Obavijesti

News

Komentari 176

Šveđani donijeli novi zakon: Omogućuje zatvaranje dućana

U Brazilu je u četvrtak zabilježeno rekordnih 87.843 novih slučajeva koronavirusa, s 1.524 smrtnih slučajeva. Od početka izbijanja epidemije zaraženo je gotovo 8 milijuna ljudi, dok je 200.498 umrlo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.50

Varaždinci produžili mjere

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u petak je donio Odluku kojom su postojeće epidemiološke mjere produžene do 31. siječnja ove godine, a do tog su datuma produžene i nužne epidemiološke mjere na području Varaždinske županije, ističe se u priopćenju iz Županije.

Na području cijele Hrvatske produžene su i mjere kojima se ograničavaju okupljanja, mjere koje se odnose na organizaciju javnog prijevoza putnika te odluka o posebnoj organizaciji rada u prodavaonicama i trgovačkim centrima.

Prema najnovijoj odluci Nacionalnog stožera, na području Varaždinske županije do 31. siječnja fizički su kontakti ograničeni samo na ukućane, najužu rodbinu, odnosno pojedine osobe s kojima se u pravilu ostvaruju višestruki kontakti tijekom tjedna. Profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe, sajmovi i slične manifestacije, kao i kino projekcije, do tog su datuma potpuno obustavljene.

Do 31. siječnja vrijedi preporuka starijim osobama koje spadaju u najranjivije rizične skupine za covid-19 da maksimalno izbjegavaju svako nepotrebno izlaganje bliskom kontaktu osobama s kojima u pravilu ne ostvaruju višestruke kontakte tijekom tjedna, kao i preporuka da se sjednice/sastanci udruga, te predstavničkih tijela jedinica lokalne, mjesne i regionalne samouprave na području županije održavaju po mogućnosti putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu.

I dalje je obustavljeno iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na području Varaždinske županije za sve vrste okupljanja, a do 31. siječnja vrijedi i obveza da se na ulazima u trgovačke centre zatvorenog tipa mjeri tjelesna temperatura s ciljem sprječavanja ulaska osobama s povišenom temperaturom.

Do kraja mjeseca zabranjeni su posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, kao i izlasci korisnika izvan dvorišta objekta pružatelja usluga smještaja, osim u iznimnim slučajevima.

18.28

Biden će odmah podijeliti svo preostalo cjepivo

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden namjerava podijeliti sve moguće doze cjepiva protiv koronavirusa, suprotno strategiji Trumpove administracije koja je stvarala zalihe za drugu rundu cijepljenja, izvijestio je CNN u četvrtak.

"Izabrani predsjednik vjeruje da moramo ubrzati distribuciju cjepiva kako bi ga što prije dobili Amerikanci koji ga trebaju", rekao je CNN TJ Ducklo, Bidenov glasnogovornik.

"Predsjednik podržava distribuciju dostupnih doza odmah i vjeruje da bi vlada trebala prestati stopirati zalihe cjepiva, tako da što više Amerikanaca odmah može primiti cjepivo."

Biden će sljedeći tjedan otkriti više detalja o tome kako će njegova administracija dijeliti dostupne doze jednom kad 20. siječnja preuzme ured, rekao je Ducklo.

Trumpova administracija nije ispunila cilj procjepljivanja 20 milijuna Amerikanaca do kraja 2020. godine, s prvom od ukupno dvije doze.

U pismu koje su u petak uputili guverneri saveznih država ministru zdravstva Alexu Azaru, pozivaju saveznu vladu da iskoristi "rezervirane doze" cjepiva protiv covida-19 te da ih pošalje u savezne države kojima su potrebne.

Cjepivo protiv covida-19 prima se u dvije doze između kojih trebaju proći dva tjedna. 

18.04

Švedska donijela zakon o strožim mjerama

 Švedska, koja vodi manje strogu strategiju protiv covida-19 od drugih zemalja, izglasala je u petak velikom većinom zakon kojim vladi daje privremene ovlasti za pooštravanje mjera protiv epidemije i po pri puta omogućuje zatvaranje restorana i dućana. 

Vlada nordijskog kraljevstva, suočena s jakim drugim valom uz novi rekordni broj umrlih, predstavila je plan zakona u prosincu i zatim ove nedjelje pomaknula njegovo stupanje na snagu, početno predviđeno za ožujak. 

Švedska je u petak premašila vrhunac broja umrlih u proljeće, uz prosječno 101 umrlog dnevno prošlog tjedna, prema službenim podacima koje je prikupila agencija France presse.

Novi zakon će omogućiti vladi proglašenje oštrijih prisilnih mjera u ciljanim područjima i naplaćivanje novčane globe i određivanje sankcija za slučajeve nepoštivanja zakona, što do sada nije bio slučaj. 

Vlada će moći donijeti odluku o zatvaranju dućana, trgovačkih centara i javnog prijevoza, ili ograničiti broj osoba na okupljanjima na javnim prostorima. 

Ali taj zakon ne predviđa mogućnost uvođenja karantene.

Nakon usvajanja teksta zakona, premijer Stefan Löfven je najavio uvođenje novih pravila, koja se odnose na sportske dvorane, bazene i trgovačke centre.

17.21

London proglasio nepogodu zbog novog soja korona virusa

London je u petak proglasio veliku nepogodu zbog rizika gradskih bolnica od pretrpanosti, što je posljedica vrlo prenosivog soja koronavirusa koji se "oteo kontroli" diljem Ujedinjenog Kraljevstva. 

Britanija ima službeno petu najveću stopu smrtnosti u svijetu od covida-19, s više od 78.000 umrlih, dok je premijer Boris Johnson zaustavio ekonomiju te potaknuo žurniju proizvodnju cjepiva od susjednih zemalja kako bi spriječio širenje pandemije. 

Gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, iz opozicijske Laburističke stranke, rekao je da će u glavnom gradu nestati bolničkih kreveta unutar nekoliko sljedećih tjedana jer se virus širio "izvan kontrole".

"Proglašavamo veliku nepogodu jer je prijetnja koju ovaj virus predstavlja našem gradu dosegla kritičnu točku."

London, koji s Parizom konkurira za status najbogatijeg europskog grada, ima preko 9 milijuna stanovnika.

Naziv "velika nepogoda" obično je rezerviran za napade ili ozbiljne nesreće, posebice one koje uzrokuju "ozbiljnu štetu, remećenje ili rizik ljudskom životu i dobrobiti, ključnim službama, okolišu ili nacionalnoj sigurnosti."

16.16

U Virovitičko-podravskoj 21 novozaraženi

Na području Virovitičko-podravske županije 21 je novih slučaj zaraze korona virusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U Virovitici je osam novooboljelih, Pitomači i Slatini po četiri, a u Orahovici, Novoj Bukovici, Mikleušu i Špišić Bukovici po jedan.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 45 oboljelih od kojih je dvoje na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 2968 osoba, a 81 je umrla.

Komentari 176