Obavijesti

News

Komentari 23

Budak: Mladi će se obrazovati vani ako se reforma ne provede

Budak: Mladi će se obrazovati vani ako se reforma ne provede
1

Komentirajući činjenicu da su pred Hrvatskom vrlo izvjesni novi parlamentarni izbori Budak je izrazio nadu kako bi u toj možebitnoj kampanji tema obrazovanja postala dominatna tema

VIDEO

Gost emisije Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV bio je Neven Budak, predsjednik Stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja. Komentirajući izjavu premijera Tihomira Oreškovića, koja je ostala u sjeni njegovog poziva za ostavkom Karamarka i Petrova, kako podržava nastavak kurikularne reforme, Budak je rekao da je nebitno više što Orešković govori, a pogotovo o toj temi.

- S jedne strane sam tu izjavu doživio pozitivno jer bi mi bilo drago da se to doista tako misli, s druge strane, sve ovo što se događa oko  pokazuje da se ne daje iskrena podrška, već se hoće utjecati na nju, ne stručno, već ideološki. Nebitno je više da li mu se više vjeruje ili ne, jer više on neće biti taj koji će odlučivati hoće li se obrazovna reforma nastaviti ili ne - rekao je Budak u emisiji Veto.

Komentirajući činjenicu da su pred Hrvatskom vrlo izvjesni novi parlamentarni izbori Budak je izrazio nadu kako bi u toj možebitnoj kampanji tema obrazovanja postala dominatna tema, pogotovo nakon što je samo u Zagrebu 40.000 ljudi izašlo na ulicu.

- Ja se iskreno nadam da se sada sve poklopilo tako da će doista obrazovanje biti tema u predizbornoj kampanji. Mi smo to i prije to pokušali nametnuti, ali nije bilo sluha za to. Političari razmišljaju u razdoblju jednog mandata od četiri godine, pa oni vrlo teško shvaćaju tu reformu. Možda su oni čak imali pravo što ni javnost nije bila previše senzibilizirana po tom pitanju. Sada je to drugačije - rekao je Budak.

Budak kaže da je nemoguće izračunati koliko košta kurikularna reforma ukupno. Tvrdi da se to pokušalo, ali zeleno svijetlo nisu dobili. Primjerice, samo proširenje osnovnog školstva za godinu dana značilo bi financiranje još jedne generacije đaka, što znači i dodatne prostore škole, zapošljavanje više učitelja, opremanje internetom i slično.

- To je jedan ozbiljan projekt koji je trebao već započeti. Mi kao povjerenstvo smo u više navrata ponavljali da treba osmisliti projekt i projektni tim koji će se sastoji ne samo od učitelja nego i od demografa, arhitekata, urbanista koji će napraviti projekciju toga što sve treba napraviti i koliko bi to koštalo da bismo nakon toga išli u povlačenje sredstava iz EU fondova ili nešto drugo – rekao je Budak koji na dodatno pitanje koliko bi koštalo zaustavljanje reforme odgovora katastrofalno skupo.

- Ne bismo se više razvijali, nezaposlenost bi rasla, ovako stagnira, ali posljedice bi bile katastrofalne. Sad smo svjedoci toga se tehnologije mijenjaju jako velikom brzinom, neka zanimanja već nestaju. Ako mi nećemo obrazovni sustav osmisliti tako da učenicima omogućavamo sposobnost brze prilagodbe na nove tehnologije, ti učenici se neće moći zaposliti. Samo to je dovoljno jasno da je nužnost da počnemo provoditi reformu. Naši mladi će se ići obrazovati izvan Hrvatske ako se to neće provesti kod nas - rekao je Budak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa