Obavijesti

News

Komentari 2

Broj fiskaliziranih računa prošli tjedan 30 posto manji nego lani

Broj fiskaliziranih računa prošli tjedan 30 posto manji nego lani

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,5 milijardi kuna, što je 475,3 milijuna kuna ili 12 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju

VIDEO

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan broj računa smanjen je za 30 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a njihov iznos za 12 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 14. do 20. prosinca ove godine u svim djelatnostima izdano je 32,1 milijun računa, što je za 30 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

U studenom 2,6 posto manje zaposlenih nego prošle godine
U studenom 2,6 posto manje zaposlenih nego prošle godine

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,5 milijardi kuna, što je 475,3 milijuna kuna ili 12 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa pao je za 15 posto, na 23,04 milijuna, dok je iznos računa pao za četiri posto, na 2,7 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u proteklom je tjednu na godišnjoj razini izdano 86 posto manje računa, a iznos je smanjen za 77 posto. U razdoblju od 14. do 20. prosinca ove godine tako je izdano 1,03 milijuna računa, dok je vrijednost računa u ugostiteljstvu i turizmu iznosila 71,1 milijun kuna.

Naime, uslijed nepovoljne epidemiološke situacije zbog pandemije koronavirusa, na snazi su mjere kojima je u potpunosti obustavljen rad kafića, dok restorani mogu jedino pripremati hranu za dostavu. Trgovinama i trgovačkim centrima su pak uvedena ograničenja prema kojima za svoje kupce moraju osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine.

Vujčić očekuje rast od 5 posto i kaže da nas čeka uvoz radnika
Vujčić očekuje rast od 5 posto  i kaže da nas čeka uvoz radnika

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za 11 posto

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno razdoblje od 7. do 13. prosinca 2020. godine, broj fiskaliziranih računa prošloga tjedna je povećan za sedam posto, a njihova vrijednost za 11 posto.

Za istovjetne iznose od sedam i 11 posto ostvaren je i porast na tjednoj razini u trgovini, dok je u ugostiteljstvu i turizmu izdano 12 posto više računa, a njihova vrijednost je porasla za 15 posto.

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 20. prosinca ove u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 25 posto, a njihov iznos za 16 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 1,54 milijarde računa, čija vrijednost doseže 141,7 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 2,04 milijarde računa, ukupne vrijednosti 169,3 milijarde kuna.

'Čeka nas nova kriza jer srljamo u novu epidemiju depresije i suicida za koju cjepiva nema'
'Čeka nas nova kriza jer srljamo u novu epidemiju depresije i suicida za koju cjepiva nema'

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 27,6 milijardi kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 19 posto, na 952,4 milijuna, dok je njihova vrijednost pala osam posto, na 101,3 milijarde kuna, s prošlogodišnjih 110,2 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 41 posto, na 214,5 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 47 posto, i iznosi 13,5 milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca