane interventne službe.

Odmah po dolasku na poziciju službenici pulske Kapetanije utvrdili su kako nema stradalih i ozlijeđenih i organizirali su postavljanje plutajućih brana u moru, u cilju sprječavanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša, koje se za sada nije dogodilo, s obzirom da se u spremnicima novogradnje, u trenutku nesreće, nalazilo oko dvije tone pogonskoga goriva tip diesel i oko dvije tone hidrauličnog ulja.

Očevidom o uzrocima nesreće utvrđeno je kako se nesreća dogodila u jučer u 13:20, a informacija je zaprimljena oko 15.00h, prilikom operacije dizanja i prijevoza novogradnje „Gradnja 110“ sa pokretnom dizalicom, u vlasništvu tvrtke Tehnomont – brodogradilište d.o.o., kada je došlo do pucanja čelik čela podiznih traka i pada pramčanoga dijela u more. Točan uzrok kvara lučke opreme još nije utvrđen, a uz puknutu podiznu traku utvrđeno je i jedno puknuto „čelik čelo“ dizalice, koje trenutno visi sa dizalice.

Na poziciju nesreće jučer i tijekom današnjeg dana pristigli su predstavnici vlasnika broda, predstavnici brodograditeljske tvrtke i vlasnika podizne dizalice, kako bi sa lučkim vlastima i Lučkom kapetanijom Pula dogovorili način vađenja novogradnje iz mora. Naime, djelatnici tvrtke Avangard Shipyards d.d. javili su jutros u LK Pula da je novogradnja u 06.10h u potpunosti ispala sa nosača prijevozne dizalice te je desnim bokom potopljena u moru, uz sami obalni rub.

Službenici LK Pula danas, u 09.30h, lučkim vlastima su naložili premještaj pontona tijekom trajanja plime, kako ne bi došlo do većeg oštećenja potonulog broda, dok su na poziciji potonuća angažirani djelatnici tvrtke specijalizirane za komercijalno sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora, koji su postavili dodatne samo-upijajuće brane, oko pozicije potopljene novogradnje.

Službenici Lučke kapetanije Pula obavili su inspekcijski nadzor nad pontonom i lukom, dok su ostale istražne radnje u tijeku, kao i intenzivni razgovori sa odgovornim poslovnim subjektima, u cilju nalaska optimalnog načina vađenja potonule novogradnje."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor