Obavijesti

News

Komentari 20

Broj mrtvih u Libiji mogao bi prijeći 10 tisuća. U zemlju pristiže međunarodna pomoć

Broj mrtvih u Libiji mogao bi prijeći 10 tisuća. U zemlju pristiže međunarodna pomoć
2

Još tisuće su nestale, strahuje se da broj žrtava može biti veći od 10 tisuća. Zbog političkog kaosa i dvije vlasti u državi pomoć kasni, a sama Libija, kažu stručnjaci, uopće nema uvježbane spasilačke timove

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.12

Španjolska šalje više od milijun dolara pomoći žrtvama poplava

Španjolska daje milijun eura (1,07 milijuna dolara) za pomoć žrtvama poplava u Libiji, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje.

- Španjolska solidarnost također je prisutna u Libiji- rekao je Jose Manuel Albares na platformi  X, ranije poznatoj kao Twitter.

- Španjolska doprinosi s milijun eura... za pomoć žrtvama poplava izazvanih klimatskim vanrednim stanjem- dodao je.

19.58

Velika Britanija će Libiji poslati paket pomoći od 1,25 milijuna dolara

Britanska vlada najavila je početni paket pomoći vrijedan do milijun funti (1,25 milijuna dolara) kako bi zadovoljila hitne potrebe onih koji su pogođeni katastrofalnom poplavom u Derni.

Priopćili su da surađuju s partnerima na terenu kako bi identificirali najhitnije osnovne potrebe, uključujući sklonište, zdravstvenu skrb i sanitarne uvjete.

- Nastavit ćemo blisko koordinirati s UN-om i libijskim vlastima o daljnjoj potpori koja bi mogla biti potrebna- rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

19.54

Egipat će postaviti skloništa za preživjele od poplava

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi naredio je vlastima da uspostave kampove na zapadu zemlje kako bi pružili utočište preživjelima od poplava u susjednoj Libiji, izvijestili su državni mediji.

Sisi je naredio "uspostavu skloništa" u zapadnom obalnom području koje graniči s Libijom "za pogođenu libijsku braću koja su izgubila svoje domove".

 

18.37

Koje su zemlje ponudile pomoć Libiji nakon poplava?

Katar: Najmanje dva zrakoplova koja su prevozila humanitarnu pomoć uključivala su opremu za poljsku bolnicu, pumpe za vodu, šatore i deke.

Turska: Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da šalje tri zrakoplova za prijevoz spasilačkog tima i humanitarne pomoći. Spasilačku ekipu činit će 168 ljudi, dva vozila za traganje i spašavanje i dva spasilačka čamca.

Italija: Italija je rekla da u Libiju šalje tim koji uključuje vatrogasce i dužnosnike civilne zaštite.

UAE: Ujedinjeni Arapski Emirati poslali su dva zrakoplova za pomoć sa 150 tona hitne hrane, pomoći i medicinskih potrepština.

Ostale zemlje koje su obećale potporu uključuju Egipat, Jordan, Tunis i Kuvajt.

Ujedinjeni narodi, Europska unija i Sjedinjene Države također planiraju poslati pomoć.

17.37

U Libiju počinje pristizati međunarodna pomoć

Kako piše Al Jazeerin reporter koji se nalazi u Bengaziju, terenska bolnica je dio katarskog doprinosa ovom "naizgled rastućem međunarodnom nastojanju pomoći Libiji".

Prema libijskim snagama sigurnosti, u posljednja 24 sata stiglo je nekoliko zrakoplova, uključujući zrakoplove iz Turske, Alžira i Tunisa.

Pomoć također uključuje "medicinsku opremu, lijekove, hranu, šatore".

- Sva pomoć ovdje bit će prebačena u Dernu što je prije moguće.

Komentari 20